Gazanya ya da diğer adıyla koyun gözü çiçeği olarak da bilenen bu çiçek adeta görsel bir şilen çiçeği olarak karşımıza çıkar. İlk baharda açtığı çiçeklerini son bahara kadar koruyabiliyor olması ile güneşli günlerin en renkli dostlarından biri konumuna gelmiştir. Papatyaya büyük benzerlik gösteren çiçeğin, büyük, uzun ve renkli yaprakları vardır. Açık havada yetişen uzun yıllar varlığını koruyabilen bir süs bitkisidir. Genellikle parkların ve bahçe gibi açık alanların süslenmesi de dekore edilmesi amacı ile kullanılır.

Gazanya Çiçeği Nerelere Ekilmelidir?

Gazanya çiçeği kuraklığı dirençli bir bitki olduğundan dolayı hafif kulu ve kuru olan topraklarda büyümeyi severler. Ana vatanı Güney Afrika olan bu bitki güzelliği ve ünü sayesinde neredeyse tüm dünyaya yayılmış durumdadır. Gazanya çiçeği anlamı güzellik ile eş değer bir anlama gelmektedir. Toprağın durumunun az miktarda asitlik değerleri içerisinde olması ya da nötr bir değer olması Gazanya çiçeği için ideal bir toprak olacağı anlamına gelir. Bazik toprakları çok sevmeyen bu bitki için gerekli değer 7.5 değerinde pH a sahip bir toprak yeterli olacaktır. Asitlik değerli topraklarla beraber tuzu da seven bitkiyi yetiştirmek için ideal olan yerler denize taraf olan yerler olacaktır.

Gazanya Çiçeğini Ne Zaman Yetiştirilmelidir

Kışın sert ve çetin yüzü geçtikten sonra köklendirilmiş olan Gazanya bitkisini, uygun olan toprağın 1-2 cm kadar altına ekmeniz yeterli olacaktır. Tohum olarak bir ekim yapmak isteniyor ise bu ekimi her tohum arasında mesafe koyarak yapmak daha uygun olacaktır. Bu sayede hem görsel olarak çok hoş bir görüntü sağlanacak hem de bitkinin daha güzel büyümesi sağlanmış olacaktır. İstenildiği durumda açık alan yerine saksılarda da yetişebilen bitki için gerekli olan ekme durumları saksı yetiştiriciliği için de aynen geçerlidir. Bol miktarda ışığı seven bu bitkiyi mümkün olduğunca çok güneş görebileceği yerlerde yetiştirmemiz gerekmektedir.

Gündüz güneşi çok seven ve sıcağa dayanıklı olan bitki, gece ise serin havalardan hoşlanır. Sıcağa olduğu kadar soğuk havalara da dayanıklı olan bitki sıfırın altında 30 derece soğuğa kadar dayanım göstermektedir. Bundan dolayıdır ki deniz gören bölgeler ideal yetişme yeridir. Sulama konusunda ise bitkinin toprağı tamamen su vermek yanlış bir hareket olacaktır. Haftada 3 defa vereceğiniz su bitkiye yeterli gelecek ve bu sulamayı bitkinin çiçeklerine değil köküne doğru yapmanız gerekmektedir. İlk bahar aylarında ve yaz döneminde bitkinin bulunduğu toprağı gübrelemek Gazanya çiçeğimizin yeni tohumlar açması açısından oldukça önemli bir rol oynamaktadır.

Su vermeden önce toprağın hafif nemli olmasına özen gösteriniz. Aşırı sulu olursa sık sulamadan kaynaklı bitkiniz çürüyerek ölebilir.

Görsel Kaynak: cdninstagram.com

Gazanya Bitkisini Diğer Bitki Ve Haşerelere Karşı Koruma

Gazanya bitkisi narin bir çiçek olduğundan dolayı kullanacağınız kimyasal ilaçlar dış etkenlerle beraber çiçeğinize de zarar verebilir. Bunun olmaması için evinizde kendinizin hazırlayacağı organik çözümler daha doğru olacaktır.

Bitki üzerinde böcek yada mantarımsı bir beyazlık gördüğünüzde bitkinize evde 1lt suya 2 damla sabun damlatarak köpürtüp yaprak ve toprak üstüne uyguladığınızda bitkinizin 1 hafta içerisinde böceklerden arındığını göreceksiniz.

Görsel Kaynak: cdninstagram.com

Gazanya Çiçeği Faydaları

Gazanya çiçeği görsel güzelliği ile birlikte yurt dışında yiyecek olarak sık tüketilen bir bitkidir. Yeni açan genç yaprakları yemek ve baharat yapımında kullanılmaktadır.

Solmaya yakın çiçekleri de papatya çayı gibi iyice kurutulup kaynatılarak bitkisel çay yapımında kullanılarak afiyetle içilen bir bitkidir.

Gazanya Çiçeği Fiyatı

Gazanya çiçeği genel olarak fide yada 30-35 cm boya ulaştıklarında saksı içerisinde satılmaktadırlar.

  • Fide gazanyalar adeti 1 -2 tl arası satılmaktadır.
  • Saksı içerisinde büyümüş çiçekli gazanyalar ise 15-25 tl arasında satılmaktadırlar.