Yerel olarak adını kalanşo olarak bildiğimiz latince adı Kalanchoe olan bitki 25-35 cm boylarında sarı,beyaz,pembe,turuncu ve lila renkli çiçekleri ile ev ofis ortamında sıklıkla bulunan ve ortama kolay adapte olan minik saksı çiçeğidir. Kalanşo bitkisi etli ve kalın yaprakları ile sukulent familyasından gelmekle beraber bakımı en kolay bitkiler arasındadır.
Sağlıklı bir kalanşo bitkisini anlatacak olursak lekesiz, parlak ve sık yeşil yaprakları, üzerinde bol tomurcuk yarı açmış yarı açacak gonca çiçekleri görebiliriz.
Kalanşo çiçek bakımı gayet kolaydır. Kalanşo bitkisi direk güneş ışığına maruz kalmayacak aydınlık bir ortam haftada 1 defa 1 su bardağı su istemektedir.
Kalanşo bitkisi diğer bitkilerde olduğu gibi gün ışığı aldığı yöne doğru eğilmektedir. Bu nedenden dolayı ayda bir defa ışığa maruz kalan yönünü değiştirmeniz kalanşo bitkinizin simetri olarak sağlığına devam etmesini sağlayacaktır.
Yaz aylarında dış mekan bitkisi olarak da direk güneş almayan dış ortamlarda rahatlıkla bakabilirsiniz.
Kalanşo Çiçek Açtırma !
Kalanşolar bilinenin aksine 4 mevsim çiçek açabilirler. Bunun için başlıca uygulamanız gereken püf noktası açan çiçekleri solduktan sonra mutlaka çiçeklerini dalından kırmanızdır. Kırılan dallar kısa sürede size çiçek olarak geri dönecektir. Aksi halde çiçek açması uzun sürecektir.
Kalanşo Çoğaltma
Kalanşo çiçekleri çelik olarak çoğaltılabilir. Genel olarak sağlıklı bir yaprak dibinden kırılarak bir bardak su içerisinde bir hafta bekletilir. Kök filizi veren yapraklar küçük bir saksıya dikilerek can suyu verilir. Yeni çoğaltılan kalanşo mutlaka oda sıcaklığında muhafaza edilmedi suyu bitki kökleri toprağı tutana kadar az verilmelidir.
Kalanşo ilaçlama ve Vitamin
Kalanşo bitkisi diğer bitkiler gibi dış ortamlardan etkilenir. Diğer bitkilere nazaran daha dirençli olan bitkide yoğun görünen hastalık mantar ve küflenmedir.
Bunun yanı sıra sinek ve yaprak altı böcekleri de olabilmektedir. Bunlar için en etkili ilaçlar ev ortamında yetiştiklerinden dolayı kimyasal madde içermeyen biorganik özel bitki ilaçlarıdır.
Kalanchoe Çiçeği Faydaları
Bitkinin bilinen birden fazla faydası vardır. Alternatif tıbbın yanında geleneksel tıpta da fazlaca kullanımı yapılır. açık yaralar için en etkili yara iyileştirici özellikte taşır. İltihap ve mikroplar için de rahatlıkla kullanılabilir. Bitkinin yaprakları, losyonlarda ve kremlerde kullanılır. Yine evde krem hazırlamak isteyenler kalanchoenin yapraklarını kopararak, bir tülbentin içine sarıp, birkaç gün buz dolabında beklettiğiniz zaman yaprak içindeki suları tülbente bırakacaktır. Bu işlem yaklaşık bir hafta sürer. Suyu alınan yapraklar yaralı bölgeler ve iltihaplı bölgeler için kullanılır. Yine güneş lekeleri ve doğum lekelerinde kalaonche yaprakları kullanılabilir. Yüzdeki sivilceler içinde ideal olan çiçeğin yaprakları cildin hemen her bölgesinde kullanılabilir. Açık yaralara iyi geldiği bilinse de çatlak ve açık yaralara da iyi geldiği bilinir. Yüzü pürüzsüz ve lekesiz bir hale de getirdiği bilinir.
- Kalanşo bitkisi topta yara iyileştirici ve iltihap sökücü bir özelliğe sahiptir. Bitki yaprakları içerisindeki jel kıvamındaki sıvı ile losyon ve krem yapımında kullanılmaktadır.
- Kalanşo jeli cildin yüzeyinde yıpranmış deri tabakasını yenileyici ve tedavi edici bir özelliğe sahiptir. Ayrıca emzirme dönemindeki annelerin yara olan meme uçları için çok faydalı bir bitkidir.
