Ülkemizin genellikle her yerinde süs bitkisi olarak yetiştirilen Çin kökenli bu bitki sert rüzgâr ve sabahları çıkan soğuktan etkilenebileceği için ılıman havalarda daha verimli gelişmektedir. Bitki kökünden kesilse bile tekrarlayarak açabilir. Baklagiller türünden bu bitki çiçeklerini ilkbahar da verir, ancak sonbaharda da korunaklı bir yerde olursa çiçek vermeye devam edebilmektedir. Mor salkım ağacının korunaklı şekilde yetiştirilmesi alacağınız verimi katlayacaktır.

Mor salkım ağacı bir bahçe çiçeği olup evde yetiştirilmeye uygun değildir. Daha çok açık balkon yada bahçede yetiştirilmeye müsait bir bitkidir. Bakımı konusunda dikkat edilmesi gerekenler;

  • Mor salkım çiçeği sık olarak budanması gereken bir bitkidir. Budanmaması durumunda çirkin görüntülü bir bitki olmaktadır.
  • Ilıman akdeniz ikliminde yetişen bir bitki olmasına karşın kışın -20 dereceye kadar soğuk hava koşullarına adapte olma özelliği vardır.
  • Kuru sert çamur toprakları sevmez. Killi yada gübre katkılı topraklarda köklerini daha iyi saracağından çiçek açması sık olur.
  • Bitki karanlık yada ağaç altı yerlerde bakıma uygun değildir. Aydınlık ve güneş olan alanlarda hayatını sürdürebilir.
  • Bitki hafif rüzgar alan yerleri sever. Rüzgar olmayan kuytu alanlarda yaprakları sık sararma yapıp kurumaktadır.
  • Bitki yazın bol su istemekte toprağı devamlı nemli kalmasına özen gösterilmelidir. Kışın yağış durumuna göre haftalık olarak sulanması gerekebilir.

Mor Salkım Çoğaltma

Hoş kokulu olan bu bitki oldukça arsızdır. Bir anda ağaçların çevresini sarabilir. Türleri bakımından farklı özelliklere sahiptir. Kimisi kışın bile çiçek verirken, kimisi vermeyebilir. Çoğaltma yöntemleri de budama işlemi gibi birbirinden farklı tekniklerle olabilmektedir. Çin, Japon ve Amerikan visteryası olarak bilinen bu bitki daha yaygın olarak yetiştiği için pek çok yerde tercih edilmektedir. Çin visteryası diğer türlere göre saat yönünün tersinde geliştiği için hemen ayırt edilmektedir. Ayrıca bilinen en önemli özelliği çok sıcak havalarda ve bir anda büyüyüp, gelişmesidir. Kış soğuklarında da dayanıklılığını devam ettiren mor salkım ağacının bu türü, en çok budama gerektiren ve ilkbaharda çiçek açıp, çiçeklerinin boyutları orta uzunlukta olup daha sonra yapraklanan bir bitkidir. Olgun dal ya da yarı olgun dal çeliği ile çoğaltma yöntemi uygulanmaktadır. Japon visteryası ise bilinenin aksine en çok gelişme gösteren, neredeyse yarım metreyi bulan orta uzunlukta ki çiçek salkımlarıyla bilinmektedir. Çiçek açma yaşı 5 ila 10 yıl arasında değişen bu bitki diğer mor salkımlı fidanlarla aşılanabilir.  Tohumla çoğaltılarak büyümeye bırakılır. En önemli özelliği saklamaya gelmeyen tohumlarının ya hemen ya da sonbaharda ekilmesi gerekliliğidir. Salkımları çok kısa ve daha az açan çiçekleriyle Amerikan visteryası, diğerlerine göre hem yavaş büyür hem de ağaç formu verilmesi daha kolan olan bir bitkidir. Kökünden ayrılan dallarıyla çoğaltılabilmektedir. Bütün bunları yaparken dikkate almamız gerekenleri tekrar sıralayacak olursak aşılama yani çoğaltma yapmak için fidanların bir yaşında olması gerekmektedir. Tohumla çoğaltma, basit daldırma, aşıyla, kökten ayrılma ile, çelikle çoğaltma da yapılabilmektedir.

Görsel Kaynak: 1zoom.me

Mor Salkım Ne Zaman Çiçek Acar

Mor salkımın çiçek açmasını istiyorsak bir yılını dolduran dallardan bunu beklemeliyiz. Birde budamayı yaparken kökten yok etmeyip, birkaç tane filizlenmek için göz bırakırsanız, mavi salkımlı bitkinin bolca çiçek açmasına sebep olabilirsiniz. Eğer budamakta herhangi bir hata yapılırsa bu bitki, yeni dikildiğinde ilk bir ve ikinci yılında çiçek açar. Bir sonraki yıllarda çiçek açmayabilir. Mor salkımlı bitkinin çiçek açmasını istiyorsanız gübrelemeye de dikkat edilmesi gerekmektedir. Azotsuz gübreleme yapılan bu bitki daha çabuk kendini yenileyecek ve istediğiniz yönde gelişecektir. Sulama konusunda dikkat gerektiren ise bu bitkinin fazla su sevmemesidir. Yazın fazla sulama yapılmaması önerilmektedir. Uzun ömürlü, çabuk gelişen ve beklenilenden hızlı büyüyen bu bitki, mavi ya da mor, beyaz ya da açık pembe vb. renk yılda iki kere çiçek açmaktadır. Bu durumda nisan ve mayıs aylarında birincisi; haziranda ise ikinci çiçeklenme dönemi başlayan bu bitki baharda daha çok çiçek verirken, yazın giderek azalmaktadır. Bahar aylarında yapraklanmadan çiçeklenirken, yazın sıcağında ise yaprak verdikten sonra çiçeklenme başlar. Potasyum ve fosfor acısından zengin olan gübre kullanıldığı takdirde çiçeklenme artar. Ayrıca baklagiller cinsi olmasının sebebi bakla formuna benzeyen meyve vermesidir.

Görsel Kaynak: answersafrica.com

Mor Salkımlı Ağacın Anlamı

  • Mor salkım ağacının anlamı dürüstlüğün sembolü olarak gösterilmektedir.
  • Arkadaşlar arası ve sevenler arasında dostluğu ifade etmesi bakımından oldukça anlamlı ağaçlardan biridir.

Baharla birlikte arsız bir şekilde büyümeyi seven mor salkımlı ağaç 20- 30 cm büyüyebilen, nisan ve mayıs gibi çiçek vermeye başlayan baklagiller familyasından bir bitkidir. Pek çok dallara sahip olması nedeniyle daha çok üzüme benzetilen bu bitki ülkemizde birçok yerde yetiştiği görülmektedir. Yaklaşık olarak 12 -13 tane türü vardır. Kimi kokulu kimi kokusuz olan bu çeşit bitki ülkemizin çoğu yerinde rahatça yetiştirilebilmektedir. Bulunduğu yerde pembe ve morun birbirleri ile ahenkle dans etmesi gözlemcilerin tercih ettiği bitkilerin en başında gelmektedir. 5-10 metre uzunluğa çıkabilen bu bitki her zaman hoş kokusuyla çiçek sevenlerin hayallerine ortak olabilmektedir.