Parlak Mustafa Çiçeği, koyu yeşil parlak tırtıklı yaprakları olan sarkıcı bir bitkidir. Mavi ya da beyaz çiçekler nadiren görülür. Çiçekler, bu bitkilerle yakından alakalı olan koleusların çiçeklerine benzer. Bu bitki bir ev bitkisi olarak yetiştirilebilir. Latince adı creeping charlie olan bitki isveç sarmaşığı olarakta bilinmektedir.

Anavatanı güney afrika olan bitki ılıman iklimlerde yetişmeye müsaittir. Güney afrikadan tohum olarak isveç’de geliştirilerek dünya ya isveç sarmaşığı olarak sunulmuştur. Parlak mustafa çiçeği ilkbahar ve sonbahar aylarında nadirde olsa çiçek açmaktadırlar.

Parlak mustafa çiçeği aşırı bakım istemeyen, çiçek bakımını unutanları çok seven bir bitki türüdür. Gelin sizlere bakımı konusunda bir kaç ipucu verelim;

  • Yaz aylarında dışarıda bakılabilir.
  • Sulak toprak sever
  • Güneşi sever ve soğuk havalarda canlılığını yitirir.
  • Taşınabilir olması nedeni ile yazın dışarı da kışın oda sıcaklığında bulunmalıdır.
  • Sulaması toprak kurudukça yapılmalıdır.
  • Saksı toprak değişimi 3 senede bir defa yapılır. Mevcut saksıdan aşırı büyük bir saksıya alınmaması gerekmektedir.
  • Bahar aylarında zayıflayan yaprakları budanabilir.

Parlak Mustafa Çiçeği Nasıl Ekilir?

İyi kalite, ticari saksı toprağı ile başlayın. Bunlar, genellikle toprağa kıyasla hafiftir, sterildir ve zararsızdır. Birçoğu karışımda hafif başlangıç gübresi bulunur. Boşaltma deliği olan bir kap seçin ya da yoksa boşaltma için delik açmaya hazır olun. Kabı, ekici kenarından 5 cm kadar saksı dökerek hazırlayın. Bitkiyi potasından çıkarın. Elle veya malayla kök topundan biraz daha büyük toprakta küçük bir delik açın. Bitkiyi deliğe sokun ve kökleri sıkıca etrafında ve sadece kök topunu örterek topalın. Tüm bitkiler saksıldığında, suyu iyice suyun içine koyun ve bitkilere iyi bir başlangıç yapın. Bitkiyi güvenilir ve güneşli bir yere yerleştirin. Her 2 yılda bir aynı kapta veya köklerin çapından biraz daha büyük bir kapta tekrar sıkın.

Işık: Yıl boyunca orta, dolaylı ışık iyidir.

Su: Toprağı daima en azından biraz nemli olmalı, özellikle ilkbaharın başlangıcından sonbahara kadar büyüme mevsimi boyunca: kışın aşırı sulamayı önlediğinizden emin olun.

Sıcaklık: Ortalama oda sıcaklığı iyidir: yaklaşık 60 ila 75 derece Fahrenhayttır. Donma sıcaklıklarından kaçının: don, İsveç sarmaşıklarını öldürecek.

Toprak: Bir turba yosun esaslı saksılama karışımı en iyisidir, ancak iyi bir saksı toprağı iyi olmalıdır.

Gübre: 20-20-20 gibi dengeli bir bitki tohum gübresi ile birkaç haftada bir büyüme mevsimi boyunca gübreleme yapın. Kış boyunca döllenmemelidir. Yaprakları mat ve donuklaşırsa, gübre alımı biraz artabilir. Çok fazla azotlu gübre bitkinin çiçeklenmesini önleyebilir; Sarmaşık patlamayı başaramazsa, bir sonraki yetişme mevsimi için düşük azotlu gübrelere geçmeyi düşünün.

Parlak mustafa çiçeğinin çoğaltılmasıda çok kolaydır. Kırdığınız yaprakları bir bardak su içerisine konarak filizlenmesi sağlanır. Filizlenme yaklaşık olarak 1 haftada gerçekleşecektir. Filizlenen yaprakları toprağa dikerek büyütmeye devam edebilirsiniz.

Görsel Kaynak: holasekflowerpower.com

Parlak Mustafa Çiçek Açar Mı?

Yurtdışında yaygın olarak adı sürünen charlie denilen Parlak Mustafa çiçeği, geç ilkbaharda veya yaz başlarında çiçek açar, beyaz veya soluk mavi çiçeğini üretir. Çiçeklenme sonrasında yaz aylarında alınabilecek sap uçlu kesiklerle çoğaltın. Çiçeği solduktan sonra, kök uçlarını sıkıştırın ve daha sonra nemli saksı toprağında kökleyin. Sarmaşık bölünme yoluyla da yayılabilir, ancak kesimler yoluyla ekim yapılması önerilir.

Parlak Mustafa Çiçeği, asılı bir sepet içinde en iyi büyür, ancak aynı zamanda saksıda büyür. Taze, turba esaslı topraklarda yılda bir kez ya da toprağı tükenirse veya bitki solgunlaşmaya başladıysa daha sık gidin.

Parlak Mustafa Çiçeği Hikayesi

Parlak Mustafa Çiçeği’nin hikayesi çok özeldir. Hediye gittiği evin aile reisinin ismine Parlak eklenmesiyle anılır. Ancak bu benzetme ilk Mustafa isminde gerçekleştiği için Parlak Mustafa Çiçeği olarak kalmıştır. Yurtdışında da Sürünen Charlie ismiyle anılan bu çiçek çok yayılması yüzünden bu şekilde adlandırılmıştır. Görüyorsunuz ki bitki isimleri de kültürlerden fazlasıyla etkisini alarak hayata geçmiştir.

Görsel Kaynak: apmcdn.org