- Kalanchoe bitkisinin yaprak yüzü soyularak zeytin yağına 2 saat batırılıp yüze maske yapılması da siyah noktalara çok iyi gelmektedir.
Kalanşo Fiyatları
Kalanşo saksı çiçeği fiyatları bitkinin boyutu ile orantılı olarak değişmektedir. Kalanşo fiyatları 10 tl ile 60 tl arasında satışı olan 4 mevsim çiçek açan bir bitkidir.
Kalanşo Çiçeğinin Anlamı
Kalanchoe çiçeğinin birçok rengi ve çeşidi vardır. Çiçek sevenler için olmazsa olmaz çiçekler arasındadır. Çiçeğin bakımı, oldukça kolaydır. Çieçk hızlıca büyüyüp çok kolay bir şekilde sürgün verir. kalanchoe çiçeği, hasta ziyaretlerinde sıkça tercih edilir. Kalanchoe çiçeğinin renklerine göre anlamları vardır. Sarı renkli çiçek, hasta ziyaretlerinde tercih edilirken, kırmızı renk çiçek ise; genelde sevgiliye alınabilecek bir çiçektir. Pembe renkli kalanchoe çiçeği iyi dileklerde bulunmak ve mutluğu dilediğini belli etmek için sevdiklerine hediye edilebilecek bir çiçektir.
Sitemiz üzerinden İstanbul ve Ankara’nın tüm ilçelerine aynı gün teslimat garantili tüm kalanşo çiçeklerinin siparişlerini verebilirsiniz. İstanbul Anadolu yakasına Kadıköy çiçekçi ve dudullu çiçekçi şubelerimiz üzerinden online servise araçlarımız ile gönderim yapılmaktadır.
Kalanşo bitkimin yaprakları çürüdü ne yapabilirim lütfen yardım.
Selvi hn. merhaba kalanşo bitkileri genel olarak aşırı sulamadan kaynaklı çürümektedir. Eğer bitkinizin tüm yaprakları çürüdü ise yapacak bir şey yoktur. Fakat tamamı çürümedi ise toprağı kuruyana kadar sulamamanızı tavsiye ederiz. Toprağı kuruduktan sonra yazımızda anlatıldığı gibi bakım yapmanız durumunda bitkiniz tekrar eski sağlığına kavuşacaktır. İyi bakımlar dileklerimizle.
merhaba, sanırım ocak yada şubar ayında hediye geldi. çiçekli ve küçük saksıdaydı. eve götürdün saksını büyüttüm aydınlık ama güneş görmeyen yere koydum. susuz hiç bırakmadım sık sık da sulamadım toprağın nemine göre. soruma geleyim bende en az 4 aydır fakat hiç çiçek açmadım. bir sürü yeni dalları oldu çam ağaçları gibi hem boyuna hemde enine genişledi büyüdü. gel gör ki çiçek açmıyor ne yapabilirim açması için. tavsiyeniz var mıdır.
Merhaba kalanşo bitkinizin çabuk çiçek açması için mevcut çiçekleri kuruduğunda çiçek açan dallarını kırmanız gerekmektedir. Kırmanız durumunda çok kısa sürede çiçek açacaktır. Bitkinizin sabah yada akşam güneşi alması da gerekmektedir. Güneş almayan bitkiler genelde zor çiçek açabilmektedirler.
Merhaba benim de kalanso türünde bir çiçeğim var toprağı baya azaldı ve hiç budama yapmadım ve ciçekleri hala üzerinde kuru kesmelimiyim böyle kalsa zarar görürmü ve toprağını ne zaman degısmeliyim yardımcı olurmusunuz
Merhaba bitki saksısı ufak geliyorsa mevcut köklerini bozmadan en kısa zamanda saksısını büyütebilirsiniz. Kuru dalları kesmeniz bitkiniz açısından sağlıklı olacaktır. İyi günler
Söylediğiniz gibi kuru dalları kestim ve azalan toprağina kırmizi toprak ekledim bu çiçeğe zarar verir mi çünkü kendi toprağı hazır topraktı simdi ise karışmış oldu.
Kırmızı bahçe toprağı kuruduğu zaman sertleştiği için bitki köklerine zarar vermektedir. Bitki toprağı kullanmanızı tavsiye ederiz.
Peki teşekkür ederim. Toprağını dün değiştirdim şu an tekrar hazir toprakla değissem kökler zarar görür mü
Herhangi bir şey olmaz, değiştirebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim hayırlı günler ?
