Sarımsak, soğanlı bir ot bitkisidir. Bilimsel adı Allium sativum’dur. Temel olarak zambak bitkisinin yenilebilir ampul kısmıdır ve Allium ailesine aittir. Allium ailesine ait diğer sebzelerin bazıları soğan, pırasa, chives, arpacık ve soğan şeklindedir. Sarımsak kullanmak için, dişleri ampulden ayırmanız ve soymanız gerekir. Sarımsak keskin tadlar ve güçlü bir baharat kokusu vardır. Sarımsak keskin lezzeti pişirilirken aşağıya doğru ilerler ve yiyeceklere çatlak bir lezzet katar.

Günümüzde sarımsağın şifalı bir bitki olarak yaptığı ünü önemli derecede artmaktadır. Bunun nedeni, birçok araştırmacı tarafından çok çeşitli sağlık durumlarının önlenmesinde ve tedavisinde oldukça etkili olduğu teyit edilmesidir. Aslında onlarca yıldır sarımsak, dünyadaki doğal tıp uygulayıcıları tarafından sağlığa çok güçlü etkileri olması nedeniyle günlük diyette yer alması önerilmiştir. Şimdi size sarımsağın çeşitli faydalarını anlatalım.

Sarımsak Nasıl Tüketilmeli?

  1. Kan Basıncını Dengelemek: Olgun sarımsak özütü, kan basıncını 10 mmHg (sistolik basınç) ve 8 mmHg (diyastolik basınç) düşüren etkili bir biyoaktif sülfür bileşiği S-alilisistein içerir. Kükürt eksikliği, yüksek tansiyonun nedenlerinden biridir ve bu nedenle vücuda organosulfur bileşikleri takviyesi tansiyonun stabilize edilmesine yardımcı olabilir. Kan Basıncına Sarımsak Dozu, sarımsakta allicini tüketebilmek için çiğ veya kurutulmuş sarımsak tüketin.
  2. LDL kolesterolü düşürme: Amerikalı bilim adamları, yaşlanmış sarımsak ekstresi takviyesinin, hiperkolesterolemik erkek insan katılımcılarında LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini buldu. Araştırmacılar suda çözünür ve lipid çözünür sarımsak bileşikleriyle daha fazla deney yaptı ve sarımsakta suda çözünür bileşiklerin kolesterol sentezini% 20-60 inhibe ettiğini buldu .
  3. Kardiyovasküler Hastalıkları Önler:  Bilim adamları, sarımsağın hemen hemen tüm kardiyovasküler hastalıkları önlemesine yardımcı olabileceğine dair kanıtlara sahiptir. Kötü kolesterol, lipid ve serum trigliserid düşürerek kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yardımcı olur ve antioksidan aktiviteleri artırır ve platelet agregasyonunu azaltır. Kardiyovasküler hastalıkları önlemek için sarımsak dozu, sabah yürüyüşünden önce 1-2 adet çiğ sarımsak tüketin.
  4. Kemik Sağlığını İyileştirme: Yaş ve sağlıksız yaşam tarzı kemiklerinizi zayıflatabilir, bu da kırıkların ve osteoporozun daha erken belirleneceği anlamına gelir. Sarımsağın osteoporoz ve artrite karşı etkili olduğu bulunmuştur. Kemik sağlığını iyileştirmek için sarımsak dozu, günde 2-3 çiğ sarımsak tüketin.
  5. Bağırsak Hastalıklarını İyileştirir: Mide bulantısı veya ağrılı bir sindirim sistemi günlük yaşantılarınızı engelleyebilir. Bağırsak problemleri çekiyorsanız, sarımsak tüketmek isteyebilirsiniz. Sarımsak bağırsakta iyi ve kötü bağırsak bakterilerini ayırt etme eğilimindedir ve zararlı enterobakterileri antibakteriyel etkiye sahiptir. Bağırsak enfeksiyonunu düzeltmek için sarımsak Dozu, bir kadeh oda sıcaklığında veya soğuk suyla kahvaltıdan önce çiğ sarımsak tüketin.
  6. Kan Şekeri Düzenlenir: Yüksek kan şekeri, diyabet, kan basıncı, obezite gibi gelişme eğilimi gösterebilir. Yüksek kan şekeri çekiyorsanız, diyetinize sarımsak eklemeniz gerekir. Kan şekeri azaltmak için sarımsak dozu, 3-4 diş çiğ sarımsak tüketin.
