Evimizin veya iş yerinizin bahçesine, ayrı bir güzellik katan, çimlerinizin küçük bir çocuk gibi bakıma ihtiyacı vardır. Çimlerinizin bakımını, zamanında yapmanız çimlerinizi daha gür ve görünümü güzel olmasına, ayrıca uzun süre dayanmasına neden olacaktır. Sulaması, biçmesi ve en önemlisi olan gübreleme işi çimlerin sağlıklı ve gür olması için çok önemlidir. Çimlerinizin zamanında bakımlarının yanında, gübrelemenin de belli zamanı vardır. Toprak sıcaklığının arttığı, Nisan ayının ikinci döneminde çimlerinizi gübrelemenizin zamanı gelmiş demektir. Amonyum Nitrat veya yanmış gübre kullanarak çimlerinizin daha gür ve canlı olmasını sağlayabilirsiniz. Amonyum nitrat denilince, akla ilk gelen tarım alanlarıdır. Amonyum nitrat, toprakta çok hızlı çözünen özelliği sayesinde toprağa çok hızlı etki eden, toprakları çok daha verimli hale getirmek için kullanılmakta olan bir çeşit kimyasal gübredir. Yanmış gübre ise doğal hayvan dışkısının güneşte uzun süre bekletilerek oluşan doğal gübre çeşididir. Çim gübreleme işi için ikinci bir zamanda, haziran ayı içerisinde yapılması gereken yaz gübrelemesidir. Bu dönemde yapmış olduğunuz gübreleme, rengi değişen çimlerinizin canlı yeşil renge bürünmesini sağlayacaktır.

Çim Gübresi Ne Zaman Atılır?

Çim gübreleme zamanı, havaların sıcaklığına, çimin yapısına, kalitesine ve sulama zamanına göre değişiklik göstermektedir. Çim genellikle ilkbahar başlarında ve son bahar sonlarına doğru yapılmalıdır. Ancak havalar aşırı sıcak değilse ve yeteri kadar sulama imkânı varsa, bu dönemlerin ortasında da gübreleme yapılabilmektedir. Bu dönemlerde gübreleme yaparken, gübreleme sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır. Bu hususlara dikkat edilmediğinde çimler zarar görecek ve değişik renklerde yetişmesine sebep olacaktır. Bu da çimlerinizin çirkin bir görünüme bürünmesine neden olacaktır. Bu gibi kötü görünümlere sebep olmamak için gübreleme işlemini elle değil de, gübre saçıcı aletler kullanarak, gübreleme yapmanız uygun olacaktır. Birde gübrenin çimlere etkisini göstermesi için gübreleme yaptıktan sonra, iyi bir sulama yapılması gerekmektedir. Yanlış yapılan gübreleme, yaradan çok çime zarar verebilir. O nedenle çimleri gübrelerken, uzmanlar tarafından bildirilen miktardan fazla gübre kullanmamanız, ölçülerine göre gübre kullanmanız gerekmektedir.

Görsel Kaynak: geourdu.com

Çim Gübresi Nasıl Uygulanır?

Gübreler genellikle, el veya makine ile toprağın üstüne serpilerek uygulanabilir. Buda iki şekilde yapılabilir. Gübre, ya ekimden önce toprak yüzeyine serpildikten sonra belirli toprak işleme aletleri ile toprağa gömülür ve sonra ekim yapılır ya da ekim yapmaya başlamadan önce, toprak yüzeyine serpilerek ekilecek çim tohumu ve toprakla karıştırılarak uygulanabilir. Gübreleme sonrası sulama da çok büyük önem arz etmektedir. Çimlerin gübreleme sonrası, yanmaması için uygun sulama ve biçme yöntemi de, bu uygulama için önem arz etmektedir.

Görsel Kaynak: exportersindia.com

Çim Gübresi Çeşitleri

Çim gübreleme zamanları önemli olduğu kadar, bu zamanlarda atılacak gübre çeşitleri de önemlidir. İlkbahar ayında yapılacak tohum ya da rulo çim uygulamasında çimin azot ihtiyacı fazlayken, yaz aylarında fosfor içerikli, sonbahar ve kış aylarında da fosfat içerikli gübre çim için daha önemli hale gelir. Toprak çapalanıp kesek, taşlar toplanıp zemin düzeltildikten sonra, çim köklerinin sağlam yapıya sahip olması için fosforu(P 20 5) yüksek gübre kullanılmalıdır. Demir, çinko ve mangan içerikli çim gübresi kullandığınız zaman, çimleriniz geçiş dönemini sorunsuz atlatılacaktır. Konvansiyonel gübreler toprakta en fazla 3 hafta kalabilmektedir. Konvansiyonel gübrelerin çimleri yakma riski fazla olduğu için gübreleme yapıldıktan sonra, bol sulama yapmak gerekmektedir. Kullanacağınız çim gübresindeki demir oranı ne kadar fazla olursa, çimlerinizin rengi de o kadar koyu yeşil ve canlı olacaktır. Çimler için kullanılması gereken gübre çeşitleri, amonyum nitrat veya amonyum sülfat, özel çim gübreleri olarak değişmektedir. Çimler için kullanılan gübrelerin içinde en ideal olan gübre çeşidi olarak yavaş salınımı olan gübreler kullanılması uygundur. Ayrıca kullanılacak gübre çeşidi, toprağın kalitesi, çimin çeşidine göre, uzmanlar tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Çim alanlara verilecek gübrelerin miktarı, uygulama zamanı ve gübre çeşidi birçok faktör tarafından belirlenir. Bunlar sırası ile topraktaki bitki besin maddeleri, çim bitkilerinin özel gübreleme istekleri, çevre koşulları, istenilen çim kalitesi, sürgün sıklığı, çim alanlarının kullanım şartları, toprağın fiziki durumuna göre belirlenmelidir. Kısacası çim kulanım alanına göre ekilen çim için, kullanım maksadına uygun çim gübresi kullanmak gerekmektedir.