Merhabalar bana da geçen sene hediye gelen kalonsam yaz girdiğinden beri hiç çiçek açmadı altta yaprakları kalmadı boyu uzadı ama hiç canlı durmuyor yaprakları küçüldü hep okuduktan sonra çok uzayan dallarını yeni sivisen yapraklırina rağmen kestim umarım bişey olmaz yazın hep balkonda tuttum susuz bırakmadım çokta sulamazdım biraz üzerine toprak ekledim uğraşıyorum ama ciceklerim açmıyor odama koydum pencerenin altına umarım kendine gelir
Şükran hn. merhaba kalanşonuzu aydınlık bir yere koymanız, haftada 1 defa su vermeniz, üzerinde çiçeklerin solduğu dalları makas yada bıçak ile kesmeden elinizle kırmanız durumunda tekrar tomurcuk verip çiçek açacaktır.
Merhabalar bana da bir ay oncesinde hediye olarak geldi kolonso cicegim fakat geldiginde cok gür ve saglikli gozukuyordu sulamadami yalnislik yapdim bilmiyorm solmaya basladi solan kisimlari ise odunlasmis durumda onlari kesmelimiyim ? Solmayan bir kac kokumuz de var ama cicekler boynunu bukmus durumda ne yapmak gerekir eski haline getirmek icin.
Merhaba öncelikle kalanşo çiçeği sulanması dikkat isteyen aşırı su sevmeyen bir bitkidir. Öncelikle kalanşonuzu düzenli haftada 1 defa sulamanız gerekmektedir. Kabında su kalmamasına özen gösteriniz. Solan ve odunsu yaprakları budayıp bakımı düzenli yaptığınız takdirde kısa sürede eski sağlığına kavuşmaya başlayacaktır.
Merhaba çok sevdiğim bir çiçek ki çok çiçek actiginida görüyorum cevremde bende ilk aldığım cicekten sonra çiçek açmıyor yeni aldım kenarda cam yanına koymam gerekiyormu ışık alması için kaynanam bu çiçeği saksisiyla nerdeyse sadece cicekti verdi yine olmadı
Ayşe hn. merhaba çok çiçek açması için dikkat etmeniz gereken en önemli konu mevcut çiçekleri kurudu zaman çiçek açan saplarını kırmanızdır. Bitkinizi ışık alan fakat kalorifere sıcağına maruz kalmayan bir yere koyup haftada 1 defa bol su vermeniz yeterli olacaktır.
İyi günler ben bugün kalanşo aldım çok da sevdim ama umarım kurumaz veya cürümez. Şimdilik üzerinde birsürü tomurcuk var ve bazıları da açmış durumda. Çok sağlıklı olması için ne yapmam gerekir
Merhaba düzenli olarak bakımını yapmanız ve kalorifere çok yakın yerde bulundurmamanız gerekmektedir. Sitemizde ki kalanşo bakımı püf noktalarına dikkat ettiğiniz sürece uzun süre bitkiniz size çiçek açacaktır.
Ben cicegimi yaklasik 1 yil once almistim aldiktan birsure sonra soldu bende solan dallari kopardim o zamandan bu zamana hic cicek acmadi sadece boyu uzadi ve her gun yeni yaprak acti goruntusude suan cok tatli ama cicek acmiyor acaba vitaminsiz mi kaldi
Emine hn. merhaba üst dallarını tepe noktasından kırıp, aydınlık bir ortamda tutmanız durumunda çiçeklenmesi dahada hızlanacaktır. Vitamin vermeniz bitkinin daha çabuk gelişmesini sağlayacaktır.
Merhaba benim bu çiçeklerim çok böceklendi. Ne yapsam gitmiyorlar sanki yapışmış gibi duruyor. Ne yapabilirim
Ayşe hn. merhaba küf mantar ilacı kullanmanız yapış yapış olmasına çare olacaktır.
Dalları kırdıktan sonra başka bir işlem yapmamıza gerek var mı? Kırılan yerlerden hava alması çiçeğe zarar verir mi? Bilgilendirir misiniz?
Kırdıktan sonra bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Bitkiniz kısa sürede çiçek açmaya başlayacaktır.
