Defne ağacının bakımı oldukça kolaydır fakat 12 derecenin altındaki soğuğa dayanıklı olmadığından soğuk ortamda yetiştirilemez. Hava akımlarından koruyup iyi bakıldığında uzun yıllar aynı güzelliği taşıyacaktır.
Defne ağacı, maki bitki örtüsü özelliği gösteren, çalı türü bodur ağaçlardır. Genellikle Akdeniz bölgesinde görülür. Hoş kokusu ve endüstri bitkisi olarak kullanılmasından dolayı, tercih edilen bir ağaç türüdür. Defne bitkisi yemeklere lezzet katması için kullanılırken, kozmetik ürünlerinde ve şifalı bitki olarak kullanılmaktadır. Bazı ağaçların yetişmesi için dişi ve erkek olarak ayrıldıkları bilinir. Defne ağacının da dişi ve erkek olarak iki türü bulunmaktadır. Kaliteli verim sağlayan ve hızlı yetişen bir defne ağacı istiyorsanız, bakımına dikkat etmeniz gerekir.
- Defne ağacı yaz aylarında sıcaktan dolayı çok suya ihtiyaç duyacağından dibi kurudukça sık sık sulanmalıdır. Kış aylarında çok su ihtiyacı olmayacağından ayda bir kez sulaak bile yerli olabilir.
- Defne ağacının yılda bir kez vitamin ve mineral içeren bir gübre ile yenilenmeye ihtiyacı vardır. Gübre dibinden toprağına verilmelidir.
- Kış aylarında soğuktan ve sert hava akımından korunması çok önemlidir. Eğer soğuğa ve rüzgara maruz kalırsa ölebilir.
- Defne ağacı geçirgen, kireçli, humuslu toprağı sever. İyi bir toprakta uzun yıllar yaşamını sürdürebilir.
- Defne ağacının kaliteli olarak yetişmesinde ilk unsur, yüksek ve uzun süren sıcaklık ve güneş etkisidir.
- Her canlı gibi, defne ağacı da bol sulama ile hızlı ve etkili şekilde büyüme gösterir.
- Verimli topraklarda yetişme alanı gösterirken, gübreleme ile de desteklenmesi hızlı büyümesini sağlamaktadır.
Defne Ağacı Hakkında Bilgi
Defne ağacı, Lauraceae familyasından bilimsel ismi Laurus Nobilis olan yeşil yapraklı bir ağaçtır. Akdeniz bitkisi olan defne ağacı kışları ılıman geçen diğer bölgelerde de yetiştirilebilen bir bitkidir. Yeşil yapraklarının güzelliği ile harika bir süs ağacıdır. Salon bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Parklarda bahçelerde şehir güzelliğine güzellik katar. Defne ağacı güzelliğinin yanı sıra yaprakları ve meyvesi çok şifalı olan bir ağaçtır. Eski çağlarda özellikle güzellik amaçlı çok faydalanılan bir ağaç olmuştur. Eski Yunan tarihinde defne ağacı pek çok efsaneye ve Tanrılara konu olmuş bir ağaçtır. Defne ağacının yaprakları çok güzel bir kokuya sahiptir. Bu özelliği ile yemeklerde tatlandırıcı ve güzel koku verici olarak kullanılır. Güzel kokusu ile güzellik ürünleri ve sabun yapımında sıkça faydalanılır. Defne ağacının yetiştirilmesi, çoğaltılması ve bakımı oldukça kolaydır. Bu nedenle çok tercih edilen bir süs ağacı olmuştur.
Defne Ağacının Çoğaltılması
Defne ağacı eğer evde salon bitkisi olarak yetiştiriliyorsa kökten ayırma yöntemi ile çoğaltılabilir. Çok kolay bir şekilde kökünden ayırıp yeni kökü dikip düzenli suladığınıza kısa sürede gelişecektir. Bahçede bakılıyorsa çelikleme yöntemi ile çoğaltılır. Dalından alınan çelik uygun şekilde toprağa dikilerek büyümesi sağlanır. Ayrıca tohumundan ekilerek de çoğalır. Defne ağacı için Nisan ayı en uygun çoğaltma zamanıdır.
