Kapalı bitkiler, evinizde daha davetkar bir oda oluşturmak için mükemmeldir. Renkli bir dekorasyon olmaktan öte, kapalı ortamdaki bitki de havayı temizleyebilir, sağlığınızı geliştirebilir ve odağı arttırmanıza yardımcı olabilir. Salon bitkilerinize iyi bir çevre ve doğru miktarda su ve besin maddesi sağlayarak, kapalı alanlarda bitkilerinizin canlı kalmasını sağlayabilirsiniz.

  • Ev çiçekleri yazın bol su ile sulanmalı ve köküne doğru su verilmelidir.
  • Bitki suya boğulmamalı toprak üzeri yayılarak sulanmalıdır.
  • Ev çiçekleri kışın toprağı kurudukça sulanmalıdır.
  • Ev çiçeklerinde özellikle menekşelerin yaprakları asla ıslatılmamalı ve su ile doğrudan temas etmemelidir
  • Düzenli olarak toprak karıştırılmalı ve toprağın nemli kalması sağlanmalıdır.
  • Canlı kalmasını istiyorsanız, fazla yer değiştirmemek gerekiyor.
  • Yerini benimseyen ev çiçeklerinin yer değişmesi yanlıştır. Bu nedenle yerini belirleyerek aynı yerde kalması daha iyidir.
  • Bitkiler devamlı ışığa orantılı olarak yönünü çevirdiğinden ayda bir defa kendi ekseni etrafında bitkiyi döndürmeniz çiçeğinizin eğri durmasını engelleyecektir.
Ev Çiçeği Çoğaltma

Salon Çiçeği Bakımı Ve Çoğaltılması

Salon çiçeklerinizin saksı toprağını nemli tutun, ancak ıslak tutmayın. Toprağınız ya çok kuru ya da aşırı sulanmış ise, bitki köklerine zarar verebilir ve bitkinin büyümesini önleyebilir. Bazı durumlarda sulamanın altında veya üstünde santraliniz de onu öldürebilir.

Yemyeşil, kalın yaprakları olan bitkiler, mumlu veya yapay yaprakları olan bitkilerden daha fazla su gerektirir. Tüm salon bitkileri için geçerli olan belirli bir su frekans yoktur. Bunun yerine, yapmanız gereken, sahip olduğunuz bitki çeşidini belirlemek ve belirli türde araştırmalar yaparak ne Topraktaki hidrasyon seviyelerini sağlamak için el tipi bir nemölçer kullanın. Nem ölçüm cihazları, bitkilerin nemliliğini belirlemenin en doğru yoludur. Mekanizma, topraklarınızın nemlendiğini gösteren bir okuması için altta yatan toprağı araştırır.

İyi drenaj olan bir saksı seçin. Bitkinizi saklamanız gereken saksıdaki drenaj miktarı çok önemlidir, çünkü bitki sularının altında veya altında su zarar verebilir veya suya düşürebilir. Saksılarınızın alt kısmında boşaltma delikleri olduğundan emin olun.

Plastik, metal ve cam gibi malzemeler seramikten veya kilden çok daha az su absorbe eder, bu nedenle bunu da göz önünde bulundurun.

Salon çiçekleriniz için evinizde yeterli güneş ışığı alan bir alan seçin. Bitkiler fotosentezden geçmek için güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Işık kalitesi, süresi ve yoğunluğu, bir bitkinin büyümesini etkiler. Bitkiyi doğrudan güneş ışığına maruz bırakmayın. Bunun yerine, onlara iyi aydınlatılmış bir odaya koyarak onlara bol miktarda dolaylı ışık verin. Floresan lambalar, bazı bitkiler için güneş ışığına alternatif olarak kullanılabilir.

Görsel Kaynak: footprint.net
  • Çiçekli bitkiler için günde 12-16 saat ışık tutun.
  • Yeşillik bitkilerine günde 14-16 saat ışık tutun.

Çoğaltılması içinde salon bitkilerinizin yeşil dallarından aldığınız bölümleri suya koyarak köklendirip çoğaltabilirsiniz. Güzel bakım yapılan solan çiçekleri ortamını da sevdikten sonra çok çabuk çoğalarak güzelleşir.

Çoğaltma yöntemlerine gelecek olursak;

  1. Su daldırma yöntemi ile çoğaltma; Bu yöntemde sağlık bir bitki yaprağı kırılarak sadece sap kısmı suya gelecek şekilde 1 hafta suda çillenmesi beklenir. Çillenen yaprak daha sonra kaliteli bir toprağa dikilerek çoğaltılma işlemi gerçekleşir.
  2. Çelikleme yöntemi ile çoğaltmak; Bu yöntem genel olarak şubat ve mart ayları içerisinde sağlıklı bir çiçek dalının kırılarak direk toprağa daldırılması ile uygulanan bir yöntemdir. Tutma olasılığı suda çoğalatmaya göre %25 daha düşüktür fakat sık kullanılan bir yöntemdir.
  3. Kökten ayırma ile çiçek çoğaltma; Bu yöntemde adı üstünde aşırı köklenen bitki kendi arasında kökler salarak yavru vermeye başlamaktadır. Bu sayede saksı değişim esnasında küçük dipteki kökü ayırarak yeni bir saksıya dikebilirsiniz.