Sıcak bölgelerde yetişen uzun yapraklı ve dikenli bir çiçektir. Evimizi ya da işyerimizi, hoş görüntüsüyle renklendirecek saksı çiçeklerinden biridir. Antibiyotik etkisinin fazla olması nedeniyle birçok sektörde, gıda, kozmetik, ilaç gibi, sıkça kullanılmaktadır. 1957’li yıllarda araştırmacılar yapılan deneyler sonucunda, Ananas çiçeğindeki antibiyotik etkisini keşfetmişlerdir. Sağlık sektöründe, o yıllardan günümüze yaklaşık olarak 600’e yakın makale yazılmış ve bir nevi yaşayan ilaç gözüyle bakılmıştır. Ananas çiçeği, Sağlık alanında sayılamayacak birçok özelliğe sahiptir. Bu alanda kullanılmaya başlanan ananas bitkisi diğer sektörlerinde dikkatini çekmiş ve birçok sektör tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Hazmı kolaylaştırmasının sonucu olarak, tahıl üretiminde ve eti yumuşatma işlemlerinde kullanılmaktadır. Tropik meyve özelliği taşıyan ananas A ve B vitamini bakımından da zengindir.

Boyları 70 santimi geçmeyen, 35-40 santimden küçük olmayan ananas çiçeğini ev ve ofislerimizde direk hava akımının olmadığı yerlerde büyütmemiz gerekmektedir. Kapı, balkon, pencere kenarları ananas çiçeği için uygun olmayan yerlerdir. Direk güneş ışığı istemeyen Ananas çiçeğinin sıcaklık dengesi bozuk bölgelerde ya da evde yetiştiriyorsanız sabit sıcaklıktaki ortamla da yetiştirmeniz gerekmektedir. Bu durumda kalan ananas çiçeğinin yapraklarında sararma ve dökülme baş gösterecektir. Ayrıca köklerde tahribat oluşturacaktır. Ananas çiçeğini saksıda yetiştiriyorsanız yılda bir defa mayıs aylarında toprağını değiştirmeniz gerekmektedir. Saksı toprağındaki ananas çiçeği, topraktaki mineralleri ve vitaminleri emdiği için toprak değişimi işlemi mutlaka yapılmalıdır. Ananas çiçeğinin iyi ışık alması gerekmektedir. Yeri itibari ile ışık almayan tarafı varsa arada bir ışık yönüne çevirmeli ve eşit oranda ışık alması sağlanmalıdır. Aksi takdirde Ananas çiçeğinin ışık almayan tarafında sararma olmaya başlayacaktır.

Görsel Kaynak: botany.hawaii.edu

Ananas Çiçeği Anlamı ve Latince Adı

Ananas çiçeğinin vatanı aslen Orta Amerika’dır. Latincede (bromelain), kusursuz birisin anlamına gelmektedir.

Ananas Sulama Nasıl Yapılmalı

Ananas çiçeğinin sıcak iklim çiçeği olduğunu biliyoruz. Bu nedenle yaz aylarında kış aylarına oranla daha fazla sulama yapmamız gerekmektedir.

  • Yazın Haftada 2 defa aynı oranda sulama yeterli olacaktır.
  • Kış aylarında işe haftada 1 kez yine aynı oranda sulamamız gerekmektedir.
  • Sulama yaptığımız kabı ölçü kabı olarak kullanmalıyız. Her seferinde aynı ölçüde su verilmelidir.
  • Kış aylarında oda sıcaklığının 15 derecenin altına düşmemesi gerekir.

Aksi takdirde ananas çiçeğinin solmasına ve tamamen ölmesine yol açmış oluruz. Ayrıca yine kış aylarında vereceğimiz suyun oda sıcaklığında olmasına da dikkat etmek gerekmektedir. Böyle yaptığınız halde eğer hala Ananas çiçeğinizde solma gözlemliyorsanız kullandığınız su oranı az demektir. Su oranını artırdığınızda Ananas çiçeğinin daha canlı olacağını göreceksiniz. Toprağın tamamının suyu aldığına emin olmalıyız. Kış aylarında su miktarını azaltmamız gerekecektir.

Görsel Kaynak: gardensonline.com.au

Ananas Çiçeği Kaç Yılda Bir Yetişir?

Her çiçek gibi Ananas çiçeğinin de bir ömrü vardır. Yaklaşık bir yıl bazen 13-14 ay sonra çiçek açmaya başlar. Bunu takip eden yıl içerinde de meyvesini verecektir.

Çiçek kısmı solduğunda yeni çiçek çıkması için budama işlemini yapmamız gerekmektedir. Solmuş yapraklar dikkatlice kesilmeli ve iyice temizlendikten sonra hava sirkülasyonuna maruz kalmaması için kesilen yerlerin üzeri örtülmelidir. Ananas çiçeğine zarar vermeyecek yapışkan ve yakıcı madde içermeyen yapışkanlarla da kapatabiliriz.

Görsel Kaynak: bp.blogspot.com

Ananas Senede Kaç Meyve Verir?

Ananas çiçeği ömrü boyunca yalnızca 1 meyve verme özelliğine sahip bir bitkidir.