  7. Tromboemboliyi önler: Aşırı kan kaybını önlemek için kan pıhtılaştırmak iyidir, ancak kan pıhtıları ayırdıktan sonra kan yoluyla beyin, akciğerler, böbrek gibi hayati diğer organlara taşınır. Tromboemboliyi önlemek için sarımsak dozu, her alternatif günde kahvaltıdan önce 3 diş sarımsak tüketin.
  8. Kansere Karşı Mücadeleye Yardımcı Olur: Sarımsak, oksidatif stres önlemeye yardımcı olan diallilsülfit içerir; sarımsakta bulunan selenyumun kanserle mücadele özellikleri olduğu bilinir; DNA mutasyonunu ve kontrolsüz hücre çoğalmasını ve metastazı engeller . Bu nedenle, kanser riskini düşürmek isterseniz, sağlıklı bir yaşam tarzı ile birlikte sarımsak tüketin.
  9. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir: Sarımsak doğada antioksidan olan phytonutrients içerir. Antioksidanlar toksinleri dışarı atar ve vücudun oksidatif stresini azaltır; bu da hastalandığınız yere düşmenizi veya DNA mutasyonlarına yatkınlığınızı ve hücre fonksiyonlarını kesintiye uğratmanızı engeller. Bağışıklığı arttırmak için sarımsak dozu, günde 1-2 çiğ sarımsak tüketin.
  10. Oksidatif stresini hafifletir: Sarımsak oksidatif stresin hafifletilmesine yardımcı olabilir. Sarımsakta bulunan suda çözünen organosülfür bileşikleri, DNA hasarını önlemeye, oksidatif strese bağlı inflamasyonu ve ateroskleroz riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Aslında, sarımsak da zararlı serbest oksijen radikallerini yok ederek kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir. Oksidatif stres gidermek için sarımsak dozu, her gün 1 adet çiğ sarımsak tüketin.
  11. Ağır Metal Zehirlenmesini Önler:  Ağır metaller sizi öldürebilir. Ve bu nedenle vücudunuzdan ağır metal izlerinden kurtulmanız iyi olur. Laboratuar farelerinde yapılan bir araştırma, sarımsağın oral yoldan verilmesinin ağır metal seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olduğunu gösterdi. Başka bir araştırma, turşu sarımsağının kadmiyum düzeylerini düşürmede daha etkili olduğunu doğrulamıştır. Ağır Metal İndirgemek İçin Sarımsak Dozu, Ağır metal zehirlenmesini azaltmak veya önlemek için turşu sarımsak tüketin.
  12. Diyabetle Mücadeleye Yardımcı Olur: Diyabet, esasen sağlıksız yaşam tarzından kaynaklanan bir metabolik bozukluktır. Pediatrik veya diyabetikseniz, sarımsağı kandaki glikoz seviyelerini düşürmek için tüketin ve vücudunuzu insüline duyarlı hale getirin.Diyabet İçin Sarımsak Dozu, risk önlemek veya diyabetle mücadele için 2-3 diş çiğ sarımsak tüketin.
  13. Mantar Enfeksiyonlarının Azaltılması: Mantar enfeksiyonları utanç verici ve üzücü olabilir. Sarımsak mantar enfeksiyonları için doğal bir çare. Bilim adamları, taze sarımsak ekstraktının Candida enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili olduğunu bulmuşlardır. Bir başka çalışmada, araştırmacılar sarımsağın kandida vajinitine karşı etkili olduğunu bulmuşlardır. Her gün 2-3 karanfil çiğ sarımsak tüketin. Enfekte bölgeye çiğ sarımsak uygulamayın.
  14. Böbrek Enfeksiyonlarını Düzeltir: Bilim adamları, sarımsağın üriner sistem duvarlarını kolonize eden ve tekrarlayan İYE’ler ve böbrek enfeksiyonlarından sorumlu bir patojen olan P. aeruginosa’nın büyümesini tedavi etmeye veya önlemeye yardımcı olabileceğini buldu . Sarımsak ayrıca üriner sistemde E.coli büyümesine karşı da etkilidir.
