Galanthus elwesii bilimsel adı ile bilinen Kardelen çiçeği Türk’ler tarafından botaniğe kazandırılan bir çiçektir. 1874 yıllarında İzmir’in dağlık bir bölgesinde bulunan ve bu güne kadar 14 tane türü olduğu bilinen Kardelen Çiçeği beyaz ve parlak görüntüsü ile dikkatleri çektiği bilinmektedir. En ilginç çekici yanı bazı karlı havalarda bile çiçek açabilme özelliğidir. Birçok farklı hikayede, filmde ve dizide, kitapta ismi geçmektedir. Daha çok Marmara ve Kuzey kısımlarda toprağı humus ve mineral bakımından fazla olan yerlerde yetişmekte ayrıca nemli ortamı sevdiği bilinmektedir.

Kökleri yumru şeklindedir ve bu yumruların etrafı üç adet beyaz yaprak tarafından çevrelenmiştir. Nesli tükenme tehlikesinde olan Kardelen Çiçeği bazı ülkelerde toplanması ve satılması yasak olduğu bilinmektedir. Tek tek yetişmemektedir daha çok toplu bir şekilde birlikte yetiştiği bilinmektedir. Yılın ilk açan çiçeği olma özelliği olan Kardelen çiçeği ocak ayında çiçek açmaya başlayabilmektedir ve mart ayına kadar çiçekleri açmaya devam etmektedir. Kışın soğuğuna oldukça dayanıklı olmakla birlikte her ortama kolayca uyum sağlayarak balçık ve çamurun içinde bile çiçek açabilmektedir. Bu yüzden bahçe düzenlemesi ve botanikte oldukça tercih edilmektedir.

Kardelen Çiçeğinin Anlamı

Kardelen çiçeğinin anlamı da kendisi kadar dikkat çekmektedir. Kelime anlamı olarak “kara benzeyen süt çiçeği” anlamı taşımaktadır. Kardelen çiçeği yapısı ve duruş ile de bir anlam ifade etmektedir. Kardelen’in çiçek kısmı aşağıya doğru tıpkı bir boyun gibi eğildiği bilinmektedir. Bu duruştan dolayı ben senden gelen her şeye razıyım anlamı taşıdığı bilinmektedir. Sevilen kişiden gelen hüzün ve dertlere karşı bu yükü taşıyamadığını ve bu eğik duruşa büründüğünü temsil etmektedir. Kardelen Çiçeği’nin bir diğer anlamı beklemek anlamı taşımaktadır. Sabırlı bir şekilde sevilen kişinin bekleneceğini ve sonucunda ne olursa olsun buna razı olunacağı anlamı taşımaktadır. Bu bekleyişin sonu hüzünle bitse bile hala devam edileceğinin göstergesidir.

Aslında sevgilinin verdiği sözü tutmayışından dolayı oluşan o duruşun bir diğer anlamı ise ölümü ifade etmektedir. Aslında canlı ve var olan kişinin bir ölü misali yaşadığını temsil ettiği bilinmektedir. Bir diğer anlamı ise duygularının karşılığını alamayan kişilerin bunu karşı tarafa göstermek amacıyla verilebilecek çiçekler arasında olduğu bilinmektedir. Birçok farklı rengin farklı anlamları olduğu bilinmektedir. Beyaz renk ise her zaman saf ve temiz duyguyu temsil ettiği bilinmektedir. Renginden dolayı da saflığın simgesi olduğu bilinmektedir.

Görsel Kaynak: pacificbulbsociety.org

Kardelen Çiçeği Nerede Yetişir?

Kardelen çiçeği nemli ortamları çok sevdiğinden dolayı Marmara ve Kuzey kesimleri ile birlikte bazı Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde yetiştirildiği bilinmektedir. Dünyada ise genellikle Avrupa’nın orta kısmından Türkistan bölgesine uzanan kısımda yetiştiği bilinmektedir. Ayrıca botanikçilerin de sıklıkla yetiştiriciliğini yaptığı bilinmektedir. Her şarta uyum sağlayan Kardelen Çiçeği gölge olması şartı ile balkonlarda ve ev içlerinde yetiştirildiği bilinmektedir.

Kardelen Çiçeği Özellikleri

Kardelen çiçeği anlamı, duruşu ve hikayeleri ile oldukça farklı özelliklere sahip bir çiçek olarak bilinmektedir. Çiçek tek tomurcuğun çevresinde üç adet parlak beyaz yaprakları ile çevrilmiş ve bazı türlerinde yeşil işlemelerin bulunduğu bilinmektedir. Kardelen çiçeği aynı zamanda sağlığa da iyi geldiği bilinmektedir. Özellikle kalp kaslarının iltihaplanmasını engellemek amacı ile tentür yapılmaktadır. Daha çok sinirlere etki eden maddeleri bulunan bitkide felç geçiren çocukların sinirlerini tekrar harekete geçirmek amacı ile kardelen çiçeğinin kullanımı gerçekleşmektedir. Kadınların regl dönemlerinde çektikleri ağrı ve kasıntıları azalttığı bilinmektedir.

Ayrıca Alzheimer hastalığını engellemek ve hasta olanların hastalığını hafifletmek amacı ile kullanımı gerçekleşmektedir. Çok hassas bir çiçek olduğu bilinmektedir yaprak, çiçek ve gövdesine dokunulmasını istemez ve nemli topraklarda çok az güneşli ve güneşsiz gölge ortamlarda yetişebilmektedir. Bol humuslu ve mineralli toprakta daha iyi yetiştiği bilinmektedir. Rakım olarak tercihi daha yüksek bölgelerdir. 1800 metre yüksekliğe kadar yetiştiriciliği devam etmektedir.

Görsel Kaynak: ashwoodnurseries.com

Kardelen Çiçeği Ne Zaman Açar?

Kardelen çiçeği yılın ilk açan çiçeği olarak anılmaktadır. Daha karlar yerde iken açması ile meşhur olan Kardelen çiçeği eksi 15 derecelere kadar açan çiçeğini muhafaza ettiği bilinmektedir. Kardelen çiçeği ocak aylarında açabilen ve açan çiçeğini mart ayına kadar muhafaza eden bir çiçek türüdür. Tüm yaz ve bahar aylarında çiçeğini açmayan çiçeğin en ilginç özelliği budur.