Orman gülü olarak adlandırılan çiçek, rhododendron familyasına aittir. Orman gülünün bir diğer adı da açelyadır. Ülkemizin kara deniz kıyıları boyunca yetişen ve birçok rengi bulunan bir çiçektir. Orman gülleri çeşit olarak yaklaşık 1000’ü aşkın çeşidi mevcuttur. Orman gülleri, oldukça hoş ve gösterişli çiçeklere sahiptir. Dünyanın her yerinde yetişebilen orman gülleri en çok kuzey yarım kürede görünür. Bakımı ise oldukça kolaydır. Orman güllerini seven ve yetiştirmek isteyen kişiler birkaç hususa dikkat ettikleri takdirde çiçeği oldukça kolay bir şekilde yetiştirip büyütebilirler.

  • Orman gülleri gövde ve yaprak yapısı itibari ile iri ve büyük bir bitki olduğu için saksıda yetiştirilmesi oldukça zordur bu nedenle bahçelerde ve parklarda yetiştirilmelidir.
  • Zararlı böceklere karşı mutlaka ilaçlaması yapılmalıdır.
  • İlaçlama sırasında yaprakları ve gülleri zarar görebilir. Bu zararların önüne geçebilmek adına kimyasal ilaçlar yerine daha çok organik ilaçlamalar yapılmalıdır.
  • Sulama işlemi, akşam güneş battıktan sonra ya da sabah güneş doğmadan önce yapılmalıdır.
  • Toprağı için organik gübreleme işlemi yapılmalıdır.

Orman Gülü Faydaları

Bazı orman gülü çiçekleri zehirli olabilir. Fakat mor çiçekli olan orman güllerinden elde edilen bal birçok hastalık için şifa kaynağıdır. Orman gülü balının bir diğer isimleri ise deli bal ve anzer balıdır. Orman gülü polenleri oldukça keskin bir çiçek olduğu için balı da keskin içerik ve aromalara sahiptir ve bu nedenle fazla tüketilen bal, kişilerin sağlığına da zarar verecektir. Türkiye de en çok kara denizde yetişen orman gülü bol suyu sever.  Mor, pembe, sarı ve beyaz renklerden oluşur. Şifa için mor güllü olan orman gülü bitkisinden faydalanılır. Orman gülünden elde edilen bal, normal balardan farklı olarak, tadı açı ve rengi kahverengidir.

Görsel Kaynak: stackpathdns.com

Orman Gülü Zehirli mi

Orman gülü bitkisi şifa için direkt kullanılmaz. Bu bitki bazı hastalıklar ve şifa için kullanılan istenirse eğer bunun için orman gülünden elde edilmiş ballardan tüketilmelidir. Başta bronşit, astım, soğuk algınlığı ve enerji için tüketilen bal günde bir kaşığı geçtiği zaman kişiler için zehirleyici olabilirken bazı zararları da dokunabilir.

Orman Gülü Anlamı

Orman gülü, hem zehirli hem de oldukça faydalı bir bitki olduğu için iki farklı anlamı bünyesinde taşır. Yine güllerin renkleri de anlamları bakımından önemlidir. Orman gülü renkleri ise; pembe, mor, beyaz ve sarı renklerden oluşur. Renklerine göre orman gülü anlamları ise şöyledir. Mor: pişmanlığın ve geçmişin özlemini taşıdığı anlamına gelir. Beyaz renk ise: saflığı ve temizliği simgelerken, sarı renkli orman gülü ise: ayrılığı ve hüznü simgeler. Pembe renkli orman gülü ise; daha çok umudu simgeler. Bununla beraber, bitki doğal ortamda yaşamayı sevdiği için özgürlüğün en iyi simgelerinden de bir tanesidir.

Görsel Kaynak: serenitysecretgarden.com