Et yiyen bitkiler denildiğinde kulağa ürkütücü ve garip gelmektedir. Bu ismi almasının nedeni, bitkinin yapraklarındaki salgının, yaklaşan böcekleri sindirebilen bir yapıda olmasından kaynaklanmaktadır. İbrik otu ve sinekkapanı et yiyen bitkiler arasında en çok bilenenlerindendir. Bu bitkilerin neden et yediği konusunda incelemeler yapıldığında, ortaya çıkan sonuç gayet açıklayıcıdır.

Bitkinin yetiştiği ortam, besinden ve vitaminden yoksun bölgelerdir. Yaşadıkları ortamda ayakta kalabilmek için, azot ihtiyacı duyarlar. Çevrede azot ihtiyacını karşılayabilecekleri tek besin, böcekler ve sineklerdir.

Avladıkları böceklerin, proteinini emerek beslenirler. Et yiyen bitkilerin 600 çeşidi olduğu bilinmektedir. Genel olarak bakıldığında bu bitkiler yaşamak için bilinçsiz olarak, azot ve protein kaynağı için böcek ve sinekleri tercih etmektedir.

Çoğu toprak şartlarına bakıldığında, besin anlamında fakir bölgeler bulunmaktadır. Bu bölgelerde de bitkiler ayakta kalabilmek için, protein ve azot ihtiyaçlarını böceklerden karşılamaktadırlar. Bunu yaparken tamamen bilinçsiz şekilde yapmaktadırlar. Böcek avlayamadıkları zamanlarda gelişimleri diğer böcek avlayan bitkilere göre daha yavaş gelişmektedirler.

Etobur Bitkiler

Etobur bitkiler, 600 kadar çeşide sahip olduğu bilinmektedir. Bitkilerin neden et yedikleri konusunda tamamen bilinçsizce, yaşamak için besin kaynağı olmayan bölgelerde, böcek yiyerek yaşamlarını sürdürdükleri bilinmektedir.

En çok bilenen sinekkapan bitkisi; özel av yeteneğini kullanarak, sinek ve böcekleri kolayca yakalayabilmektedir. Genellikle, bataklık gibi besinden yoksun yerlerde yaşayan bitki, besin ihtiyacını karşılamak için böcek ve sinekleri yemektedir. Diğer bir adıyla böcek yiyen çiçek olarak da bilinmektedir. Etobur bitki türü olarak, yaprağının yapısı, içerdiği salgıdan dolayı, böcek ve sinekleri kolaylıkla sindirebilmektedir. Kapan sistemi gibi yapraklara sahiptir.

Böcekleri kendisine çekmek için, güzel koku salgılar. Kapan yapraklarının içerisinde giren böcek, kokusundan ve lezzetli tadından dolayı, yaprakları içerisinde gezinirken, böcek yiyen, saniyenin onda biri gibi bir sürede kendisini kapatır. Çanak benzeri tüylü yapıda yaprağa sahip olan bitki, tüylere dokunan böcekleri hissederek, kendiliğinden kapanır. İçerisinde hapsolan böcek, belli bir süre salgılarla sindirilir.

Görsel Kaynak: wonderslist.com

Etobur İbrik otu

İbrik otu da diğer etobur bitkiler gibi besinden ve proteinden yoksun bölgelere uyum sağlayarak, yaşamaya çalışmaktadır. Besin ihtiyacını karşılamak için, yapraklarının içerisindeki öz suyunu kullanarak, böceklere kurduğu tuzakla karşılamaktadır. Böcek cezp edici kokudan dolayı, yapraklarına konduğu anda, yapışkan yüzeyinden dolayı kaçamaz. Ve nerdeyse enz

im dolu kuyuya düşer. Buraya düşen karınca veya böcekler, boğularak ölürler. Çiçeğin enzim suyundaki salgılar sayesinde, çiçek böcekleri yavaşça sindirir. Bazı böcekler av olurken, bazı böcekler de şanslıdır. Örümcek çiçeğin içerisinde girerek, kuyuya düşmüş böceklerin boğulmasını bekler ve onları avlar.

Tıpkı balık tutar gibi hazır gelmiş yiyeceği avlayarak beslenir. Büyük ve keseli olan ibrik otu bitkisi, içi su dolu kuyu gibidir. Görüntüsü ve kokusu ile böcekleri kendisine çeker ve kurduğu tuzaklar sayesinde beslenmesini gerçekleştirir. İbrik otunun bir diğer adı, Güneş gülü olarak bilinmektedir. Yüzeyindeki dokungaçlar, içe doğru kıvrılma özelliğine sahiptir. Yüzeyine gelen canlı dokunduğu anda, enzim salgılar ve yapışkan bir şekle dönüşür. İçe kıvrılan yüzeyi sayesinde de böcekleri tuzağına düşürür. Genel özellikleri bakımından etobur bitkiler, besin ihtiyaçlarını karşılayabilecek uyuma sahiptirler.

Görsel Kaynak: izismile.com