Şebboylar doğada yetişen çok çeşitli renk tonlarında sahip mis kokulu çiçeklerdir.Kökleri turp gibi olduğundan dolayı Brassicaceae familyasından olan şebboylar egzotik hoş kokuları ve hoş görüntüleri ile cazibeli bir çiçektir.

Üst üste çiçekler açan ve rengarenk çeşitleri ile en çok sevilen çiçeklerden biri olan şebboy çiçeği harika kokusu ile biliniyor. Hem bahçelerde hem evlerde oldukça kolay bakımı yapılabilen bir niteliğe sahip olan şebboy çiçeği oldukça sevimli bir çiçektir ve bir kökten onlarca çiçek çıkarmaya devam eder. Üzerinde doğal ve uçucu bir yağa sahip olan şebboy çiçeği bu sebepten ötürü çok güzel bir kokuya sahiptir. Bakımı yapılırken toprak isteğine ve su isteğine bir fazla özen gösterilmelidir.

  • Aşırı sıcak ortamları sevmeyen bu çiçek türü hafif ılıman ortamlarda yetiştirilmelidir.
  • İlk diktiğiniz dönemlerde mutlaka sık sık sulamaya dikkat etmek gerekir.
  • Yazın susuz kalmamasına özen gösterilmeli ve aşırı sulama yapmamaya da dikkat edilmelidir.
  • Çoğaltırken ya da yeni tohumlar ekerken mutlaka 20 cm mesafeli olarak dikilmelidir.

Şebboy Çeşitleri

 Ülkemizde şebboyların, beyaz, pembe, sarı , mor ve lila olmak üzere 4 rengi mevcuttur. Fakat hollandan başta olmak üzere bir çok ülkede kırmızı hatta kahverengi şebboy cinsleri vardır.

 Uygun bir hava şartı sağlandığında ortalama olarak dikim yapıldıktan 40 gün içerisinde 60 cm boya ulaşmaktadırlar. Şebboylar genel olarak kesme çiçek olarak evlerimizdeki vazoları süslemektedir.

Birden fazla türe sahip olan şebboy çiçeği oldukça sevilen bir çiçek türüdür. Şebboy iki çeşide ayrılır. Tek yıllık ya da çok yıllık olan şebboy türleri mevcuttur. Tek yıllık olanlar bahçelerde ve fak yerlerde yetişirken çok yıllık olanlar daha büyük alanlarda yetişirler ve 50 ile 60 cm kadar uzamaya devam ederler. Saksılarda ve yerde yetişen türleri de mevcuttur. Saksılarda yetiştiği zaman çok daha fazla tepe tepeye büyümeye devam eder ve hoş bir sarkık görünüm sağlar. Yerde yetişirken ise daha ayrı ekerek büyümelerine olanak sağlayabilirsiniz.

Mor Şebboy Çiçeği

Şebboy Çiçeği Özellikleri

Şebboy çiçeği geçmişten bu güne kadar köklerini koruyan ve en çok da görüntüsü ve hoş kokusu ile dikkat çeken bir bitki türüdür. Sizler de yetiştirmek istiyorsanız, peş peşe ve üst üste açan bu şebboy çiçeğinin tohumlarını bahar ya da yaz aylarında ekebilirsiniz. Sulamasına özen gösterilmesi gereken bir çiçektir. Toprağının verimli ve vitaminli olmasına ve bol bol havalandırılmasına da özen gösterilmelidir. Şebboy çiçeği tohumunu ektikten sonraki 10 hafta içerisinde çiçeklerini açmaya başlar ve güzel renkli olanlar, hoş kokulu olanlar bahçelerinize ya da ektiğiniz her hangi bir yere tam olarak baharı getirir.

dragos çiçekçi
Renkli Şebboy Bahçesi

 Şebboy Cinsleri

En uzun ömürlü şebboy cinsi Matthiola incana ve M. Annua olarak bilinen bahçe şebboyudur. Şebboyların çok hoş kokmasındaki ana neden taşıdığı uçucu yağlardan dolayıdır. Şebboy çiçeği bu nedenden dolayı kimya sanayinde parfüm yapımında oldukça sık kullanılan bir çiçek çeşidi dir.

 Şebboy İklim Şartları

Son olarak şebboy çiçeği soğuk iklim bitkisi olup, sıcak hava koşullarında dayanma süresi çok azdır. Bol çiçekli günler dileği ile. Kafanıza takılan tüm sorulara info@cicekal.net adresine yazarak cevap bulabilirsiniz.

Bahçe Şebboyu

Sitemiz üzerinden İstanbul ve Ankara’nın tüm ilçelerine aynı gün teslimat garantili rengarenk şebboy çiçeği siparişlerinizi verebilirsiniz. İstanbul Anadolu yakasına Kadıköy çiçekçi ve dragos çiçekçi şubelerimiz üzerinden online servise araçlarımız ile gönderim yapılmaktadır.