Değişik türde bir ağaç familyasından gelmekte olan Okaliptus ağacı, genellikle boylarının ve yapraklarının oldukça uzun olması sebebi ile  diğer ağaç türlerinden kolaylıkla ayrılabilmektedir. Bu özellikleri uzun ömürlü bir ağaç olmasını da beraberinde getirmektedir. Avustralya kökenli olan bu ağaç türlerine ülkemizde genellikle Akdeniz kıyılarında sıklıkla rastlanmakta ancak ülkemizde çoğunlukla sıtma ağacı olarak anılmaktadır. Bir çok farklı özelliğe sahip  olan bu ağaç türünün en bilindik özellikleri arasında suyu çekebilme özelliği yer almaktadır. Bu özelliği nedeni ile daha çok bataklık adı verilmekte olan su dolu birikintilerin yanlarına dikilmektedirler. Oldukça fazla sayıda çeşide sahip olmakta olan okaliptus ağacının dünya üzerinde yaklaşık 600 adet çeşidi yer almaktadır.

  • Öncelikle dikim aşamasında ağacın iklim, bitki örtüsü ve toprak yapısının uygun niteliklerde olması gerekmektedir.
  • Güneş alma konusunda azmi özenin gösterilmesi gerekmektedir.
  • Dikim aşamasında uygun derinliğe sahip bir çukur açılması,
  • Gübreleme aşamasında genellikle organik hayvan gübresi kullanılması,
  • Gübreleme sırasında özellikle ağacın kök kısmına oldukça itina gösterilmesi,
  • Dikim işlemi sırasında fidanın çukura yerleştirildikten sonra üzeri toprak kaplama aşaması sırasında ara ara sulama yapılması, gibi aşamalar ön plandadır.

Okaliptus Ağacı Faydaları

Oldukça fayda sağlamakta olan bir bitki türü olarak bilinmekte olan okaliptus bitkisinin bilinmekte olan en büyük faydaları sağlık alanında olan faydalarıdır. Özellikle tıbbi alanda bir çok ilacın üretiminde kullanılmakta olan okaliptus tohumu, solunum yolu üzerinde oluşmakta olan enfeksiyon gibi hastalıkların tedavisinde oldukça fayda sağlamaktadır. Ayrıca özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaşılmakta olan grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi hastalıkların tedavisinde de genellikle aktarlarda satılmakta olan okaliptus çayının çok etkili bir bitki olduğu kanıtlanmıştır. Ayrıca diş eti çekilmesi, diş eti rahatsızlıkları, mide rahatsızlıkları ve genellikle çoğu kişinin en büyük dertlerinden bir tanesi olarak ortaya çıkmakta olan ağız kokusunu giderici özelliği bulunmaktadır. Ayrıca bir çok ülkede bulunmakta olan bataklıkların sularını kurutarak toprakların tarıma elverişli bir hal almalarında ve tarımsal faaliyetlerin geliştirilmesinde önemli faydalar sağlamaktadır.

Bütün bu faydaları göz önüne alınarak çok değerli olan okaliptus ağacının bakımının oldukça dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Görsel Kaynak: squarespace.com

Okaliptus Ağacı Nerelerde Yetişir

İlgili ağaç türüne ait tohumların ve fidanların Avustralya ülkesinden bir çok ülkeye yetiştirilmek üzere getirilmesi sonrasında bir çok alanda fayda sağlamakta olan bu bitki iklimi ve toprak yapısı gereği daha çok ülkemizde Batı Anadolu ve Güney Anadolu da yetiştirilmektedir. Dünya üzerinde giderek yayılmakta olan bu ağaç türü Asya, Afrika ve Avrupa ülkelerinin belirli bölgelerinde de yetiştirilmektedir.

Görsel Kaynak: provenwinners.com

Okaliptus Ağacı Özellikleri

Diğer ağaç türleri arasında özellikleri ile dikkat çekmekte olan okaliptus ağacı dünya üzerinde bilinmekte olan en uzun ağaç özelliğine sahiptir. Ayrıca gri renkli ve engebeli olan bir gövdesinin bulunması okaliptus ağacını diğer ağaç türlerinden ayırmaktadır. Ağaç üzerinde yer almakta olan yapraklar da uzun boyutlara sahiptir. Yaprakları ağaç gövdesine yapışık bir şekilde büyümeye başlamakta ve bir süre sonra mor renkli çiçekler halini almaktadırlar. Diğer ağaçlardan ayrılmasını sağlayan diğer bir özeliği ise kış aylarında yapraklarını dökmemesidir. Bu özelliği okaliptus ağacının dayanıklılığını göz önüne sermektedir. Bu nedenle bütün mevsimlerde okaliptus bitkisinden faydalanılma olanağı sağlamaktadır.

Görsel Kaynak: dendroimage.de