Merhabalar.Ben bu cicegi yaklaşık 2 yil once mayis ayinda almistim.Fakat aldığım mevsimde ve bir kac ay daha cicekli kaldi.yani takriben 1.5 yildir cicegini goremedim.Odam gayet adinlik ve sicak.Sulama derseniz ayni sizin yaptığınız gibi haftada 1 suluyorum.Artik aglayacagim cok deger verdigimden mi boyle oluyor bilmiyorum.Boyu uzadi gitti yalnizca ust taraflarinda yapraklar var ve cansiz.ilk aldigim gibi etli,sulu ve koyu yeşil degil.Topraginida saksisinida yerinide daima degistiriyorum ama boyu uzadikca altinda hic yaprak kalmıyor kendi sararip dökülüyor.en son sadece sapi kalacak diye korkuyorum.bitkimin canlanmasi ve cicek acabilmesi icin lutfen bir seyler söyleyin bu çiçek benim icin cok kıymetli.Tesekkur ederim.
Merhaba bitkinizin üst dallarını kırmanız durumunda çiçek açacaktır. Bakımını sitemizde bakım periyodlarını düzenli uygulamanız yeterli olacaktır.
Merhabalar bana 1 ay once hediye olarak geldi cicek kalanşo bana g3ldiginde bi kac tomurcugu kapaliydi acanlar 1 hafta sonra asagi dogru dusmeye basladi. Yapraklarinin uzerinde siyah cok minik bocekler var ve saksisini degistiricem toprak olarak bitki topragimi secmeliyim farkli secenekleri var mi ?
Merhaba bitki toprağı kullanmanız yeterlidir. Fakat böceklere toprak değiştirmeniz fayda etmez. Böcek ilacıda kullanmanızı tavsiye ederiz.
Kalanşo çiçeği alalı 3 gun oldu ama yeni acan çiçekleri solmaya basladı alsıgımda topragı nemlıydı aydınlık yerde neden solar
Aşırı sulandı ise bitki çiçekleri solar. Yada bulunduğu ortam aşırı sıcak kalorifere yakın ise bitki gine solma yapabilir. Aydınlık aşırı sıcak olmayan bir yerde toprağı kurudukça su vermeniz en sağlıklısı olacaktır.
Merhabalar, benim sorunum da üst kısımda yazılanlara benzer nitelikte yaklaşık bir buçuk sene önce küçük bir saksıda hediye olarak gelen pembe çiçekli kalanşom şu an çok güzel bir şekilde uzadı ve ben de saksısını değiştirdim. Kalanşoma iş yerinde bakıyorum orada büyüdü dolayısıyla gündüz sıcak havadar ortamda oluyor ancak gece serin kalıyor.Yaprakları uzamaya devam ediyor bu çok güzel ancak maalesef hiç çiçek açmıyor alt yaprakları da biraz sararmaya başladı. Ne yapmalıyım yardımcı olur musunuz? Şimdiden teşekkür ediyorum
Duygu hn. çiçeklerin açtığı üst kısmını eller kırarsanız bitkiniz kısa sürede çiçek açacaktır. İyi günler dileriz.
Serkan Bey, çiçeklerin üst kısmını kırın demiştiniz. Üç hafta önce denemek amaçlı bir kaç dalın üst kısımlarını kırdım ancak uçları karardı ve tomurcuklanma olmadı. Neden olabilir veya tomurcuklanması için başka uygulama yolu var mıdır?
Duygu hn. merhaba devamlı olarak uyguladığımız yöntem bitkinin bulunduğu ortamda havasız kalması, saksı değişim zamanı gelmiş olması, düzensiz su verme gibi bir çok nedeni olabilir.
Merhabalar. Kalanso ma ilk zamanlar bilmediğinden biraz fazla sulama yapmışım ama çok şükür ki kökleri çürümeden fark ettim ve toprağı kurumadan su vermemeye başladım. Yaprakları eski haline döndü. Mini mobil yaprak vermeye başladı fakat bir süre sonra yapraklar yine aşağı doğru süzüldü ve dalının üst kısmi kurumaya başladı. Çok sıcak ve soğuk olmayan bir ortamda duruyor. Tekrardan canlanması için ne yapmalıyım. Şimdiden teşekürler bol çiçekli günler.
Şenay hn. toprağı değişme zamanı gelmiş olabilir. Nisan ayı gibi saksı değişimi yapabilirsiniz.
Merhaba, çiçek açıp solan dallarını kesin diyorsunuz ya, dalı dibinden mi yoksa kuru çiçeklerin olduğu yerden mi koparalım. Bende de var bu çiçekten, soldu çiçekler ellemwdim hç. Kuru çiçekleri üzerindeyken kenarlardan bi kaçtane tomurcuklandı, bari koparayım. Mesela kaç cm koparayım
Direk üst çiçeklerin üstünden koparmanız yeterlidir.
