Anarcardia ceae familyasından olan Mango ağacının anavatanı Hindistan’dır. Latince adı Magnifera İndica olan Mango ağacının kenarları dalgalı olup, sarı yaprakları bulunmaktadır. Meyve boyları da ağacın çeşidine göre farklılık gösterir. Kimisi yumurta büyüklüğünde, kimisinin de ağırlığı bir kiloyu bulmaktadır. Mango ağaçları 3 asırlık bir ömre sahiptirler.  Mango meyvesinin tüketimi ise farklı yıllarla tüketilebilir. Meyvesi taze olarak yenildiği gibi kurtulmuş olarak da yenilebiliyor.  Hatta yurtdışında Mango ağacının meyvesinden reçel ve turşu bile yapanlar vardır.

Ülkemizde yetirilmesi çok zor olan bu meyveyi, bulabiliyorsanız, tatmayı sakın unutmayın. Mango ağacının boyu neredeyse 40 metreyi bulmaktadır. Bakımı ise oldukça kolaydır.

  • Ekim sonrasında çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz.
  • Kendi kendine büyür ve meyve verir.
  • Sadece düzenli olarak aşılama ve gübre verilebilir
  • Sulama yapılırken köklerine doğru sulama yapılmalıdır
  • Budama zamanında fazla budanmaya ihtiyaç duymaz ama budama yaparak daha hızlı büyümesini sağlayabilirsiniz.

Mango Hangi İklimde Yetişir

Mango ağacının en iyi gelişim gösterdiği toprakları nemli ve derin, tabakalı toprakladır.  Mangonun sağlıklı gelişebilmesi için toprağın geçirgen olması gerekmektedir.  Mango ağacı tohum ya da fideden yetiştirilmektedir. Tropik bölgeleri çok sevmesine rağmen sadece tropik bölgeler de yetişmemektedir. Çok uzun sürmemek koşulu ile hava ısısının eksiye kadar düştüğü bölgelerde bile dayanıklılık göstermektedir.   Mango ağacının Türkiye de yetişmesi imkânsızıdır.   Ülkemizde Akdeniz ikliminin görüldüğü yerler olsa da mango ağacı için pek elverişli değildir. Mango ağacı özellikle aşırı donlara karşı dayanıklılığını koruyamamaktadır. Bu yüzde mangonun dikileceği bölgenin don gördüğü gün sayısının olabildiğince az olması gerekmektedir. Yıllık sıcaklık derecesi ortalama 3 derece ve altına düşer. Yaz aylarında hava sıcaklığının ise ortalama olarak 32 derece ağaç için riklidir.   Ağaç çiçeklenme döneminde bol yağmur isteyen mango meyve döneminde ise kuraklığa ihtiyaç duymaktadır. Mango ağacının yetiştirilmesi meşakkatli bir iştir. Havanın aniden soğuması ağacı kuruttuğu gibi havanın mevsim normallerinin üstüne çıkması ise   ağacın uykuya yatmasına yani   gelişimini durdurmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bu ağacı yetiştirmeden önce iklimi detaylıca analiz edilmelidir. Çiçeklenme döneminde aniden çıkan fırtına ve esen rüzgârlar ağacın çiçeğinin dikmesine ve ağacının verimsiz olmasına neden olmaktadır. Mango ağacının ihtiyaç duyduğu iklim tropikal iklim olup, geçirgenliği olan derin tınlı ve humuslu topraklardır. Ancak toprağın aşırı verimli olması da mango ağacı için bazı olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Görsel Kaynak: zimbabweflora.co.zw

Mango Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir

Mango ağacı 5 ila 6 yaşında meyve vermeye başlarlar.   Tropik ülkelerde yıl boyunca meyve ve mango ağaçları sub- tropik ülkelerde ise yılın belli ayında sadece birkaç meyve vermektedirler.  Özelikle Kuzey Hidistan’ın köy bahçelerinde köy ya da yolların kenarlarında çeşitli mevsimlerde olgunlaşmış türleri yan yan dikilerek Mart’ın başından Temmuz’un sonuna kadar meyve vermektedir. Fakat mango ağacının 3 asır boyu meyve vere türleri de vardır, nadir görülse de 2 metreye ulaştığında meyve veren türleri de bulunmaktadır. Mango ağacının en çok yetiştiği ülkeler; Hindistan, İspanya, Çin, Pakistan, Avusturalya, Küba, Tayland, Küba, Endonezya, Filipin  Jamaika’dır.

Görsel Kaynak: wikimedia.org