Karpuz üretiminin Türkiye tarım geliri açısından önemi oldukça fazladır. Ülkemizde bol miktarda yetişir ve Dünya da Çin’ den sonra en fazla üretimi gerçekleşen ikinci ülke konumundayız. Ülkemizde karpuz yetiştiriciliği fide veya tohum ekimi ile gerçekleşir. Vitamin ve mineraller bakımından zengin ancak kalori, protein ve yağ dengesi bakımından oldukça fakirdir.

  • Karpuz bitkisi derin, iyi hava alabilen ve suyu tutma kapasitesi oldukça yüksek olan topraklarda daha iyi gelişir.
  • Arazinin zararlı otlardan ve haşerelerden uzak olması gerekir.
  • Taban su seviyesinin 1 metrenin üzerine çıkmaması gerekir.
  • Karpuz için belirlenen arazinin toprak bakımı sonbahar da yapılır ve yağışlar başlamadan tarlanın sürüm işlemi gerçekleştirilir.
  • Tarlaya gübre dökülerek toprak ekim ayında gerçekleştirilecek tohum ekimine hazır hale getirilir.

Gelişme dönemi düşünülerek ekiminden sonra sulanarak daha sonra çiçeklenme oluşması beklenir. Çiçeklenme işlemi gerçekleştikten sonra daha fazla su isteği olacağından dolayı burada sulama sistemi damlama şeklinde olması önerilir. Karpuz bakımında işlem tüplerdeki fidenin çıkışı ile başlıyor. Yabani otlar birinci ve ikinci sulamadan sonra iyice temizlenmelidir. Bitki kolları yaklaşık 3 4 cm kadar uzayabilir bu otları temizleme işlemi kollar uzadıktan sonra yapılmaz.

Görsel Kaynak: pixabay.com

Karpuz Verimi Ne Kadardır 

Karpuz tek yıllık bir bitki olması ile beraber verimini bulunduğu arazinin büyüklüğünden ve Türkiye gibi karpuz üretiminin yaygın olarak yapıldığı hem ithalatta hem de ihracatta oldukça yaygındır. Verimi konusunda Dünya’nın %20 karpuz ihtiyacını zengin topraklarımız karşılıyor. Ülkemizde Akdeniz, Ege, Güneydoğu Anadolu ve Marmara bölgelerlerinde yaygın olarak yetiştirilir. Günümüzde yaygın olarak hibrit veya standart tohum türleri kullanılmaktadır. Ortalama olarak ülkemizde sulu 1 dekar alana 700- 1000 arası tohum ekilip bunun karşılığında ise 3- 5 ton karpuz elde edilir. Tabi sulu ortam ile kuru ortam arasında neredeyse yarı yarıya bir mahsul düşüklüğü olur.

Görsel Kaynak: wp.com

Karpuz Yetiştiriciliği Budama

Karpuzun hava ve toprak özelliği uygun olmalıdır. Havası bakımından sıcak ve ılık bir iklime sahip olması gerekir. Yetişmesi esnasında don oluşumuna karşı soğuktan çabuk etkilenir. Toprak özelliği bakımından derin ve su kapasitesi yüksek olan arazilerde hava şartlarının da uyuşması ile yüksek verime ulaşılır. Budama işlemi çiçeklenme başladıktan sonra 4 5 yaprağın oluşması ile ikinci oluşan yaprağın 1cm üzerinden gövdeye kopartın. Koparılan bu bölge iki yöne doğru ve iki sürgün oluşturacaktır. Burada amaç sürgünleri çıkararak meyve sayısını arttırmaktır. Eğer ki meyve sayısı ideal sayısı yani kök başına 3 ile 6 meyve kadarsa bu sizin idealinizdir ancak bunun altında ise sonra gelen kökteki ikinci yaprağa tekrar aynı işlem uygulanır.

Görsel Kaynak: gde-fon.com

Karpuz Hasadı Ne Zaman Yapılır

Karpuzların olup olmadığını olgunluk tayini yaparak veya meyveler üzerindeki bazı işaretler ile anlayabilirsiniz. Bu olgunluk durumunda kabukları parlak bir hal alır, kabuğu ince olur, olgun karpuzun sapı kolay koparılır, karpuza dokunduğunuzda tok bir ses meydana gelir ve genel olarak bu şartların sağlanması halinde hasat işlemine başlanır. Toplam ekim ve hasat süresi tohum ekiminden sonra 90 ile 120 gün arasıdır. Ülkemizde Mayıs ve Eylül ayları arasında hasadı gerçekleşir. Ancak Temmuz ve Ağustos aylarında yaygın olarak bol miktarda bulunur.