Latince adı Tradescantia olan telgraf çiçeğinin genelde yetiştiği yer Güney Amerika’dır. Commelinaceae familyasındandır ve 60 türü bulunmaktadır. Telgraf çiçeği otus ve ağaçsı bitki sınıfına girmektedir. Çok yıllık bitki olan Telgraf çiçeği yılın 4 mevsimi yapraklıdır yani yapraklarını dökmez ayrıca çok hızlı büyümeleri ile meşhurdurlar. Sıcak ortamları seven bitki humusu fazla olan daha çok neme sahip toprakları sevmektedir. Beyaz, mor ve pembe tonlarına sahip çiçeklerinin ilginç bir özelliği ise sabahları açılıp öğlen sıcaklarında kapanmasıdır. Bazı kapalı günlerde tüm gün çiçeklerini açtığı zamanlarda olmaktadır. Bu yaprakları oldukça güzel ve canlı durmaktadır bu yüzden süs bitkisi ve dekoratif olarak yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Bu yaprakları açarak sarkma eğiliminde olduğundan dolayı sepette çok hoş bir görüntüye sahiptir. Yapraklarını ise baharın sonlarından yazın sonlarına kadar çiçeklerini açmaktadır.

Telgraf Çiçeği üretimi ve Bakımı

Telgraf çiçeğinin en çok üretilme metodu çelik ile üremedir. Genelde hava sıcaklığı 10 15 derecelerde ve nisan eylül arasında yapılması tavsiye edilmektedir. 5 ile 8 metre arasında alınan çeliklerin saksıya dikilmesi durumunda 2 3 hafta içerisinde köklenmeye başlamaktadır. Telgraf çiçeği bakımı da oldukça kolay bir çiçek olmakla birlikte uzun ömürlü ve dayanıklı bir bitkidir. Bu sebepten ötürü ister balkonda istenirse yetiştiriciliği yapılmaktadır. Fakat yine bakılırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Bunlar;

  • Öncelikle Telgraf çiçeğini yarı gölgesi bulunan ortamlara mümkün değilse öğlen gelen dik ışıkları almayacak şekilde konumlandırıp oralarda yetiştirmek önemlidir. Buna dikkat etmek bitkinin ömrünü uzatmaklar birlikte yaprak renginin de canlı ve parlak olmasını sağlamaktadır.
  • Verimli, zengin toprakları tercih eden bitkinin daha çok gevşek toprakları sevdiği bilinmektedir. Toprağın içine atılabilecek ufak çakıllar ayrıca köklenmeye yardımcı olabilmektedir.
  • Dona dayanıklılığı zayıftır özellikle üst gövdesi dona karşı zayıflığı ile bilinmektedir.
  • Telgraf çiçeğini sularken dikkat edilmesi gereken husus ise yapraklarına suyu tanzikli bir şekilde vermeden daha dipten bir sulama yapılması gerekmektedir. Yazın bol miktarda su verilmesi gerekmektedir fakat kışın daha az su verilerek toprağının nemli kalmasını tercih etmektedir.
  • Gübreleme Nisan ayında bir defa gübre verilmesi yeterlidir.
  • Küf ve mantarlara karşı dikkat edilmesi gerekmektedir.
Görsel Kaynak: weedbusters.org.nz

Telgraf Çiçeği Uğursuz Mu?

Çiçeklerin uğursuz ve uğurlu olanlar diye ayıran bazı inanışlar mevcuttur. Fakat bunlar genelde hurafedir. Bir mantık ve inanışa dayanılmadan söylenen geçmişten günümüze aktarılan inanışlardır. Bazı söylentilere göre bu çiçekleri uğursuz diye ayırmanın en önemli sebebi çiçeğin beslenmesinin zor olmasından ve çiçeğin daha kolay hastalanmasından kaynaklandığı bilinmektedir. Tam tersi bakımı kolay ve hastalanmayan çiçeklere uğurlu çiçeklen denmektedir. Telgraf çiçeği de kolay hastalanan bir çiçek olduğundan bunun söylenildiğine inanılmaktadır ve uğursuz olduğuna dair bir kanıt yoktur.

Görsel Kaynak: blogimg.goo.ne.jp

Telgraf Çiçeği Anlamı

Her çiçekte olduğu gibi beyaz telgraf çiçeği masumiyeti, kırmızı tonları aşkı, pembe tonları bağlılığı, mavi tonları ise daha çok yumuşak huyluluğun temsilidir.