Klivya çiçeği, fazla sulama ve bakım gerektirmemesi nedeniyle günümüzde en çok tercih edilen bitki çeşitlerinden birisidir. Eğer basit kurallar uygulanırsa uzun yıllar yaşayabilmektedir.

Klivya çiçeğinin latince ismi Clivia’dır.

Klivya çiçeği bakımı oldukça kolay olan bir bitki türüdür. Gerekli şekilde sulanır ve doğru toprakla beslenirse uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşayabilmektedir. Klivya çiçeğinin bakımı yapılırken dikkat edilmesi gereken konular şunlardır:

  • Klivya çiçeği, ağaçların gölgesinde yetişmektedir. Bu sebeple güneşi fazla sevmez. Bu yüzden mutlaka direk güneş ışınları almayan gölge bir alana koyulması önemlidir.
  • Klivya çiçeği, birden fazla kök geliştirebilen bir bitkidir. Bu sebeple bu bitkinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için mutlaka geniş bir saksıya dikilmelidir. Saksıda humus içeren toprak kullanılmalıdır.
  • Fazla suyu sevmez. Bu sebeple sürekli sulama gerektirmez. Önemli olan toprağın nemini korumaktır. Bitkinin toprağını kontrol edin. Toprağın üst kısmı nemini yitirdiyse sulama yapabilirsiniz.
  • Bitkinin dinlenme ve gelişim dönemi bulunur. Özellikle bitkinin gelişim döneminde her 5 sulamada bir bitkinin sulama suyuna bitki besini ekleyerek sulama yapmalısınız. Bu şekilde bitki daha sağlıklı olarak gelişebilir.
  • Kasım ayının başından ocak ayının sonuna kadar bitkinin dinlenme dönemidir. Bu dönemde bitkiye fazla su verilmemelidir. Bitkinin toprağı zaman zaman kontrol edilerek toprak kurumaya başladığı zamanda sulama yapılması yeterli olacaktır.
Görsel Kaynak: worldoffloweringplants.com

Klivya Çiçeği Anlamı

Bitkinin asıl yetiştiği yer Güney Afrika’dır. İngiltere’ye ilk kez İngiltere’nin Victoria döneminde bir düşese hediye olarak getirilmiştir. Çiçeğin hediye edildiği düşesin kızlık soyadı clive olduğundan dolayı bu bitkiye İngilizler clivia ismini vermişlerdir. Bitkinin kırmızı tonlarında çiçek açması sebebiyle ayrıca bitkiye Latince kırmızı çiçek anlamına gelen Miniata kelimesi de eklenmiştir. Böylece bu çiçek türünün genel bilimsel ismi clivia miniata olmuştur. Bitkinin bilimsel olmayan bir diğer ismi ise kafir zambaktır. Bu bitki Güney Afrika’da ilk olarak Zenciler tarafından yetiştirilmiştir. Özellikle 19. Yüzyılda zencilere karşı büyük bir aşağılama yapılmaktaydı. Zenciler kafir olarak nitelendirilmekteydi. Bu sebeple bu bitkiyi ilk yetiştirenlerin zenci olduğunu gören kişiler bu bitkiye kafir zambak ismini vermişlerdir.

Görsel Kaynak: pinimg.com

Klivya Çiçeği Hakkında Bilgi

Klivya Çiçeği, Afrika’nın güney kesimindeki kıyılık alanlarda bulunan yapraklarını dökmeyen ağaçların gölgesinde yetişirler. Dolayısıyla fazla güneş ışığını sevmezler. Bu bölgede özellikle yaz aylarında çok yağmur yağar. Bu sebeple klivya çiçeğinin suyu sevdiğini söyleyebiliriz.  Klivya çiçeği, soğuğu sevmez. Bu bölgede sıcaklık kış zamanı bile sıfırın altına düşmediği için bu alan tam ona göredir. Klivyanın çiçeği, kırmızı tonlarındadır. Bazen farklı çeşitlerinden dolayı sarı tonlarında da çiçek açabilmektedir. Klivya çiçeğinin yaprakları oldukça uzundur. Eğer iyi şekilde bakılırsa yapraklar yaklaşık 1 metre civarına kadar uzayabilmektedir. Bitki fazla oranda kök geliştirmektedir. Bu sebeple derin sulama yapılması oldukça önemlidir. Yoksa kökleri ölebilmektedir. Klivya bitkisi yılda 2 kez çiçek açmaktadır. Çiçekleri oldukça güzel bir yapıya sahiptir. Eğer bitki yaşlıysa sulama durumuna bağlı olarak yılın çeşitli zamanlarında 2 ya da 3 kez çiçek açabilmektedir.