Çiçek sevenler için sarmaşık özelliği taşıyan çiçekler veya bitkiler daha da önemli bir yere sahiptir. Özellikle Arap yasemini gibi dış sarmaşık bitkileri evleri de oldukça güzel ve farklı gösterecektir. Arap  yasemini bitkisi zarafeti ve görselliği ile tüm ilgiyi rahatlıkla üzerine çekebilen bir bitki olduğu için tüm bitki severlerin gözdesi haline gelmiştir.

Arap yasemini çiçeği özellik olarak normal yasemin çiçeğinden daha ufak katmerli olarak açmaktadır. Kokusu normal yaseminlere oranla daha hoş ve parfümsü bir özelliğe sahiptir.

Arap yasemini bakımı için gerekli olan bazı kurallarda mevcuttur bakımı için şu konulara dikkat edilmelidir.

  • Arap yasemini bitkisi zeytin familyasına ait bir bitki olduğu için Akdeniz iklim özelliği taşıyan bölgelerde yetişir.
  • Sabahları çiçeklerini saklar ve akşamları çiçeklerini açar. Bu nedenle akşamları sulanması daha doğru olacaktır.
  • Arap yasemini dış mekan bitkisi olduğu için iç mekanlara uyum sağlayamaz. Bu nedenle dış mekanlarda yetiştirilmesi daha doğru olur.
  • Güzel kokulu bir bitki olduğu için birçok böceği etrafına toplayabilir. Fakat bu böcekler bitkiye zarar vermez.
  • Kokulu bitki olduğu için bitki piresi adı verilen küçük böcekler bitkiyi sarıp yaprak ve çiçeklerine zarar verebilir. Bu gibi durumlarda doğal ilaçlama yapılmalıdır. Doğal ilaçlama için Arap sabununu bir kabın içinde su ile karıştırarak, bitki piresi olan bölgeye sıkılmalıdır.
  • Toprağı için sıkça havalandırma yapılmalıdır.
  • Çiçeklerine dokunulduğu zaman ya da çiçekler koklandığı zaman beyaz renkleri kararabilir bu nedenle çok el değdirilmemelidir.

Arap Yasemini Üretimi

Arap yasemini dünyada bilinen ve sadece süs bitkisi olarak kullanılan bir bitki değildir. Dünyanın birçok yerinde fazlaca yetiştirilir. Kullanımı  alanı parfüm ve deterjan sanayileridir.  Tüm bununla beraber Kozmetik sektöründe de fazlaca kullanılır. Yoğun kokusu birçok bitkinin kokusunu rahatlıkla bastırdığı için en çok tercih edilen bitkiler arasındadır. Ülkemizde yetiştirme alanları dardır. Akdeniz ve eğe kıyılarında hem görsel açıdan hem de sanayi bitkisi için kullanımı ve yetiştirilmesi yoğun olarak yapılır.

Görsel Kaynak: dobbies.com

Arap Fulu Çiçeği

Arap yasemininin bir diğer adı Arap fulu çiçeğidir. Beyaz  rengi muhteşem ve keskin kokusu ile birçok kişi tarafından sevilse de artık yetiştiriciliği oldukça azalmış ve unutulmuştur. Ülkemizde eğe kıyıları ve Akdeniz de yetiştirilir. Kapı önleri ve saksılarda da yetiştirildiği gibi büyük alanlarda ticaret amacı ile de üretimi yapılır. Ülkemizde en çok bilinen çeşidi katmerli fıulu dur.  Fulu çiçeği görsellik açısından çok sevilse de kokusu nedeni ile kozmetik alanında da sıkça kullanımı yapılır. Fakat ülkemizde sanayi bitkisi olarak değil de daha çok dekor bitkisi olarak kullanımı yapılır. Saksı içine dikilen,  Arap fulu çiçeği yaz aylarında bahçe ya da balkonlarda durabilir. Fakat sonbahar ve kış aylarında mutlaka iç mekâna alınmalıdır. Aksi halde bitki soğuk havadan etkilenerek solup ölecektir. Sonbaharda yaprağı dökülen bitkinin budaması bitki uçlarından aralıklı olarak yapılmalıdır.

Görsel Kaynak: wikimedia.org