Söğüt ağacı ılıman ve soğuk bölgelerde kolay yetiştirilebilen, ağaçlardır. Farklı tür ve boyda söğüt ağaçları bulunmaktadır. Salkım söğüt, keçi söğüdü ve aksöğüt olarak farklı türleri bulunmaktadır. Görünüm bakımından farklılık gösterseler de, bakımı ve yetişme ortam özellikleri aynıdır. Aksöğüt, 20 30 metre boylarında olabildiği gibi, düzgün bir gövde yapısına sahiptir. Söğüt ağacının bakımı zahmetsizdir. Genellikle, bahçelerde ve su kenarlarında yetiştiğini görebilirsiniz. Suyu çok seven söğüt ağacını, yetiştirirken sulak yerleri tercih etmeniz doğru olacaktır. Sulak yerde yetiştirebileceğiniz bir ortam yoksa yetiştiği yerde bol sulama yapmanız gerekir. Keçi söğüt ağacını, yamaç, orman ve bahçelerde görebilirsiniz. Nemli, kurak ve sulak her yerde kolayca yetişebilir. Salkım söğüt, 15 metreye kadar uzayabildiği gibi, ince yapraklarını aşağıya doğru bırakır. Sarkarak aşağıya bıraktığı yaprakları, ilk dikildiği andan itibaren, kısaltılarak şekil verilmelidir.

Söğüt Ağacı Özellikleri

Söğüt ağacı genel olarak, her mevsim yapraklarını döken, nadiren de her mevsim yeşil kalmayı başarabilen, söğütgillerden gelen bir ağaç türüdür. Söğüt ağacının yaprakları kısa ve parçalı yapıya sahiptir. Yaprakları başak şeklinde duruşa sahiptir. Tohumlanma konusunda sorun yaşamadıklarından, hızlı şekilde çimlenebilirler. Söğüt ağacı, su kenarlarında uzun boylu ya da bodur şekilde yetişebilir. Ağaç, kapsül şeklinde meyvelere sahiptir. Bu meyveler, ev ilaçlarında kullanılmaktadır. Söğüt ağacının sağlık açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Ateş düşürücü özelliği, kanı durdurma, ishali kesme, sinirleri yatıştırma ve uykusuzluk sorunlarına iyi geldiği bilinmektedir.

Görsel Kaynak: greatplainsnursery.com

Söğüt Ağacı Nasıl Ürer?

Söğüt ağacı serin yerleri ve killi toprağı çok sever. Yetişeceği bölgenin sulak olması hızlı yetişmesine olanak tanır. Toprağının derin ve havalandırılabilir yapıda olması, hızlı gelişimine katkı sağlamaktadır. Söğüt ağacı, aydınlık ve güneşli alanlarda, nehir kenarlarında köklerini suya doğru uzatarak, hızlı büyüme gösterirler. Kış sonuna doğru düzenli olarak budamasının yapılması gerekir. Budama ilk fidan dikildikten sonra yapılarak, dallarının kırılması engellenir. Söğüt ağacını çoğaltmak için ağacı budayabilirsiniz. Budadığınız dalları, killi toprağa diktikten sonra, bolca sulamalısınız. Ağaç büyürken zarar görmemesi için fidanlar, çubuk ile desteklenmelidir. Bu şekilde düzenli budama ile hızlıca boy atacaktır. Söğüt ağacının en kolay ve hızlı üremesi için, dallarının toprağa gömülerek bolca sulanması yöntemidir. Bu şekilde istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz.

Görsel Kaynak: thetutuguru.com.au

Söğüt Ağacı Faydaları

Söğüt ağacının Aksöğüt gibi bazı türleri, dağlık, kurak ve sulak alanlarda kolayca yetişebilmektedir. Peyzaj alanlarda kullanılarak, her yerde yetişme alanı bulmuştur. Söğüt ağacı 100 yıl yaşayabilen, farklı türleri ile şifa kaynağı bir ağaçtır. Söğüt ağacının her derde deva olduğu kanıtlanmıştır. Ağacın kabuk ve yaprakları kurutulduktan sonra, çay olarak tüketildiğinde, egzama türü alerjilere faydası bulunmaktadır. Özellikle, vücudun ürettiği siğil rahatsızlarında, söğüt ağacın yaprakları ezilerek, siğil üzerinde 10 dakika bekletilerek, siğiller tedavi edilmektedir. Ateşi düşürür, ishali keser, vücuda doping enerjisi vererek iştahı açar, uykusuzluk sorununa karşı birebir çözümdür. İdrar taşı dökmeye yarar. Kadınların regl dönemi sancılarının kesilmesini sağlar. Sakinleştirici etki yaparak, soğuk suyla tüketildiğinde hamileliği önleyici yapıya sahiptir. Günümüzde kullanılan aspirin ilacı, söğüt kabuğundan elde edilmiştir. Söğüt ağacının yaprağı, baş ağrısını kesici etkidedir. Kulak ağrısı olan kişiler, söğüt ağacı yaprağını ezip, suyunu çıkarttıktan sonra, kulaklarına bir damla damlattıklarında, ağrıların kesildiği görülmüştür. Şifalı bitki çayı gibi demleme şeklinde kullanılarak, söğüt ağacının çayı tüketilebilir. Kanı sulandırma ve damarları açma özelliğine sahip ağaç, kabukları ve yaprakları kurutulduktan sonra kaynatılarak tüketildiğinde, rahatlatıcı ve iyileştirici etkisi bulunmaktadır. Özellikle, ayak ağrıları ve kaşıntıları için, ağacın yaprak ve dalları kaynatıldıktan sonra, ayaklar bu suyun içerisinde bekletilir. Söğüt ağacının bu gibi saymakla bitmeyen çok fazla faydaları bulunmaktadır.