Kendisinin güzelliğinin yanı sıra bakımı da oldukça kolay olan bir bitki türüdür. Ömrü en fazla sekiz sene olan kelebek çiçeği, ilk yılda çiçek açmaz ise ikinci yılda mutlaka çiçek açacaktır. Tohum çoğaltılırken çimlenmesi için serin bir ortamda durması gerekmektedir ve tohum çoğaltma işlemi ise sabah saatlerinde güneş altında yapılması en doğru olanıdır.

  • Bitkinin toprağı zaman zaman beslenmelidir. Toprağın pH değeri 6 ila 7 arasında olmalıdır.
  • Yaz ve kış aylarında aynı sulama işlemi yapılmamalıdır. Yaz aylarında toprak tam olarak nemini kaybetmeden sulanmalı, kış aylarında ise toprak iyice kuruduktan sonra sulanmalıdır. Sulama düzenli olarak yapılmadığı taktirde köklerde çürümeler olacaktır.
  • Sulama işleminde çiçekler ıslatılmamalıdır. Aksi halde çiçeklerde çürüme ve dökülme meydana gelecektir.
  • Nemli havayı seven bir bitki türü olmasından dolayı da özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir.
  • Eğer ki kelebek çiçeği çubuk ile desteklenmez ise eğik şekilde büyür bu nedenle boyuna uygun bir şekilde çubuk ile desteklenmelidir.
  • Kelebek çiçeği uzadıkça yukarı dallardan budama işlemi yapılırsa eğer büyümesi ve gürleşmesi de daha kolay olacaktır.
  • Kelebek çiçeği, gündüzleri güneşli ve ılık, geceleri ise çok fazla serin olmayan ortamları sever.
  • Nem seven bir çiçek türü olduğu için mutfakta fa yetiştirilebilir.

Mavi Kelebek Çiçeği

Şans ağacı olarak da adlandırılan mavi kelebek çiçeğinin ana vatanı Doğu Afrika, Zimbabwe ve Uganda’dır. 3 cm ye kadar uzanan boyuna budama yöntemi ile şekil verilirse eğer sarmaşık görünümü vermektedir.

Kolay yetişen ve bol çiçek veren bir bitki olmasının yanı sıra 8 aya kadar çiçekleri kalabilen ender çiçekler arasındadır. Mavi renk çiçekler açar ve Nisan ayından Eylül ayına kadar hoş koku veren çiçekler açmaktadır. Düzenli olarak budandığı taktir de iyice neşelenir ve mavi kelebek çiçeği özellikle kelebeklerin de ilgisini çekmektedir.  Çok fazla soğuk havalara ve kavurucu sıcak altında kalmasına dayanamazlar gölgeli ve ılık ortamlarda yetişirler. Çoğaltılması da oldukça kolaydır. Saksının yanı sıra yaz aylarında bahçeye ede ekilmesi yapılabilir fakat kış aylarına girildiği zaman bahçe de durması bitkinin ölmesine sebep olabilir.

Görsel Kaynak: blogspot.com

Kelebek Çiçeği Anlamı

  • Halk arasında fakir orkidesi olarak da bilinen kelebek çiçeği salonda ve odalarda çok dallı süs bitkisi olarak bilinir.
  • Yunanca olarak yarık çiçeği anlamını taşımaktadır.
  • Bakır, kırmızı, leylak, mor, şarabi, beyaz ve sarı renkler gibi birçok renklerde bulunmaktadır. Enfes kokuya sahip kelebek çiçeği kanatlı ve kelebek gibi bir görünüme sahiptir.

Kelebek Çiçeği Hikayesi

Ana vatanı Doğu Afrika, Zimbabwe ve Uganda olan kelebek çiçeği ülkemizde çok fazla değer görmese bile yetiştirilmektedir. Hikayesi ise oldukça ilginçtir.

  • Tırtıl günlerden bir gün gözlerini açmış ve iç güdüleri ile hemen beslenmeye başlar. Beklediği kozada ise renkli kanatları olmuş. Vadide papatya çiçeklerini görmüş ve ne güzel renkleri var diye içinden geçirmiş. Papatya ile arasında ilginç diyalog geçmiş ve kelebek çiçeği hikayesi böylece ortaya çıkar.

Renklerini ve görünümünü bu şekilde aldığı rivayet edilmektedir. Oldukça şık bir görünüme sahip kelebek çiçeğinin hikayesi de bu şekilde ortaya çıkmış.

Görsel Kaynak: myideasoft.com