Kendi evinizin bahçesinde veya dışarıda park gibi alanlarda, çimlenmiş bölgelerin daha güzel göründüğünü söylemek mümkün. Her mevsim yeşil ve dolu dolu görünmesi için, düzenli bakım yapılması gerekmektedir. Çimler bazı durumlarda yeşilliğini kaybederek sararır ve zamanla kurumaya başlar. Böyle durumda çimin olduğu bölgede bir sorun olduğunu düşünmek gerekmektedir. Öncelikle kuruması ve sararmasında ilk aranacak sorun, yüksek sıcaklık ve sulamanın yanlış yapılmasıdır. Yaz aylarında özellikle bazı günlerde, hava sıcakları normallerin üzerine çıkabilmektedir.

Böyle durumlarda, kuruyan çimlerin tekrar canlandırılması için, sabah erken saatlerde ve akşam saatlerinde çim sulaması yapılması tavsiye edilir. Sıcakta sulama yapılırsa, çimlerin yanmasına ve kurumasına yol açabilirsiniz. Ayrıca, yaz aylarında her gün düzenli aralıklarla sulama yapmak, çimlerinizin tekrar canlanmasına neden olur. Havaların çok sıcak olduğu zamanlarda, çimlerin içerindeki su buharlaşarak, çimlerin sararmasına neden olur. Fakat çimin bulunduğu toprak nemlendirilirse, sararma ve kuruma engellenmiş olur.

Bazı bitkilerde hastalık oluşabilmektedir. Hastalık başka bitkilerden de bulaşabildiği gibi kendisinden kaynaklı da oluşabilmektedir. Bu Konuda toprak ve bitkinin uzman kişiler tarafından bakılarak, gerekli tedavi yapılması gerekmektedir. Özellikle, yeşil bitkilerin çoğunda rastlanılan bitki böcekleri, çimlerde de görülebilmektedir. Bu canlılar bitkileri delik deşik ederek beslenmektedirler. Bitkileri bu zararlı canlılardan korumak için, ilaçlama yapılarak, çim dinlendirilmeye bırakılmalıdır. Bahçede kedi veya köpek gibi hayvan besliyorsanız, bu hayvanların idrarları çimleri kurutmaktadır. Bunun bilincinde olarak, çimlerin kurumaması için tel örgü çekilmelidir.

Görsel Kaynak: lawndoctordenver.com

Çim Kaç Günde Çıkar?

Genel olarak bakıldığında, eğer toprağınız sağlıklıysa, sulama sorununuz yoksa ve havadar bir yerde çim ektiyseniz, rahatlıkla verimli çim yetiştirebilirsiniz. Toprağınızı haşerelerden ve yabani otlardan temizledikten sonra, çim tohumu ekilir. Çimin çabuk ve sağlıklı şekilde çıkmasını istiyorsanız, tohumlamadan sonra, düzenli olarak bir ay boyunca bol su vermeniz gerekmektedir. Özellikle yeni ekilen çimin bol suya ihtiyacı olmasından dolayı, toprakta bulunan tohumlar bir hafta içerisinde filizlenmeye başlamaktadır. Düzenli sulamanın devam etmesiyle beraber 10 günü geçtikçe çimlerin boyları uzamaya başlayacaktır. Bir ay sonuna gelindiğinde ise, çimler biçilecek şekilde uzamış olacaklardır. Bu boyda çimler, ağzı keskin bıçaklı bir çim biçme makinesi ile çimlerin yarısı kesilecek şekilde biçilir. Zamanında sulama ve doğru biçme şeklinden dolayı, çimler kısa sürede hızla çıkarlar. Hava alan ve sulaması düzgün yapılan çimler, kısa sürede boy atarak yemyeşil olurlar.

Görsel Kaynak: hzcdn.com

Sararan Çimler Nasıl Yeşillenir?

Çimler, her yeşillik gibi canlıdırlar. Düzenli bakım ve sulama ile birlikte, her mevsim yeşil kalmayı başarabilirler. Çimler, ilk ekildikten sonra verilen bol su ile toprağa daha sıkı tutunarak, sağlam ve verimli olurlar. Kimi zaman bazı nedenlerden dolayı çimlerde sararma ve kuruma sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bunu önlemek için bazı tedbirler alınsa da, bazen sararmaya engel olamayabiliriz. Çimlerin yeşil ve canlı olabilmesi sulamaya bağlı olduğu gibi, sararması da sulamadan dolayıdır. Yaz aylarında ve diğer mevsimlerde sulama şekilleri ve zamanları önemlidir. Yaz aylarında düzenli ve yağmurlama şeklinde sulama yapılmalıdır. Kış aylarında ise toprak kuruduğu zaman sulama yapılması yeterlidir. Fakat sulama çok fazla yapılırsa, çimlerdeki canlılık ortadan kaybolur ve sararmaya neden olur. Ayrıca toprağın demir, mineral ve besin eksiğinin olması da çimlerin sararmasına neden olmaktadır. Sararmanın önüne geçmek için, toprağın besin ve mineral bakımından gübrelenmesi gerekmektedir. Çim gübresi alırken dikkatli seçim yaparak, çimlere uygun gübre aldığınızdan emin olmalısınız. Sararan çimler arada tırmıkla tırmıklanarak hava alması sağlanmalıdır. Ayrıca çim biçme makinesiyle biçtikten sonra, makinenin içerisindeki çim parçaları, toprakta bulunan çim boşluklarına doldurularak, nemlendirilmesi sağlanmalıdır.

Görsel Kaynak: kclandscapingct.com