Madımak dünyanın her yerinde farklı farklı isimlerle bilinip o farklı isimlerle anılsa da hemen hemen bütün dünyada bir yerlerde yetişen ve herkesin bilip oldukça fazla tükettiği bir bitkidir. Kuzukulağı bitkilerinden olan madımak bitkisi küçük pembe çiçekli yapısı ile bol miktarda tüketilen oldukça faydalı ve şifalı bir bitki türüdür. Farklı farklı koşullarda yetişen madımak bitkisi ülkemizde özellikle İç Anadolu Sivas tarafı Orat Karadeniz Tokat tarafı olmak üzere birçok ilimizde bilinen e tüketilen bir bitki çeşididir. Bizim ülkemiz gibi ikliminde hemen hemen her şeyin yetişebileceği çeşitliliği içinde barındıran bir coğrafyada bu bitkinin en lezzetlisi ve en iyi olanı yetişir. Anadolu’nun farklı illerinde de kuş Ekmeği, Keçi Memesi, Söğüt Otu gibi birden fazla isimle anılan bu bitkinin faydaları saymakla bitmez.

Madımak otu kan şekeri düzeninin korunması, idrar sökücülük, ishal sorununun hızla son bulması, mide ve bağırsak rahatlığı gibi birçok faydası bulunur. Madımak otu sağlıklı bir bitki olduğundan kolesterol dengesinin de istenilen seviyede kalmasına yardımcı olur.  Suyu kaynatılıp içildiğinde öksürük, balgam gibi solunum yolu enfeksiyonları ile oluşabilecek rahatsızlıkların ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Madımak Otu Nerede Yetişir

Madımak otu doğada kendiliğinden yetiştiği için hemen hemen her yerde yetişebilen bir bitki olarak bilinir. Ülkemizin birçok yerinde bu bitki farklı isimlerle bilinse de herkesin tanıdığı bir bitkidir. Fakat çok daha iyi bir şekilde yetiştirilebilmesi için bazı koşullar söz konusu olabilmektedir.

  • Daha çok serin ve gölge bir yerde yetişir.
  • Çok fazla güneş istemediği gibi çok fazla yağış da istemez ve dengeli olması gerekir.
  • Madımak yeterli güneş olan yerde yetişir.
  • En ideal ekim ayı olarak mart ayı görünür. Tohumu bu ayda atılan madımak güzel bir şekilde yetişir.
  • Madımak ekilen yerde kökleri arasında boşluk olmalıdır ki dağılan madımak tohumları da yeni madımak bitkisi yetişmesini sağlar.
  • Madımak bitkisinin yetişip gelişmesi için özel bir toprağa ihtiyaç yoktur her toprakta yetişir.
  • Madımak yetiştirilirken iki günde bir su verilmesi gerekir.
  • Madımak bitkisi ekilen alandaki yabani otlar temizlenmelidir.
Görsel Kaynak: docplayer.biz.tr

Madımak Otu Nasıl Temizlenir

Hemen hemen ülkemizin her alanında yetişen çok da fazla bir özellik, toprak çeşidi gibi ayrımları olmayan madımak bitkisinin yetiştirilmesi kadar ayıklanması, temizlenip pişirilmesi de önemlidir. Madımak bitkisini düzgün bir şekilde temizleyebilmek lezzeti ve faydası açsından da son derece önem arz eder. Madımak otu pişirilmeden önce iyice temizlenmelidir. Çünkü bütün bitkiler gibi yetişme ortamı topraktır ve topraktan ayıklanması gerekir ki sağlık açısından sorun teşkil edecek bir durum yaşanmasın. Madımak bitkisi dal dal elle toplanarak temizlenir ve yabancı otlardan ayıklanır. Madımak bitkisinin kök kısmında bulunan kırmızı alanlar yaşken belli olurken kırmızı alan kuruduğunda görünmeyebilir yemekler içinde bu tat istenmediği için bunlar el ya da bıçak yardımıyla temizlenmelidir. Madımak otu iyice yıkanmalı gerekirse ki toprakta olduğu için kumunu toprağını bırakması için gerekir. Sirkeli suda büyük bir kapta bırakılan madımak güzelce temizlenmiş toprağından arınmış olur.