Patates yetiştiriciliğine başlamadan önce ekim yapacağınız alanın patates üretimine uygun olması gerekmektedir. Patates için en büyük etken su faktörüdür. Yeterli su olmayan hiç bir yerde patates üretimi yapılamaz. Patates üretimi için aşağıdaki faktörlerin sağlanması gerekmektedir.

  • Öncelikle iyi bir toprak hazırlığı yapılmalı toprak ortalama 20 cm traktör ile sürüm yapılmalıdır.
  • Toprağınız kumlu toprak ise tırmık ile sürülmelidir.
  • Patates ekimi için en uygun dönem ilk bahar aylarında toprağın sıcaklığının 7-10 derece olması ve gece don olaylarının geçmesinin beklenmesidir.
  • Doğru yetiştirme için dönüme kaliteli 200kg patates ekimi yapılmalıdır.
  • Patates ekiminden sonra çillenme başlamadan son bir tırmık çekme işlemi yapılmalıdır. Tırmık işleminden sonra ufak bir çapa ile üzerinden geçmek toprağın daha iyi havalanmasını sağlar.
  • Patatesin en çok sevdiği şey sudan sonra sıvı hayvan gübresidir. Dönüme 1 ton sıvı hayvan gübresi atmanız patateslerin daha çok verim vermesini sağlayacaktır.
  • Patates yetiştiriciliğinde ortalama mevsim sıcaklıklarını göz önüne alarak 10 günde bir defa olmak kaydı ile sıkı bir sulama yapılmalıdır.
  • Düzenli sulama yapılmadığı takdir de patateslerde şekil bozukluğu ve verimde aşırı derecede düşüklük gözükmektedir.
  • Son olarak patates hasatında çok dikkatli olmak gereklidir. Hasat tam zamanında yapılmaz ise kalite düşük olmaktadır.
  • Hasatda en önemli etken tarlanın sulu olmasıdır. Bel yada çapa ile söküm en ideal söküm tekniğidir.
  • Toplama işleminden sonra ıslak patatesleri gölge ve kuru bir yerde suyunun süzülmesi beklenmelidir.
  • Son olarak patateslerin 3 boy olarak ayrılarak çuvallanması en makul olanıdır.

Konteynerde büyüyen patates, bir kabın içinde büyüttüğünüzde, hasat işlemi daha kolaydır çünkü tüm yumrular tek bir yerde bulunur. Patatesler bir patates kulesi, çöp kutusu, Tampon kutusu ya da çuval bezi torbasında yetiştirilebilir. Süreç basittir ve hasattan dikimden tüm ailenin tadını çıkarabileceğiniz bir şeydir.

Patates Yetiştirme Tekniği

Hastalıksız sertifikalı patates tohumları seçin. Patatesler 70 ila 90 gün içinde olgunlaşmalıdır. Ayrıca, hoşunuza giden başka patates çeşidini de yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Bazı patateslerin hasat edilene kadar 120 gün süreceğini unutmayın, bu nedenle bu tür patatesler için uzun süren bir mevsime ihtiyacınız vardır. Çoğu patates, bahçe toprağında yetiştirilir, ancak iyi drene edilmiş herhangi bir ortam uygundur.

Görsel Kaynak: suttons.co.uk

Evde Patates Ekimi

Perlitle bile bir tencerede patates yetiştirmek için kullanılabilir. Kauçuk veya plastik kutu kullanıyorsanız, birkaç boşaltma deliği açtığınızdan emin olun. Ağır çuval bezleri, ideal kaplar oluştururlar çünkü nefes alırlar ve boşaltırlar. Ne tür bir konteyner seçerseniz seçin, spudlar büyüdükçe zemini oluşturmak için yer olduğundan emin olun. Bu katmanlarda daha fazla yumrunun oluşumunu teşvik eder. r. En küçük yeni patateslere hızlı erişebilmek için balkonda patates yetiştirmeyi seçebilirsiniz. Mutfak dışındaki bir tencerede veya balkonda büyük 5 lt.lik kovalarda yeni patatesler hazırlayın. Bir konteynırda patates büyütmek için patatesleriniz tüm donma tehlikesinden sonra geçerlidir. Boşalmış bir toprak karışımı yapın ve bir avuç serbest bırakma gübresi ile karıştırın.

Kabı 10 cm derinlikte önceden nemlendirilmiş ortamla doldurun. Tohum patateslerini birkaç gözü olan 5 cm parçalara kesin. Oldukça küçük patatesler ekilebilirler. Parçaları 15 ila 20 cm aralıklarla yerleştirin ve 7-8 cm nemli toprak ile örtün. Kaba patatesleri 20 cm büyüdükten sonra daha fazla toprakla kaplayın ve çantanın üst kısmına gelene kadar küçük bitkileri örtmeye devam edin. Konteynerli patatesler sulanmalıdır ancak hantal olmamalıdır. Çiçek açmadan önce yeni patatesleri de çıkarabilirsiniz. Saplar sarıya döndükten sonra, sulamayı bırakın ve bir hafta bekleyin. Patatesleri kazıyın ya da kabı boşaltın ve yumrular için ortam vasıtasıyla sıralayın. Patatesleri temizleyin ve depolamaları için iki hafta boyunca iyileştirmelerine izin verin.

Görsel Kaynak: balconygardenweb.com