  15. Astım ve Soğuk Algınlığı Tedavisi: Sarımsak, yaşlar boyunca soğuk algınlığı ve astımı tedavi etmek için kullanılmıştır. Özel bir hardal sarımsak yağı göğüs tıkanıklığına yardımcı olmak için buruna, boğaz ve akciğer alanına masaj yapılır. Astım ve soğuk algınlığıiçin sarımsak dozu, sarmısak ile hardal yağını beraber ısıtın ve soğuk tedavisi için vücudunuza bu yağ ile masaj yapın. Soğuğu ve astımı tedavi etmek için 2-3 karanfil çiğ sarımsak da tüketebilirsiniz. Önce doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.
  16. Uçuklara birebir: Uçuk veya kabarcıklar herpes simplex virüsünden kaynaklanır. Bunlar genellikle dudaklarda, çenede ve burnunda patlayan ağrılı kabarcıklardır. Sarımsak antioksidan, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve bu nedenle bu kabarcıkların tedavisinde yardımcı olabilir. Uçukların tedavisi için sarımsak dozu, günde 1-2 kez uçukların üzerine çiğ sarımsak sürün.
  17. Alzheimer Hastalığını ve Demansı Engellemek: Sarımsak, nörodejeneratif hastalık, bunama gibi hastalıklardan koruduğu da söyleniyor. Alzheimer demans tipidir ve sarımsak Alzheimer hastalığına karşı da etkilidir. Sarımsakta bulunan bir biyoaktif bileşik olan S-allil-sistein doğada nöroprotektiftir. Dahası, sarımsağın antioksidan ve antienflamatuar özellikleri de nörolojik bozulmayı önlemeye yardımcı olur. Demans ve Alzheimer hastalığının riskini önlemeye yardımcı olmak için günde 3-4 sarımsak karanfil tüketin.
  18. Göz Bakımı: Bilim adamları, sarımsakların göz içi basıncını düşürdüğünü bulmuşlardır. Sarımsağın antimikrobiyal özelliği de gözle tehdit eden keratitlere neden olan mikroplara karşı etkilidir. Bilim adamları, sarımsak suyunun farelerde retina hücrelerinin kurşun kaynaklı apoptozunu önlemesine yardımcı olabileceğini de buldular.Gözlerinizi korumak için kahvaltıdan sonra 3-4 karanfil çiğ sarımsak tüketin.
  19. Kulak Enfeksiyonlarını Azaltmaya Yardımcı Olur: Sarımsak, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve bu nedenle kulak enfeksiyonlarına karşı etkili olabilir. Enflamasyonu ve mikrobik enfeksiyonu azaltmak için 2-3 karanfil çiğ sarımsak tüketin. Bununla birlikte, kulak enfeksiyonunu azaltmak için sarımsak almadan önce doktorunuza danışın.
  20. Ağız Patojenlerini Öldürür: Sarımsakta bulunan allisin, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve diş çürüğü ve periodontitisle ilişkili oral patojenleri öldürmeye yardımcı olur. Aslında diş macunu veya sarımsak ekstraktı içeren gargaralar kullanarak diş çürüğü önlenebilir. Bir diş ağrısı veya diş çürüğü şikayetçiyseniz, her gün çiğ sarımsak karanfil çiğnemelisiniz.
  21. Yağlı Karaciğeri düzeltir: Karaciğerde aşırı yağ birikimi ölümcül olabilir. Sarımsak, alkolsüz yağlı karaciğere karşı etkili bulundu. Bilim adamları, S-allylmercaptocysteine’in (SAMC) karaciğer hasarını hafifletmesine yardımcı olduğunu ve sarımsak yağı antioksidatif özelliklerinin de alkolsüz yağlı karaciğere karşı korunmasına yardımcı olduğunu buldu. Yağlı Karaciğerin Ortaya Çıkarılması İçin Sarımsak Dozu, yağ karaciğeri önlemeye yardımcı olmak için ıspanak güleryüzüne çiğ kıyılmış 1-2 sarımsak karanfil ekleyin.
  22. Sarımsak ömrü uzatır:Yukarıdaki tüm sarımsak yararlarından, sarımsağın tüketiminin hayati organlarınızı ve hücre fonksiyonlarınızı koruyarak sağlığınıza katkıda bulunabileceği açıktır. Bu şekilde, sarımsak uzun ömürlülüğün artmasına yardımcı olabilir.Uzun Ömür İçin Sarımsak Dozu, uzun ve sağlıklı bir yaşam için günde 2 sarımsak karanfil tüketin.
Görsel Kaynak: pinimg.com