Merhaba 2gun önce turuncu kalonşo çiçeği hediye geldi. Saksı degişimi yapmam gerkerirmi?
Bitki saksısından toprağını çıkartınız mevcut kökler toprağı tamamen sardı ise saksı değişimi yapabilirsiniz.
kalonşo çiçeği şubat ayında hediye olarak geldi. Saksı değişimi yaparken toprağında
değiştirmelimiyim vede saksının bir büyüğünmi dikmelimiym?
Merhaba aşırı büyük olmayan 1 numara büyük saksıya dikmeniz yeterlidir. Kök çevresindeki toprağı dağıtmadan büyük saksı etrafını yeni toprak ile beslemeniz yeterli olacaktır.
Merhaba. Eşim bana yaklaşık iki hafta önce Kalanşo bitkisi aldı. Bitkinin açmayan bir sürü tomurcukları vardı, bir kısmı açtı altta kalan küçük tomurcuklar ise kurumaya başladı. Alttaki büyük yapraklarının uçları ise buruşmaya başladı. Isısı normal bir odada cam kenarında aydınlık bir yerde tutuyorum. Direkt güneş ışığı almıyor. Sulama kısmında mı hata yaptım acaba? Yardımcı olursanız sevinirim
Haftada 1 defa sulama yapmanız kalorifer üzeri gibi direk sıcağa maruz kalacak ortamda koymamanız gerekmektedir.
Kalonşo çiçeğim 3 4 gündür çiçekleri solmaya başladı boyunlarına büktüler sizce normalmi? Ne yapmalıyım?
Aşırı su verdiyseniz çürüme yapmış olabilir. Gövdesinde yumuşama olup olmadığını kontrol ediniz.
Merhaba yeni kalanchoe çiçekleri aldım saksıları küçük ama çiçek dolu.ciceklenme bitmeden saksı değişimi yapmam zararlı olurmu?
Merhaba köklerini bozmadan yeni saksıya aktarır iseniz herhangi bir zararı olmaz.
Çiçeklenme bitmeden saksı değişimi bitki çökmesine neden olabilir. Çİçekleri solduktan sonra değişmeniz daha sağlıklı olacaktır.
Merhaba bende de kalanşo çiçeği var fakat yaprakları yumuşama yaptı çürüdüyse eğer ne yapmam lazım
Merhaba aşırı sudan çürüme yaptı ise bitki maalesef bir daha düzelme göstermemektedir.
Merhaba 10 gün önce hediye geldi çiçeğim. Yaprakları biraz sarkaya başladı ve çiçekleri de solmaya başladı sanki ne yapmam gerekir. Haftada 1 suladum aydınlık olan ama direk güneş almayan bi yerde duruyor .
Bitki gelmeden önce aşırı suya maruz kalmış olabilir. Birde su verdiğinizde tabağında veyahut kabında su birikmemesine özen gösteriniz.
Merhabalar.benim kalanşomun diplerinde çok fazla karıncalar var.yapraklarında da yeşil bitlenme var.toprağını değiştirsem faydası olur mu yada tavsiye edebileceğiniz ilaçlama yöntemi var mı?
Merhaba iç mekan bitki toprağı kullanmanız ve açık havadar bir yerde tutmanız yeterlidir.
Kalonso çiçeklerim sineklendi ne yapabilirim
Merhaba az su ve havadar bir yerde tutun toprağını değiştirmeniz yeterlidir.
Merhaba. 1 hafta önce hediye edilen kalanşo çiçeğim küçük bir saksıda ve saksının içinde üç ayrı kök olarak bulunuyor yani saksının içinde sıkışmış vaziyette. Bazı yaprakları canlı bir şekilde duruyor fakat bazı yaprakları solmaya yüz tutmuş, aşağıya doğru bakıyor kesmeli miyim? Saksıyı değiştirmek için belirli bir zaman var mıdır?
Merhaba 2 aydır çiçeğime bakıyorum gayet sağlıklıydı ancak havaların soğumasıyla birlikte kaloriferi açtık, açtıktan sonra çiçeğimin tomurcukları kurudu ve çiçekleri sarkmaya başladı yaklaşık 8-9 günde bir toprağını kontrol ederek suluyorum. Çiçeğimi koyduğum odanın sıcaklığı en fazla kaç derece olmalıdır ve kalorifere uzaklığı en az kaç cm olmalıdır bilgilendirir misiniz? Ve kuruyan tomurcuklar sarkan çiçekler için ne yapmalıyım?
İç mekanda daha çok su istediğinden olabilir haftada 1 defa bol su vermeniz yeterlidir.