Halk arasında küstüm çiçeği, küstüm otu olarak da bilinen çalı bitkisidir. Nemli ve sıcak iklimlerde yetişen, tropik bir bitkidir. Sıcak ortamları sever. Eflatun ve pembe renkte çiçekleri vardır. Küstüm çiçeğinin özelliği yapraklarına dokununca kapanarak küsmesidir. Kapanan yaprak belli bir süre el sürülmez ise tekrar açmaktadırlar.

  • Küstüm çiçeği, tohumla kolaylıkla yetişebilen bir bitkidir.
  • Tohumu ekilmeden önce 50 derece sıcaklıktaki suda bekletilmesi gerekmektedir.
  • Bekleyen tohumlar, ıslak olmayacak şekilde nemli toprak içerisine konur.
  • Daha sonra poşetlere doldurularak 21 gün filizlenmesi beklenir.
  • Bunlar yapılırken sıcaktan ve ışıktan uzak tutmayın.
  • Fideler büyüdüğünde, 8 ve 14 cm lik saksılara yerleştirilir.

Küstüm çiçeği bakımı çok da zor değildir.

  • Yazın sıcak aylarda güneş alan yerleri sevdiğinden dolayı, düzenli ve toprağı kuru kalmayacak şekilde sulamasının yapılması gerekir.
  • Sonbahar aylarına doğru, dayanıklı olan küstüm çiçeğini, evin içerisine alabilirsiniz. Küstüm çiçeğinin kendine ait savunma mekanizması vardır.
  • Bitkinin yapraklarına dokunduğunuzda, sapı ve yaprakları içe doğru eğilmektedir. Aynı hareketi tekrarlamakta ısrar ederseniz, gövdesinin üzerinden dikenlerini ortaya çıkartmaktadır. Bu sayede bitki böcekleri kaçırabilmektedir.
  • İnsan vücudundaki sinirler gibi yapısı vardır. Bu sinirleri sayesinde, dokunulduğunda kendisini kapatmaktadır. Kendisini korumak için oluşturduğu bir savunma mekanizmasıdır. Yağmur yağdığında kırılmamak için kendisini kapatıp, koruyan bir bitkidir.

Küstüm Çiçeği Hikayesi

Her çiçeğin kendine has hikayesi olduğu gibi, küstüm çiçeği hikayesi kırılgan ve küsen bir bitki olarak bilinir. Bitkilerin suya ve güneşe ihtiyacı vardır. Birinden biri eksik olursa gövdeleri cılız düşer ve solarlar. Küstüm çiçeği de eksik kaldığı için gövdesi çok zayıf bir bitkidir. Kendine has mekanizması ile çevreden gelen uyaranlara karşı kendisini korumaktadır. İnsan vücudundaki sinirler gibi, sap ve gövde arası sıvıyla doludur. Küstüm çiçeğine dokunulduğunda uyarılar gövdeye ulaşarak, içerisindeki suyu boşaltır. Aynı anda da yaprakların içerisi su dolarak, yaprakların aşağıya eğilmesine neden olur. Tekrar eski haline gelebilmesi 20 dakikayı almaktadır. Sürekli biyolojik bir döngü içerisinde çalışarak, su devir daimi ile yapraklar, domino taşı gibi hareket etmektedir.

Küstüm Çiçeği Tohumu Nasıl Toplanır?

Sıcağı seven küstüm çiçeği, sonbahar aylarında çok soğuklara dayanamaz. Tohum verdikten sonra, solar, zayıflar ve yaprakları kurur. Küstüm çiçeği tohumu devamlı toplanıp, uygun mevsimlerde tekrar dikilmesi gerekmektedir. Eğer ev sıcak oluyorsa, tohum verdikten sonra biraz daha sulayarak, budama yapılması gerekir. Çiçek, devam eden sürede normal sulama yapıldığında yeniden yeşerecektir. Küstüm çiçeği, tohumla yetiştirilen bitkilerdendir. Soğuk zamanlarda tohumlar yeşermez. Sıcak ve güneş alan zamanlarda tohumlar hemen  yeşermektedir. Tohumlar toprağın derinine gömülmez, sadece yüzeyde kalacak kadar 1 2 milim toprak altına konulması yeterli olacaktır. Güneşi bol alan tohumlar 1 hafta içerisinde yeşillenecektir. Küstüm çiçeğine, bu gelişim döneminde 15, 20 cm olana kadar dokunulmaması gerekir.

Zayıf ve ince bir bitki olduğu için, dokunulduğunda küserse bitki zarar görebilir. Küstüm otunun tohumlanmasını istiyorsanız, havadar, esintili ve güneş alan yerler tercih edilmelidir. Böceklerin polenleme yapması ve havadar güneşli bölgeler, tohumlanmanın hızlanmasını sağlayan unsurlardandır. Yaz ayının bitmesinden sonra, düşen yapraklarını veya budadığınız dallarını, toprağa dikerek köklendirebilirsiniz. Güneşin yakıcı etkisinden koruyarak, sulama yaptıktan sonra fazla bakım istemeyecektir. Bakımı eğlenceli olan bu bitkiyi evinizde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.