Güller evlerin ya da en çok bahçelerin olmazsa olmaz çiçeklerinden biridir. Gül zarif duruşları ve kendine has kokusuyla her zaman sevilen çiçeklerin başında gelir. Güller ışığa çok ihtiyaç duyarlar, direkt güneş ışığı karşısında olsa bile zarar görmez. 23 derece sıcaklığa kadar verimi açısından iyi gelir. Güller sulanırken sapları hatta dikenleri dahil sulanmalıdır. Gül eğer güzel yetiştirilmezse göz alıcı özelliğini yitirmeye başlar.

  • Gül bitkisinin dikilme zamanı Kasım ya da Mart aylarıdır. Kış aylarında önerilmez.
  • Gül fidesi alınırken en az 4 sağlıklı dal bulunmalıdır.
  • Gül budanması önemli bir detaydır. Aksi takdirde gelişme kaydetmez.
  • Güller sonbahar sonu budanmalıdır.
  • Gül aşırı soğuğa gelemeyen bir bitki olduğundan mart ya da nisan ayları gül ekimleri için uygun zaman dilimleridir.
  • Gül; ışık, sıcaklık, nem, sulama, killi ve organik toprak, budama ister.

Sarmaşık Gül Nasıl Budanır

Sarmaşık güller bahçelerde en güzel süs bitkileri arasında yer alır. Sarmaşık gül nasıl budanır durumunda özenli davranmak gerekmektedir. Özellikle budama esnasında ana dallara kesinlikle makas yada bıçak değdirilmemelidir. Gül yapraklarına kesici alet değdiği anda olumsuz etkilenme başlar. Doğru budanma söz konusu olduğunda ise güller son derece sağlıklı yetişerek lezzetli gül reçellerine dönüştürülür.

İstanbul da Gül Budama Zamanı

Güller kullanılan alana hem güzel bir görsellik hem de yaydığı kokuyla farklılık kazandırır. Bu güzelliği yansıtabilmesi için güllerin budanması uzun ömürlü olması açısından gereklidir. İstanbul da gül budama zamanı her yıl açan güller ocak, şubat, mart aylarında budanması gerekmektedir. Budamalar esnasında hastalıklı, kurumuş ya da ince dallardan kurtarılmalıdır. Bunlar kalırsa gülün yetişmesinde olumsuz etki yaratır. Gül bakımı esnasında eskiyen dallar kesinlikle kesilmelidir. Güller çeşidine göre budama zamanları vardır. Mesela yeni dikilmiş taze güller kuvvetlenmesi açısından ilk yılda budanmalıdır. Gül bitkisi narin olduğundan hijyenine ve bakımına çok dikkat edilmelidir.

Kuruyan Güller Nasıl Kesilir

Güller yetersiz ışıktan, bakımının yapılmamasından ve ilgisizlikten solmaya başlar. Kökleri havasız kalan çiçek kurumaya başlar. Gerekmediği halde çok su vermek te gülleri kurutur. Güneşsiz kalan güller de kurumaya yüz tutar. Kuruyan güller nasıl kesilir? Kuruyan güllerde önce hastalıklı ya da sağlıksız görülen dallar ana köke zarar vermeden kesilerek alınmalıdır. Çünkü bunların kalması demek diğer sağlıklı tarafları bozması demektir. Sararan yaprak varsa iyice bozulması beklenmelidir bazı durumlarda kendi kendine düzelme yaşayabilir.

Solan Gül Nasıl Budanır

Güller budandıkça ömrü uzayan çiçeklerdir. Her yıl budama yapılmalıdır. Gül budaması için gerekli teknikler lazımdır. Güller yazın budanmalıdır, baharda budanırsa çiçek açmazlar. Solan gül nasıl budanır? Ancak kuru, hastalıklı ve zayıf güllerin budamasında da çalılaşmış bölgeler kesilmeye başlamalıdır. Böylelikle hava alması sağlanır. Solmaya yüz tutan güllere derin budanma yapılmamalıdır. Solan güller gül makası ile temizlenir.

Güllerin yetişmesinde ışık faktörü en önemli detaylardandır. Güller için 16 ila 23 derece sıcaklık iyidir. Fazlası verimliliğini düşürür, soğuk havada ise yetişmesi zorlaşır. Sıcaklıkla birlikte nem faktörü de gülün yetişmesinde önemli bir detaydır. Sıcaklık arttıkça bitkide su seviyesi düşeceğinden gelişme durur ancak nemle bu kayıp kapanır. Gül dikiminden itibaren sulama işi aşırı önemlidir. Çünkü su gül için önemlidir. Gül yetiştiriciliği sırasında gül bitkisinden kırmızı örümcek, yaprak bitleri, gül biti, gül güvesi, gül yaprak arısı ve gül böceklerinden uzak tutulmalıdır.