Defne Ağacının Faydaları
Defne ağacının hem yaprakları hemde yaz aylarında olgunlaşan meyvesi çok şifalıdır. Defne ağacının meyvesi zeytine ya da kızılcık meyvesine benzeyen önce yeşil olan sonrasında siyahlaşan bir meyvedir. Defneyaprağı özellikle et yemeklerinde lezzeti ve kokusu için sıkça kullanılır. Defne yaprağı iyi bir antioksidandır. Ağrı kesici özelliği yüksek olan bir bitkidir. Romatizma, deri kızarıklıkları ve kulak ağrıları için kullanılmaktadır. Defne ağacı meyvesi sıkılarak defne yağı elde edilir. Defne yağı 30 derecede eriyebilen %95 yağ asitlerinden ve %5 esansiyel yağlardan oluşur. Defne yağı sabun yapımında ve güzellik ürünlerinin imalatında kullanılır. Defneyaprakları çelik bir kap içerisinde yakıldığında insanları psikolojik olarak rahatlatan bir etkiye de sahiptir.
Defne Ağacı Nasıl Budanır?
Defne ağacı yapısı gereği dişi ve erkeği bulunur. Kışın diğer ağaçlar yapraklarını dökerken, defne ağacı yapraklarını dökmez. Sert dalları ve tomurcuk şeklinde küçük meyveleri bulunur. Yaprakları 5 ile 10 cm arasında değişiklik göstermektedir. Her ağaç gibi ilkbaharda çiçek açar ve sonbaharda meyveleri olgunlaşır. Defne ağacı çok yapraklı bir yapıya sahiptir. Yaprakları çok fazla kullanım alanına sahiptir. Defne ağacının, çalı gibi düzensiz büyümemesi için budanması gerekir. Özellikle yaz aylarında düzgün görünüm vermek ve ağacın dengesini sağlamak için budanmalıdır. Ağustos ve Nisan ayları budama için en uygun aylardır. Budama yaparken, şekil vereceğiniz kısımların tomurcukları kesilirse, düzensiz büyümesi engellenmiş olur. Ayrıca kurumuş ve sararmış tohumlarında ayıklanması gerekir. Budama şekli ile defne ağacının hızlı büyümesini veya yavaş büyümesini sağlayabilirsiniz.
Defne Tohumu Ne Zaman Toplanır?
Defne ağacı çok fazla yaprağa sahiptir. Toplama şekli ve kullanım şekli gereği dikkat edilmesi gereken ağaçlardandır. Defneyaprakları, yaz sonunda toplanarak, gölgede 2 gün kurutularak kullanılır. Defneyaprağı, içerdiği uçucu yağların yok olmaması için, kurutulurken asla güneş görmemeli ve 2 günden fazla bekletilmemelidir. Tohumları yapraklardan ayrı şekilde Ekim ayında toplanır. Toplanan tohumlar yüksek sıcaklıklarda kaynatılarak, yağı çıkarılır. Bu yağlar sabun, şampuan ve kozmetik ürünlerde kullanılmaktadır.
Defne Ağacı Kaç Yıl Yaşar?
Defne ağacı, çalı türünde ağaç özelliği gösterir. Dört mevsim yapraklarını dökmeden yaşarlar. Yaprakları ve tohumları, her alanda kullanım yeri bulmuştur. Yemeklerde tat vermesi için, sabun, şampuan gibi kozmetik ürünlerde ve şifa kaynağı olarak farklı türde kullanım alanları bulunmaktadır. Hoş kokusundan dolayı da, evlerde ve seralarda süs bitkisi olarak da yetiştirilmektedir. Defne ağacı sert yapılı bitki olması ve soğuğa dayanıklı olmasından dolayı, uzun yıllar yaşayabilen bir ağaç türü olarak bilinir.
Defne Ağacı Ne Zaman Çiçek Açar?
Defne ağacı Akdeniz bölgesinin iklim özelliğini sever. Ilıman ve sıcak ortamlarda, toprak seçmeden her ortamda kolayca yetişebilmektedir. Defne ağacının yaprakları her alanda kullanılmasından dolayı, kullanılacak alana göre toplama ve uygulama şekilleri farklılık göstermektedir. Mesela, defneyaprakları kullanılacaksa, mayıs ayında yapraklarının toplanması ve bekletilmeden paketlenmesi gerekmektedir. Tohumları içinse, Ekim ayı beklenerek toplanmalıdır. Defne ağacı her çiçek gibi ilkbahar ayında açar. Ağaç, sonbaharda da meyve vermeye başlar. Defne ağacının meyvesi yenmez, fakat toplandıktan sonra, kaynatılarak sabun gibi endüstriyel alanlarda kullanır. Defne ağacını çoğaltmak istiyorsanız, kökten ayırma yöntemini kullanarak ve bakımını özenle yaparak, kısa süre içerisinde hızla büyüdüğünü görebilirsiniz. Büyümeye başlayan defne ağacını budarken, şekil vererek budarsanız, görünümü daha güzel olacaktır. Ayrıca, budama yaparken, kuruyan yaprakları da ayıklamalısınız.
