Salon ve balkon çiçeği olarak fazla rağbet gören ve süs çiçekleri olarak bilinen begonya çiçeğinin bakımı ve nasıl yetiştirilmesi konusunda bilgi paylaşımında bulunacağız. Begonya çiçeği, süs bitkisi olduğundan ve iklim şartlarına ev koşulları uygun olduğundan dolayı evimizde çok rahat bir şekilde yetiştirilebilecek çiçektir.

Begonya Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Begonyalar söz konusu olduğunda ilk dikkat edilmesi gereken konu çiçeğinizi nereye koyacağınızdır. Begonya için konum önemlidir. Yapısı gereği ne çok sıcağı seven nede çok soğuğu seven bir çiçek türü olduğundan dolayı çiçeğinizi nereye koymanız gerektiğini iyi bilmelisiniz. Yanlış konumlama sonucu çiçeğinizi kaybedebilirsiniz.

  • Kuzey cephenizdeki pencere harici hemen hemen her yerde ışık aldığı sürece rahat bir şekilde yetişebilmektedir.
  • Çiçeğinizin uyum sağladığını zaman içerisinde gözlem yaparak çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz.
  • Çiçeğiniz de gerginleşme gözlemlediyseniz bu daha fazla ışığa ihtiyaç duyduğu anlamına gelmektedir.
  • Gelişmesi durduysa ve yapraklarında kurumalar gözlemlediyseniz, daha az ışığa ihtiyaç duyduğu anlamına gelmektedir.
  • Yazın bu gözlemler sonrasında çiçeğinizin konumunu belirlemiş olursunuz, kışın ise ile 15°C geçmemek şartı ile yerinden fazla oynatmadan ve bir cismin temas etmemesine özen göstererek konumlandırabilirsiniz.
  • Begonya çiçeği, çok suyu seven çiçek olmamakla birlikte çok nemi seven bir bitkidir. Yazın çiçeğinizi haftada 2 kere sularken, kışın haftada 1 kere sulamanız yeterli olacaktır. Sulama yaparken aynı günlerde hatta aynı saatlerde yapmaya özen göstermelisiniz. Sulama yaparken ölçünüz aynı olmalıdır. Kışın sulama yaparken, çeşmeden aldığınız soğuk suyu dökmek yerine, oda sıcaklığında olan suları dökmeniz çiçeğinizin solmasını önleyecektir. Nem oluşturabilmek için sprey kullanabilirsiniz. Sulama yaparken bir diğer dikkat edilmesi gereken konu ise çiçeğinizi sularken suyu üstten dökmelisiniz. Saksı altında biriken suları uzaklaştırmalısınız aksi takdirde çiçeğinizin köklerinde çürümeler oluşacaktır.

Begonya Çiçeği Çoğaltma

Köklerinden kesilerek çoğaltılmaya alınan parça hemen başka bir saksıya dikilir. Bu yönteme kökten çoğaltma yöntemi denir. Diktiğiniz begonya çiçeğinizin kökü hızlı bir şekilde büyümeye başlayarak yaprak açmaya başlar. Sulama yöntemi diğer çiçekte olduğu gibi devam etmelidir.

Büyümeye başlayan çiçeklerinizi yılın nisan ayında bir büyük boy saksıya almanız çiçeğinizin daha hızlı bir şekilde boylanmasına yardımcı olacaktır.

Begonya Budama

Begonya çiçekleriniz sonbahar aylarına geldiğinde kuruyup yaprakları küskün bir aşamaya gelmektedir. Bu durumda budama mevsimi yanaşmış demektir. Sonbahar ayında begonya çiçeğinizin yapraklarını budayarak ilkbaharda çok daha formlu ve göze hoş bir şekilde büyümesine yardımcı olacaktır.

Begonya Fiyatları

Begonya çiçeğinin bir çok çeşidi olduğundan her çeşit için ayrı fiyatlama yapmak daha uygun olacaktır.

  • Saksıda Çilli Begonya : 15-35 TL arası
  • Katmerli Saksı Begonya : 20-40 TL arası
  • Bahçelere dikilen saksısız fide begonya 0,75 Krş – 1,5 TL arası
  • İthal Begonya : 50-80 TL arasıdır.