Çiçekler arasında güzel kokusu ve görünümü ile oldukça ilgi görmekte olan Gül çiçeği ailesi içerisinde yer almakta olan Ayva ağacı yaklaşık 5 metre civarında bir uzunluğa sahip olan, gövde rengi birbirinden farklılık gösteren, oldukça eski bir tarihe dayanmakta olan bir ağaç türü olarak bilinmektedir. Günümüzde hala yüksek yerlerde varlığını sürdürmekte olan Ayva ağacı deniz ikliminin yer aldığı, fazla nem ve soğuk havanın olmadığı alanlarda daha elverişli bir şekilde meyve üretimini gerçekleştirebilmektedir. Çok soğuk hava ağaç üzerinde yetişmekte olan meyvelere zarar vermektedir.
Ayva ağacı bakımını yaparken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar;
- Ayva ağacı dikimi yapılacak olan yerin iklimi göz önüne alınmalıdır.
- İklimin yanı sıra toprak yapısı da bu ağacın meyve vermesi adına önemli bir faktördür. Kireç yönünden zengin olmayan, nötr toprak adı verilmekte olan toprak türü tercih edilmelidir.
- Genellikle ılıman iklimin iz sürdüğü yerlerde ilgili ağacın dikimi için kasım- ocak ayları arası tercih edilmekte ve yaz aylarında sulamaya ihtiyaç duyulmaktadır.
- Meyve üretiminin bol olması, Ağacın sağlıklı bir yapıya sahip olması adına sulama işleminin düzenli olarak yapılması gerekmektedir.
- Ancak yapılan sulama işlemi ağacın yapısına uygun olarak, gerekli kurallar göz önüne alınarak yapılmalıdır. Ayva ağacı narin yapılı bir ağaçtır bu nedenle sulama işlemi aşırıya kaçmadan ve gövdesi ile temas ettirilmeden yapılmalıdır.
- Ayva çeşitleri arasında Bardak Ayvası, Demir Ayvası, Ekmek Ayvası, Limon Ayvası, Eşme ayvası gibi çeşitler yer almaktadır. Hepsinin ağaç yapısı birbirinden farklıdır.
- Bardak ayvası; Tek gövdeye sahip en fazla 4 metre uzunluğu olan bir ağaçta yetişmektedir.
- Demir Ayvası; Çok gövdesi bulunan ve oldukça kuvveti yerinde olan bir ağacı tercih etmektedir.
- Ekmek Ayvası; Ayva türleri arasında en fazla tüketimi yapılan bu tür seyrek dallı ve oldukça verimli olan ağaç türünü tercih etmektedir.
- Limon Ayvası; Öne doğru büyüyen ve dik uzanan ağaç türü ile yetişmektedir.
- Eşme Ayva ise son zamanlarda sıklıkla dikimi çoğalmakta olan boyu 3 metreye yakın kuvvetli bir ağaçta yetişmektedir.
Ayva Ağacı Hangi Ayda Budanır
Ayva ağacının bakım işlemlerinden bir tanesi olan budama işlemi ağaç fidanının alınması anında başlatılmaktadır. Meyveler ağaç dallarının uç kısımlarında yer aldığından uç kısımlarına budama derin yapılamamaktadır. Fidanın dikim ayı olan Kasım-Ocak ayları arasında budama işlemi gerçekleştirilmektedir. Budamanın düzenli ve kurallara uygun yapılması bir sonraki senenin verimi içinde önemli bir faktördür.
Ayva Ağacı Ne Zaman Çiçek Açar
Ayva ağacının çiçek açması, iklim özelliklerine, toprak yapısına, mevsim özelliklerine ve tabi ki ayva ağacının çeşidine göre değişkenlik göstermektedir. Kışın çok soğuk olan yerlerde geç çiçek açmakta olan Ayva ağaçları, ılıman iklimde daha çabuk çiçeklenmektedir. Sıcak iklimler de ise erik mevsiminde çiçek açmaya başlamaktadır. İri ve pembe renkli açan çiçekler sonrasında meyveye dönüşen bu çiçekler zaman içerisinde sarıdan yeşil renge dönen meyveler halini alır.
Ayva Ağacı Hastalıkları
Sert görünümüne rağmen oldukça hassas olan ayva ağaçları, doğru bakım yapılmadığında maalesef çeşitli hastalıklara maruz kalabilmektedirler. Bu hastalıklar arasında en bilindik olan kahverengi leke hastalığıdır.
- Bu hastalık daha çok ağacın yaprak ve meyvelerinde kahverengi lekelenmeler ile kendini göstermeye başlar.
- Çeşitli sürüngenler gibi nedenler ile bulaşmış olan hastalık 7 gün içerisinde fark edilmez ise tüm ağaca ve meyvelere yayılmaya başlamaktadır.
- Oluşan bu lekeler sürekli çoğalarak yaprak dökümlerine neden olmaktadır.
- Bu hastalıktan kurtulmak için yapılması gereken yöntemlerden ilki;
- Hastalık yayılmış olan ağaç dallarının bulunup budanması ve gerekirse kesilmesidir.
- Sonrasında yere dökülen hastalıklı yapraklar toplanarak enfeksiyonun salgına dönüşmemesi için yakılmalıdır.
- Tabi ki son olarak ta hastalığa iyi gelecek olan zirai ilaçlamanın yapılması gerekmektedir.