İngilterede yaşıyorum iki tane defne ağacı aldım 40 cm boyunda daha yeni aldım 1ay önce birinin yaprakları kurumaya başladı saksısını değiştim olmadı kurumaya devam ediyor ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olurmusumız
Memet bey merhaba; öncelikle bitkinin köklerinin sağlam olup olmadığına bakmanızda fayda var. Kimi yerlerde köksüz olarak defne ağacı satılabiliyor. Bunun yanı sıra bitkiyi düzenli olarak periyodik sulamanız, iyi bir toprağa dikim yapmanız gereklidir. Defne ağacı dış mekan bitki olduğundan kapalı ortamlarda muhafaza ediyorsanız yaprak dökmesi buna bağlı olabilir. Bahçe yada açık balkonda bakmanızı tavsiye ederiz.
Merhaba, yaklasik 2 hafta once saksiya 30 40 cm boyunda bir defne diktim bana deldiginde birkac yapraginda siyah benekler vardi diktikten sonra bu durum artis gosterdi. balkon fazla ruzgar aldigi icin odada tutuyorum gunes alan bir yerde ilk sulamadan beri hic sulamadim cunku hala topragi nemli topragini bahceden almistim kedilerin de pisledigi yerlerden aldim gubre yerine gecer diye, iste durum boyle, siyah beneklerin sebebi ne olabilir?
Ceren hn. merhaba; defne dış mekan bitkisi olduğundan dolayı iç ortamda bakmanız durumunda bitki gelişmeyecektir. Toprak olarak bahçe toprağı yerine gübreli dış mekan siyahımsı bitki toprağı kullanmanız durumunda bitki sağlığına kavuşacaktır. Bulunduğu saksının altınında delik olmasına dikkat ediniz.
Merhaba, bahçemizde yaklaşık7-8 metre boyunda ihtişamlı bir defne ağacımız var. Geçen yazyapraklarını kabuklu bit sardı. İlaçlama ve yıkama ile kurtardık. Bu sezon çok sağlıklı gözüküyordu. Meyve de veriyor. Ancak 15 gündür. Yaprakları sararıp dökülüyor. Ne olmuş olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba ani değişen hava şartlarından bitki strese girmiş olabilir.
Merhabalar,
Annemlerin Ayvalık’taki yazlığında çok sevdiğim defne ağaçlarımız var. Bundan birkaç yıl önce tohumlarından alıp Ankara’ya getirmiş ve evde saksıda yetiştirmeye çalışmıştım ama olmamıştı maalesef – çimlendirmeyi dahi başaramamıştım :((( Bu yaz dönüşü Ankara’ya gelirken defnenin kökünden sürgün veren üç minik filizi de kaptık getirdik ☺️. Yaklaşık iki aydır balkonumuzda minik saksıdalar artık … Filizlerden birisi kesin tuttu ancak bir diğeri maalesef kurudu. Hal böyle olunca ben de tutup tutmadığından emin olamadığım üçüncü filizi iç mekana aldım. Malum Ankara’da kara iklimi hakim ve gece gündüz ısı farkı hayli yüksek … Balkonumuz kapalı olmasına rağmen soğuktan etkilenebilir diye endişe ettim. Açıkçası sağlıklı ve sağlam görünen diğer miniği de şu günlerde içeri alsam mı almasam mı diye tereddüt ediyorum. Öte yandan kalorifer yandığı dönemde evin içi bazen fazla sıcak ve kuru olabiliyor – bu da defne için çok uygun olmayabilir … Siz ne önerirsiniz ?
Not : kapalı balkonumuzda saksıda yetiştirdiğimiz bir de minik zeytin fidemiz var. 2015 yazından beri bizimle ?. Zeytinimiz üç yıldır Ankara’nın kara kışına dayanabildiği göre defneyi de aynı ortamda yaşatabiliriz diye umuyorum ?.