Sarımsağın Cilde Faydaları

  • Sivilce, akne önler: Sarımsak güçlü bir antioksidandır ve anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Sivilce, toksinlerin, tıkanmış gözeneklerin ve bakteriyel enfeksiyonların birikimiyle ortaya çıktığı için sarımsak akne oluşumunu azaltmak için kullanılabilir .
  • Sedef hastalığını yatıştırır: Sedef, otoimmün bir cilt hastalığıdır ve belirtiler, kafa derisini, dirsekleri ve dizleri etkileyen kırmızı, pul pul ve kaşıntılı cilttir. Tedavi edilemez, ancak tüketilen sarımsak hastalık belirtilerini azaltmaya yardımcı olabilir. Sedef hastalığı iltihap nedeniyle oluşur ve sarımsak güçlü bir anti-inflamatuar ajan olduğu için, sedef hastalığını azaltmak için sarımsak kullanmanızı öneririz.
  • Sarımsak yaşlanma Geciktirir: Cilt yaşlanması, stres, sağlıksız alışkanlıklar, stres, inflamasyon, genler vb. Nedeniyle oluşur. S-alil sistein, sarımsakta bulunan cildi UV hasarından ve kırışmadan korur. Sarımsakta bulunan antioksidanlar ve anti-inflamatuar bileşikler, oksijen radikallerini süpürüp stresini azaltmaya yardımcı olur.
  • Kırışıklık gidericidir: Onlardan kurtulmak için fazla çaba sarf etmeyin kırışıklık izlerini azaltmak uzun zaman alabilir. Sarımsaklı sıcak yağlı masaj, germek izlerini azaltmaya yardımcı olabilir ve zeytinyağı veya hardal yağı ile denemelisiniz. Hardal yağı ısıtın ve 2-3 diş sarımsak ekleyin. Sarımsağın kokusunu almaya başladığınızda ateşten indirin ve biraz soğumasını bekleyin. Sonra kırışıklığın üzerine uygulayın.
  • Egzama: Kuru, kaşıntılı, pul pul, pürüzlü ve iltihaplı cilt egzama olarak bilinir. Alerjik bir reaksiyon sonucu tetiklenen iltihaplanma sonucu ortaya çıkar. Sarımsak anti-inflamatuar özelliklere sahiptir ve bu nedenle egzamaya karşı etkili olduğuna inanılmaktadır. Fakat bu teoriyi destekleyen sağlam bir bilimsel yoktur. Egzama belirtilerini azaltmak için sarımsak tüketmeden önce doktorunuzla konuşın.
Görsel Kaynak: pinimg.com

Saçlar İçin Sarımsağın Faydaları

Saçlar için sarımsağın kullanımının ne olduğunu hiç düşünmüştüm. Ancak, çiğ sarımsak tüketen bile saçlarınız için faydalı olabilir – saçın sağlık ve görünümünü geliştirebilirler.

  • Saç Dökülmesini Önler: Saç dökülmesi bu gün ciddi bir sorundur. Kirlilik, saf olmayan su, kötü beslenme alışkanlıkları, stres vs hepsi hızlı saç dökülmesine neden olur. Bilim adamları, betametazon valeratla birlikte sarımsak jelin saç dökülmesini önlemede yardımcı olabileceğini buldu. Bir ıspanaklı güreşçi ile çiğ sarımsak karanfil tüketin. Ayrıca, saç dökülmesini önlemek için pişmiş balığa bir sürü sarımsak ekleyin.

Sarımsak yutmanın faydaları

  • Ayrı önemli faydası olan sarımsağın en çok çiğ ve yutarak kullanılması gerektiği ve özellikle iç hastalıklarının önlenmesi açısından önemlidir.
Görsel Kaynak: duvallhardware.com