Son yıllarda bahçe düzenlemelerine verilen önem büyük oranda artmış durumda. Bu hem çevreyi daha yaşanılabilir bir mekan haline dönüştürürken hem de insanların toprak ve tarım ile olan bağlantısını tam manası ile kopmamasını sağlıyor. Latince ismi  Parthenocissus quinquefolia olan amerikan sarmaşığı bakımında dikkat edilecek hususlar;

  • Damlama yöntemi ile sulama yapması büyük katkı sağlayacaktır.
  • Tohum üreten bir bitki olduğu için büyüme döneminde yetiştiği toprağı tohumlayan bitki büyüme hızını bu sayede oldukça yüksek seviyelere taşıyabilmektedir.
  • Uzun bir ömre sahip olan Amerikan sarmaşığı dallarından kesilerek düzenlik budama yapılmalıdır.
  • Budama ile kısa sürede istenilen seviyeye gelecektir.
  • Toprağın nemli olması kısa sürede bitkiden verim almanızı sağlayacaktır.

Amerikan Sarmaşığı Çoğaltma

Bu yönü ile bakıldığında çevre düzenlemesi hem psikolojik hem de fizyolojik önem kazanıyor. Amerikan sarmaşığı bahçe düzenlemeleri ve çit düzenlemeleri arasında büyük bir önem taşıyor. Çünkü bitki tek başına bir duvara hakim olabilecek hacme sahip. Bu durum ilave ürünler ile vakit kaybetmek istemeyenler için büyük önem taşıyor. Amerikan sarmaşığı çoğaltmak oldukça pratik bir iştir. Bitki tohumdan yetişkinliğe kısa sürede ulaşabiliyor. Son derece uzun bir ömre sahip olan Amerikan sarmaşığı dallarından kesilerek arttırılması mümkün olan bir bitki değil kesinlikle tohumdan ve ya fideden ekerek verim alınabilmekte. Fakat harekete geçen bitki oldukça kısa sürede istenilen duvarı kaplayacak çoğunluğa erişebiliyor.

Görsel Kaynak: amazonaws.com

Amerikan Sarmaşığı Yılda Ne Kadar Büyür?

Amerikan sarmaşığı yılda ortalama 250 metre gibi inanılmaz bir boyutta büyüyebiliyor. Bu ölçü budama yönleri dikkate alındığında ortaya çıkıyor. Örneğin sarmaşık dallarının her yöne doğru olan hesaplaması göze alındığında ve yeterli gübreleme sağlandığında bitkiden bu denli bir verim almak mümkün. Ana vatanı kuzey Amerika olan bitki suyu ve nemi fazlası ile seven bitkiler arasında yer almaktadır. Bu tip alanlarda son derece hızlı yetişen bitki kurak ve suyun bol olmadığı yerlerde de yetişmektedir. Fakat dalları sık sık kuruyacağı için bahçelerde ve duvarlarda istenen kaliteli görünüşün sağlanması mümkün olmayacaktır. Bu tip bölgelerde yetiştirmek isteyenler için damlama yöntemi ile sulama yapması büyük katkı sağlayacaktır.

Amerikan Sarmaşığı Faydaları

Amerikan sarmaşığı şaşırtıcı derecede yüksek fotosentez yapabilme özelliğine sahiptir. Bitki uzun ve geniş bir alanı kaplaması ile ünlü olması yanı sıra bulunduğu bölgenin oksijen değerlerine pozitif etkiler sağlamaktadır. Ayrıca çocuklu ailelerin temiz bir hava elde etmesi için önerilmektedir. Bitki yetiştirmek isteyenlerin Amerikan sarmaşığını başıboş budamaksızın bırakmaması önerilmektedir. Çünkü bitki düşen tohumları sayesinde istenmeyen yerlerde de büyümeye devam edecektir. Ayrıca içinde böcek yaşamına da olanak tanıyan bitkiyi kuşlar genellikle ev olarak kullanabilir. Bu yönü ile bakıldığında bahçenizde ya da duvarınızda bir kuş yuvası isterseniz Amerikan sarmaşığı bunu mümkün kılacaktır. Ayrıca yapılan araştırmalar sarmaşığın insan bedeni üzerindeki negatif enerjiyi emdiğini göstermiştir.

Görsel Kaynak: jardinjasmin.com

Amerikan Sarmaşığı Hakkında Bilgi

Kuzey Amerika kökenli olan bitki dünyanın her bölgesine yayılmıştır. Mevsime göre farklı renklere bürünmektedir. Bu yüzden 12 ay canlı kalan renkleri ile üne kavuşmuştur. Örneğin asma yaprağına benzeyen yaprakları ile üzüm ağaçları ile bir arada yetişebilir. Ayrıca bahçenizde üzün salkımlarının tutunması için iyi bir ev sahibi olabilir. Sonbahar mevsiminde kızaran yaprakları günden güne turuncuya dönüşerek çok kısıtlı sayıda dökülmektedir. Bu nedenle mevsim geçişleri ne kadar sert olursa olsun bitki hiçbir zaman yapraksız kalmamaktadır. Kış mevsiminde dökülme en hızlı zamana ulaşmaktadır. Fakat bütün bitkiler gibi baharın gelmesi ile yeşeren yapraklar tam manası ile görsel şölen sunmaktadır. Amerikan sarmaşığı yaz mevsiminde ise küçük fakat oldukça gösterişli çiçekler ile süslenmektedir. Küçük de olsa meyveleri olan bu sarmaşık tohumlarını bu küçük meyvelerden oluşturur. En sert kış mevsimine dayanabilir. -25 -30 dereceye kadar düşen koşullarda dahi hayatta kalabilir.