Sevilen bir meyve türü olarak bilinmekte olan incir, ağaç üzerinde yetişmekte olan bir meyve türü olarak bilinmektedir. İncir ağacı ülkemiz de yetiştirilmekte olan en önemli ağaç türleri arasında yer almaktadır. Oldukça geniş yapraklara sahip olan bu ağaç türü, süs ağacı olarak da yetiştirilmektedir. Genellikle Aydın ilimizde süs özellikli incir ağacı yetiştiriciliği yaygındır. Fidanın boyu yaklaşık olarak 20-30 metre aralığındadır. Bu nedenle öncelikle incir fidanının normal ağaç boylarına erişmesi beklenmelidir. Sonrasında meyve üretimi için gerekli olan budama, gübreleme, gibi işlemler uygulanmalıdır. Yaklaşık olarak 20 metre civarına kadar uzaması beklenen fidan eğer 15 metre gibi bir boyda kalmış ise ilgili fidan meyve hasadı vermemektedir.

İncir ağacı yetiştirme ve bakımı için çeşitli kurallara uyulması gerekmektedir. Bu bakım kuralları içerisinde;

  • İncir ağacının ılıman iklime sahip bölgelerde yetiştirilmesi,
  • Kışların ılık yazların ise sıcak olan bölgelerin tercih edilmesi,
  • Özellikle incir fidanı dikmek için beklenmekte olan Mayıs ve Ekim aylarında sıcaklıkların oldukça yüksek ölçüde olduğu bölgeler tercih edilmeli,
  • Soğuklardan çok fazla etkilenen bir ağaç özelliğine sahip olan incir ağacının soğuklardan korunmasının sağlanması
  • Kış aylarında oluşabilecek don olaylarına karşı önlem alınmalı,
  • İncir ağacının dikimi için bol yağışlı bölgeler tercih edilmeli,
  • Nem ölçüsü çok fazla olan tüm topraklar dışında hemen hemen her alanda yetişmesi mümkün yapıda bir ağaç türü olduğundan yere çok önem verilmemesi
  • İncir ağacı dikimi yapılacak olan alan Zaralı haşeratların yok edilmesi için ilaçlama yapılması,
  • Dikimi sırasında toprağın derin kazılması,
  • İncir ağacının yetiştirilmesi süresince zararlı bitkilerin sürekli temizlenmesi,
  • Toprağının hava almasının sağlanması,
  • Budama işleminin düzenli ve zamanında yapılması,

Ancak bir incir çeşidi olarak bilinmekte olan “kuru incir” için ağacın yetiştirilecek olduğu toprağın önemi son derece büyüktür. Bu nedenle incir çeşitleri iyi seçilerek ağaç dikimleri yapılmalıdır. Kuru incir daha çok derin, kumlu, yeterli miktarda kireci içerisinde barındıran toprakları sevmektedir. Bu hususa dikkat edildiği takdirde ürün verimi oldukça artış göstermektedir.

İncir Ağacı Sulaması

İncir ağacı suyu oldukça fazla miktarda seven bir ağaç türüdür. Bu nedenle genellikle bol yağış alan bölgelerde yetiştirilmektedir. Ancak kimi zaman yıllık yağış miktarının beklendiği ölçüde olmaması nedeni ile sulama yapılması gerekebilmektedir. Özellikle ağaç üzerinde yer almakta olan incir meyvelerinin olgunlaşma zamanı olarak bilinen Mart- Nisan ayları arasında sulama işleminin yapılması gerekmektedir. Hasada yakın zamanlarda sulama işlemi yapılmamalıdır.

Beklenmedik bir anda oluşabilecek kuraklık adına da önlemlerin zamanında alınması gerekmektedir. Çünkü incir ağacı su olmadan var olamamaktadır.

İncir Ağacı Ne Zaman Sulanır

İncir ağaçları yağışların yetersiz kalmaya başladığı  ilkbahar ayları sonu yaz aylarının başlangıcında  sulama işlemine gereksinim duymaktadır. Bu nedenle daha çok Haziran ayı sonu ile Temmuz ayı başında sulama işlemi yapılmaktadır.

Görsel Kaynak: pixabay.com

İncir Ağacı İlaçlama

İlaçlama da en büyük önemi taşıyan ilk adım ilaçlama işleminin zamanında yapılmasıdır. Çeşitli zararlı haşeratlara ve bulaşıcı hastalıklara karşı meyveleri korumak adına yapılmakta olan ilaçlama doğru zamanda doğru teknikler uygulanarak yapılmalıdır. Ancak bu şekilde ilaçlamadan beklenilen verim alınabilmektedir. Tabi ki bütün bunların yanında çeşitli ağaç türleri için uygulanacak olan farklı ilaç türlerinin de çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Bütün bu faktörlerden sonra incir ağacının kökten tüm dallarına kadar her alanını, uygun zirai ilaç ve makineler ile ilaçlama işlemi gerçekleştirilmektedir. Burada önemli olan başka bir adım ise ağaç üzerinde herhangi bir yerde ilaçlanamayan bir bölge bırakılmaması gerektiğidir.

Görsel Kaynak: pixabay.com

İncir Ağacı Kaç Yılda Meyve Verir

İncir ağacının meyve verme aşamasına gelebilmesi için öncelikli olarak yaklaşık 3 metre boy ile dikilen incir ağacı fidanının en az 20 metre uzunluğa kadar ulaşmasının beklenmesi gerekmektedir. Buda tahmini olarak 2-3 yıl sürmektedir. Yani dikim anından itibaren en geç 3. Yıl incir ağacı meyve vermektedir.