Kurdele çiçeği ,Asparagaceae familyasından uzun yeşil yapraklı bir salon bitkisidir. Anavatanı Afrika olan kurdele çiçeği yetiştirilmesi en kolay olan çiçeklerden biridir. Kurdele çiçeği kökünde bulunan yumrular da besin ve su depolayabilme özelliğine sahip bir çiçektir. Bu nedenle sulamayı unutsanız bile hemen ölmeyecek bir çiçek türüdür.

Kurdele çiçeğinin latince olarak bilinen bilimsel adı Chlorophytum’dir.

Çok fazla güneşe ihtiyaç duymayan kurdele çiçeğini ışık alan bir yere koymanız yeterlidir. Çok fazla rüzgar alan bir yere yerleştirirseniz yapraklarında sararmalar olabilir. İnce uzun şerit halindeki yaprakları açık yeşil rengi ile çok hoş bir görünüme sahiptir.

Yaz aylarında çiçek açar ve güzelliği bir kat daha artar. Kurdele çiçeği çok fazla vitamine ihtiyaç duymaz. Ancak yapraklarında sararma ve kurumalar oluşursa vitamin takviyesi yapabilirsiniz.

Budama işlemi yaz sonunda çiçekleri solduğunda kuruyan çiçek ve dalları kesilerek yapılır. Saksı değişimi gerekli olduğunda bir boy büyük bir saksı seçilerek Nisan ayında saksı değişimi yapılabilir.

Kurdele çiçeği kökten çoğaltma yöntemi ile çoğaltılır. Kökünde yeni yumrular atmış ise bunlar dikkatlice ayrılarak yeni bir saksıya dikilebilir.

  • Kurdele çiçeği yazın haftada 2 defa, kışın haftada 1 defa su isteyen bir bitkidir.
  • Yazın iç ve dış mekanlarda kolayca bakılabilir. Kışın aşırı soğuk olmayan kapalı balkon yada ev içerisinde kolayca bakabilirsiniz.
  • Kışın ev içerisinde klima çarpması ve kalorifer yakınlarına konmaması gerekir.
  • Bitki kökleri saksıyı doldurduğu zaman takribi 2 senede bir defa saksısının değişmesi uygun olur.
Görsel: www.coolgarden.me

Kurdele Çiçeğinin Faydaları

Kurdele çiçeği insan sağlığı için çok faydalı olan sayılı çiçeklerden biridir. Kurdele çiçeğinin faydaları:

  • Kurdele çiçeği evin havasını temizler,
  • Birçok hava kirletici maddeyi emer,
  • 24 saat içinde neredeyse bütün karbon monoksiti emerek yok eder.
  • Özellikle sigara içilen evlerde çok faydalı olur. Sigara dumanını ve kötü kokusunu emerek evinizi temizler.
Görsel: glasshouseworks.com

Kurdele Çiçeği Özellikleri

Kurdele çiçeğinin en büyük özelliği kolay yetiştirilebilen bir salon bitkisi olmasıdır. Kurdele Çiçeği Özellikleri içinde en önemlisi dayanıklılığıdır. Güzel yaprakları ve sarkan çiçekleri ile evinize güzellik katan bir çiçektir. Kurdele çiçeği evin havasını temizleme özelliği ile güzelliğinin yanı sıra fayda sağlayan bir çiçektir. Kurdele çiçeği çok fazla bakım istemeyen bir çiçek olduğundan sizi üzmez ve yormaz. Kolay büyüyüp geliştiğinden kısa sürede çoğalan verimli bir çiçek türüdür. Kurdele çiçeği kökünde yumruları olan bir çiçek olduğundan suyu depolar ve sık sulamasanız da hemen ölmez. Kurdele çiçeği çok narin ve seçici bir çiçek değildir. Hem sıcağa hem soğuğa dayanıklı olması ile ideal bir salon çiçeğidir. Çoğaltılması oldukça kolay olduğundan bir yıl içinde birkaç tane kurdele çiçeğiniz olabilir. Kökündeki yumrular yavruladıkça çoğaltılabilme özelliğine sahiptir.

Kurdele çiçeğiniz daha güzel olmasını istiyorsanız klorlu su ile sulamayınız. Klor yapraklarında bozulmalara yol açabilir. Birde toprağında perlit kullanmayın. Bu toprağı sıkıştırır ve yumrular da su depolamayı engeller. Direk güneşe koyarsanız yapraklarında kurumalar olabilir. Kurdele çiçeği diğer tüm çiçekler gibi sevilerek büyütülürse çok daha güzelleşir ve serpilir.

Görsel: glasshouseworks.com

Kurdele Çiçeği Anlamı

Kurdele çiçeği anlamını şerit gibi ince uzun olan yapraklarından almaktadır. Kurdele, geniş ipekli şerit anlamına gelmektedir. Kurdele çiçeği de ipek gibi şerit yaprakları olan güzel çiçek anlamına gelmektedir. Kurdele çiçeği anlamı da tıpkı kendisi gibi güzeldir. Çiçekleri seviyorsanız kurdele çiçeği salonunuza güzellik katacaktır.