Gelincik çiçeği olukça hassas bir kır çiçeğidir.  Evde bakımı da diğer çiçeklerin bakımına göre daha zordur. Eğer gelincik çiçeği yetiştirmek isteyenler varsa evlerinde birçok noktaya dikkat etmesi gerekir. Gelincik çiçeğinin bakımı için öncelikle şu noktalara dikkat edilmelidir;

  • Gelincik çiçeği özgür bir çiçek olduğu için balkon ya da ev bahçesinde yetiştirilmesi ev içinde yetiştirilmesine oranla daha iyi olacaktır.
  • Gelincik çiçeğinin yaprakları çok hassas olduğu için, gelincik çiçeğinin yapraklarına ve gövdesine kesinlikle el sürülmemeli.
  • Gelincik çiçeğinin toprağı için herhangi bir gübre kullanımı yapılmamalıdır.
  • Doğal toprak yeterli olacağı için, gübreli toprak çiçeğe zarar verebilir.
  • Gelincik çiçeği kesinlikle yapraklarından ve üst kısmından değil toprağa yakın bölgesinden sulanmalıdır. Aksi halde yapraklarını kolayca dökebilir.
  • Çok sıcakta ya da hafif soğukta çiçek zarar göreceği için uygun hava koşulları sağlanmalıdır.

Gelincik Çiçeği Faydaları

Gelincik çiçeğinin birçok faydası vardır. Gelincik çiçeği genelde, şurup halinde tüketilir. Gelincik çiçeğinin en bilinen faydaları ise; sakinleştirici, uyku düzenleyici, dinlendirici ve bunların yanında kronik olan bazı rahatsızlıklara da iyi geldiği bilinmektedir. Astım, bronşit, boğaz ve göğüs yumuşatıcı, sürekli olan öksürükleri kesmede de oldukça iyidir. Gelincik çiçeği sağlık problemlerinin yanında cilt güzelliği içinde kullanılabilir. Saç dökülmeleri için gelincik çiçeği kullanılırken yine kırışıklık önleyici olarak ta kullanılabilir. Tüm bunların yanında ishal sorunları için ve ağrı kesici olarak ta kullanılır. Gelincik çiçeği mide rahatsızlığı için kaynatılıp içilirse midede ki rahatsızlık hafifleyecektir. Gelincik çiçeğinin yaprağı dövülüp ezilerek kanayan bölgeye koyulursa kanama kısa sürede geçecektir.

Görsel Kaynak: liverpoolexpress.co.uk

Gelincik Çiçeği Hakkında Bilgi

Gelincik çiçeği yol kenarlarında, ekin tarlalarında, haşhaş bahçelerinde ve yabani otların içinde nisan ve mayıs aylarında açan hassas bir çiçektir. Gelincik çiçeği görselliği ile görenlerin içini açan rengi ile de görenleri kendine büyüleyen bir yabani kır çiçeğidir. Gelincik çiçeğinin rengi sadece kırmızı değildir. Rengi kırmızı, turuncu ve mor da olabilir. Fakat en yaygın olanı kırmızı olan gelincik çiçeğidir. Gelinciğin yaprakları hassas olduğu için özel günler hediyeleri için uygun değildir. Toprağından koptuğu anda yaprakları dağılacaktır. Gelincik çiçeğinin ticareti yapılmaz, ticareti yapılmaya uygun değildir.

Görsel Kaynak: naturewallpaperfree.com

Gelincik Çiçeği Anlamı

Gelincik çiçeği ilkbahar mevsiminde açsa da hüznü temsil eder. Kavuşamayan aşıkların çiçeğidir. Duygusal kişilerin sevdiği bir çiçek türüdür. Oldukça nadir ve narin olan çiçeğin aranjmanı da dar olduğu için kolaylıkla çiçekçilerden bulunmaz.  Gelincik çiçeği çok zarif olduğu için zarifliği ne naifliği temsil eder. Naif insanların sevebileceği bir çiçek türüdür.  Kibar ve ince düşünceli insanları simgeler. Eğer kişi sevdiğine gelincik çiçeği hediye etmek isterlerse, bunun anlamı sevdiğini gelincik çiçeği gibi narin görmesidir. Fakat gelincik çiçeği hediye için uygun bir çiçek değildir. Yaprakları narin ve hassas olduğu için.

Görsel Kaynak: pixabay.com

Gelincik Çiçeği Hikayesi

Gelincik çiçeği hem benzerlik hem de rengi nedeni ile gelinlere benzetildiği için adını gelinlerden almıştır. Roma kazılarında ise lahitlerin üzerinde gelincik figürleri de bulunur. Buda çiçeğin oldukça köklü bir geçmişe sahip olduğunu gösterir. Roma döneminde kara sevdaya ve çaresiz aşka düşen kişilere gelincik çiçeği kaynatılıp içirilirdi. Böylece aşk açısına iyi geleceği düşünülürdü. Gelincik çiçeği insan ömrüne benzer, bir geçmişleri vardır ve bu günleri ama yarınları belli değildir. Birçok imkansız aşkın sembolü olan gelincik çiçeği yaprakları nedeni ile ülkemizde yeni gelinlere benzetilir.  Bir çok kişi için ise gelincik çiçeğinin hikayesi ve anlamı sevdiği kişi tarafından üzüldüğü anda kendilerini gelincik çiçeğine benzetirler ve bu yönde gelincik çiçeği kişilerin sadece hüzünlü oldukları anda akıllarına gelir.

Görsel Kaynak: pixabay.com

Gelincik Çiçeği Ne Zaman Açar

Gelincik çiçeği baharın müjdeleyicisi olarak bilinir. Gelincik çiçeği nisan mayıs aylarında tomurcuklanır ve açar.  Gelinciğin ince dalı ve ince yeşil yaprakları olduğu için çok sıcaklarda ve yine çok soğuklarda hemen zarar görür. Bazı bölgelerde temmuz ve ağustos aylarında da açabilir.  Gelincik çiçeğinin açtığı yerler genelde buğday tarlalarıdır. Birçok hastalığa da iyi geldiği bilinen gelincik çiçeği, görselliği ile de birçok ruh rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Hüznü temsil etse de her hüznün arkasında bir umut olduğunu yansıttığı birçok kişi tarafından söylenmektedir.