Saksı çiçeklerinde yani diğer bir deyişle salon bitkilerinde yaprakların dökülmesi bitkinin kendisini de etkileyeceğinden hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gereken bir sorundur. Bazen sonbaharda dışarıda yaşamını sürdüren bitkiler gibi evde beslediğimiz ve yetiştirdiğimiz salon bitkileri de yapraklarını dökebilir. Ama salonunuzda beslediğiniz çiçeğiniz yapraklarını döküyorsa tek sebebi bu olmayabileceği gibi bitkinin besin maddelerinde eksiklik, bitkiye dadanmış herhangi bir böcek, ya da hastalık da olabilir. Salonda ya da evin herhangi bir yerinde beslenen her çiçeğin belirli istekleri ve özellikleri vardır. Öncelikle çiçeğin gün ışığını sevip sevmediğini, ne kadarda bir sulama yapılması gerektiğini hatta hava akımını sevip sevmediğini bile bilmek gerekebilir.

Sonbaharda Dökülme Başlar

Eğer çiçeğiniz son baharda yapraklarını döküyorsa bu normal olabilir. Evde yetiştirilen bitkiler gündüzlerin kısalması ile birlikte havadaki nemin, ısının ve güneş ışınlarının oranının değişmesiyle bünyeleri için yeterli fotosentezi yapamadıklarında bitkinin kendisi için çok önemli olmayan yapraklarını dökebilirler. Bazı bitkilerde zaman zaman son baharda yaprak dökülmesinin sebebi havasızlıktan kaynaklanabilir. Aşırı sulanmış bitkilerde de solmalar ve dökülmeler görülebilir. Bitkinizin beslerken verdiğiniz su, gübre ya da besin maddeleri onun sağlığında büyük bir önem arz eder. Aşırı ya da az sulanma karşısında bitki solgunluk, sararma gibi etkiler gösterebilir.

Dışardan katkı sağlasın diye verdiğiniz besin maddesi bitkinin ihtiyacı olmayan ya da fazla bulunduğunda zararı dokunabilecek bir madde içerebilir. Bitki toprağının bitkinin ihtiyacı olan maddeleri içermesi gerekmektedir ve eğer bitki topraktan bunları almadıysa ve havadan da temin edemiyorsa dökülmeler ya da sararmalar gibi tepkiler gösterebilir. Toprakta fazla miktarda kireç, tuz, ya da demir gibi maddelerin çok bulunması halinde bitki bunlara tepki gösterecektir. Bu nedenle bitkiye verdiğiniz suyun ph’şı bile bitkinin sağlığında önemli rol oynar. Her bitki bu kadar hassas olmayabilir fakat bazı bitkilerin ışığı, suyu, yeterince hava alması önemlidir ve bu koşullar sağlanmazsa bitkinin yaprakları dökülebilir.

Yetiştirdiğiniz bitkinin istediği koşulları ve besinleri bilirseniz muhtemelen sorununuz ortadan kalkmış bulunacaktır. Toprağın eksikliklerini giderip bitkinin ihtiyaçlarına cevap verdiğinizde bur sorunun büyük bi kısmını tedavi etmiş olacaksınız ancak çok ekstrem durumlarda, örneğin; toprağın içine zehirli bir madde girmesi durumunda toprağı ve bitkiyi zehirli maddeden arındırarak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Elbette ki her bitkiye her besin maddesi ya da takviye yapılmaz bu nedenle öncelikle bitkinin isteklerini ve özelliklerini dikkate almalısınız.

Çiçek Yaprakları Neden Yanar

Çiçek yaprakları kısa vadeli yahut uzun vadeli olarak yapraklar sararma gösterse bile eski haline dönmesi gerekir. Çiçek yaprak sararmalarını tespit ettiyseniz bu sağlıksız bir durum olduğunun göstergesidir. Muhtemelen nedeni toprak içerisindeki fosfor, azot ve demir gibi kuvvetli minerallerin eksikliğinin bitkiye yansımasıdır. Eğer çiçeğe ek takviye yapılırsa ve eksik olan azot, fosfor ya da demir gibi besin maddelerinin toprağa temini sağlanırsa bitki eski haline dönebilir. Çiçeğin yeterli sıcaklığı ve ışığı bünyesine alamaması ve ortamında bulunmaması yaprak sararmaların da önemli bir faktördür. Bitki gün ışığı olmadan fotosentez yapamaz ve yeterli ışık alamadığında fotosentez yavaşlar. Bitki kendi besinini üretemediğinde bitki kendini diri tutmakta zorlanır hatta ışıklanma süresi bitkinin en önemli faktörlerinden biridir ve bitkinin sağlığıyla doğrudan etkilidir.