Toprak, çim ekiminde ne önemli unsurlardan biridir. Onun dışında; havası ve sulama gibi unsurlar düşünüldüğünde, çim doğru zamanlamayla ve doğru kurallar çerçevesinde yapılırsa verimli olmaktadır. Çimin ilk yerleşinceye kadarki geçen süresi çok önemlidir. Zayıf bir bitki olmasından dolayı, ilk filizlenirken toprağa iyi tutunamazsa, büyümeden ölmesine neden olabilir. Çim ekimi yapılırken, rüzgârın olmadığı bir zaman tercih edilmelidir. Çim ekilecek alanın, her metrekaresine 50-60 gram tohum gelecek şekilde serpilir. Burada en önemli unsur, çim tohumunun toprağa eşit şekilde dağılmasıdır. Hatta toprağa ipler gererek, yer belirleyebilirsiniz. Bu sayede eşit şekilde tohumları toprağa serpebilirsiniz. Tohumları serpme işlemi bittikten sonra, toprağı hafifçe tırmıkla tırmıklayarak, çim tohumlarının üzerilerinin örtülmesini sağlamalısınız. Toprak düzenli olarak, sabah, öğle ve akşamları yağmurlama şeklinde sulanmalıdır. Tohumların olduğu bölgenin sulanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Eğer toprak, sulama ve havanın akımı uygunsa bir hafta içerisinde çimler filizlenmeye başlayacaktır.

Çimler ilk filizlendiklerin de zayıf olurlar. Bu yüzden üzerine basılmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Düzenli sulamanın ardından, 10 cm kadar boyları uzadığında, keskin bıçaklı çim biçme makinesi ile çimlerin yarısı kesilecek şekilde biçilmelidir. Boyları kısaltılırken, çok kısaltmamaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Çimler sağlam bir şekilde toprağa tutunana kadar bir ay boyunca düzeni olarak sulaması yapılması gerekmektedir. Eğer toprak 2-3 cm kadar kurumuşsa sulanması gerektiği anlamına gelmektedir. Sürekli bol su ile sulamak da çimlere zarar vermektedir. Toprakta bulunan mineraller çok sulamadan dolayı yok olabilmektedir. Yılda bir kez, çim gübresi kullanarak, toprağın gerekli besin ihtiyacının karşılanması gerekmektedir.

Görsel Kaynak: pennington.com

Çim Ekimi Ne Zaman Yapılır?

Çim ekiminde, toprağın yapısından ziyade toprağın ısısı çok önemlidir. İlkbahar aylarına doğru toprağın ısısı, 15 dereceye kadar çıktığında, çim ekim zamanı gelmiş demektir. İlkbahar ayının geldiğinin ve çim ekiminin en doğru zaman olduğunu göstermektedir. Yaz aylarında çim ekimi aşırı sıcaklardan dolayı sakıncalıdır. İyi verim alınamayacağı için, bu aylardan sonraki sonbahar ayı çim ekimi için en doğru zamandır. Çim ekimi havanın rüzgârsız olduğu zamanlarda yapılmalıdır. Eğer toprağa eşit miktarda çim tohumu serpmek istiyorsanız, hava şartlarının rüzgârsız ve elverişli olması gerekmektedir.

Görsel Kaynak: wp.com

Çim Ekimi Hangi Ayda Yapılır?

Çim ekimi yapılırken dikkat edilecek hususlardan biri de, çim ekimi zamanlarıdır. Eğer, doğru aylarda çim ekimi yapılırsa, sağlıklı bir çim ekebilirsiniz. Kış ve yaz aylarında hava şartlarının ya çok sıcak ya da çok soğuk olmasından dolayı, keskin hava şartlarına dayanamayan çimlerin, bu mevsimlerde ekilmesi tavsiye edilmez. İlkbahar ve sonbahar ayları çim ekimi için en uygun zamanlardır.  Hatta büyük alanlarda çim ekimi yaparken, hazır çim de kullanabilirsiniz. Başka yerde yetişmiş hazır çimler, rulo halinde getirilerek toprağa serilmektedir. Mevsim fark etmese de daha iyi verim alabilmek için, sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinin beklenmesi gerekmektedir.

Görsel Kaynak: brightcove.com.edgesuite.net

1 Kg Çim Tohumu Kaç Metrekare?

Çim tohumu ekilirken, kaç metrekareye, ne kadar tohum ekileceği dikkat edilmesi gereken bir konudur. Eğer toprakta verimli çime sahip olmak istiyorsanız, tohumun kaç metrekareye ne kadar ekileceğine dikkat etmeniz gerekmektedir. Toprağın metrekaresine 35-40 gram çim tohumu iyi bir miktardır. Yaklaşık, 1 kilogram çim tohumu ile 25 metrekarelik bir alan çimlenebilmektedir. Toprağınıza eşit miktarda çim tohumu serpmek önemlidir. Bu yüzden ip kullanarak, toprağı eşit şekilde ayırdıktan sonra, çim tohumunu dikkatli şekilde serpebilirsiniz. Çim tohumu serpilmeden önce, toprağın yabani otlardan arındırılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. İki hafta kadar yapılan toprağı sürme ve ilaçlama çalışmaları ile topraktaki yabani otlardan kurtulabilirsiniz.