Çiçekler insanlar için çok önemlidir. Herkes evinde çiçek bakmak istemez fakat ortama sağladığı güzelliği de reddetmez. Aynı zamanda özel günlerin de vazgeçilmezleri ve zorlu hediye seçimlerine göre kurtarıcıdır çiçekler. Bu nedenle çoğaltılması ve herkese, her yere dağıtılması önemlidir. Çiçek çoğaltma işlemi çok zor bir işlem değildir ve çiçek bakımı yapan hemen hemen herkes bu işlemi yapabilmektedir. Genellikle komşumuzda ya da akrabamızda gördüğümüz güzel görünen, bol çiçekli bitkilerden bizde de olsun isteriz ve evimizi, yaşadığımız ortamı güzelleştirsin isteriz. Bu durumda hemen o kişiden bu çiçeği temin edebiliriz ve bu işlemi yaparken çiçekte herhangi bir bozulma, çürüme gerçekleşmez. Fakat her şeyde olduğu gibi bu konuda da dikkatli davranmak gerekir. Her şeyin bir zamanı ve püf noktası vardır. Çiçek çoğaltmak da dikkatli olunması gereken ve püf noktalarına uyulması gereken bir durumdur aksi takdirde çiçeğiniz tutmayabilir ve istenilen sonuç alınmayabilir.

Kökten Ayırma Yöntemi Nasıl Yapılır?

Çiçek çoğaltılması yapılırken ilk aşama kökten ayırma aşamasıdır. Bu husus dikkat edilmesi gereken bir husustur. Bu nedenle kökten ayırma yöntemi nasıl yapılır sorusu hakkında belli bir bilgiye sahip olunması gerekir. En etkili bitki çoğaltma yöntemlerinden bir tanesidir Bu yöntem etrafındaki dallar kuruduğu zaman kurumayan dalları köklerinden alarak kurtarmak aynı zamanda da çoğaltmak için kullanılabilir. Bazı bitkiler bu yöntemle çoğaltılabilirken bazı bitkiler için de farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Fakat kökten ayırma yöntemi genel olarak tercih edilen yöntemdir. Hem bitkinin tutma ihtimali daha yüksektir bu yöntemle hem de daha kolay bir şekilde bir saksıdan diğer saksıya geçiş sağlanır. Toprak değişimi yapılması gereken zamanlarda da bitki kökten geçirilebilir.

Görsel: i.pinimg.com

Suda Köklendirme

Bir diğer yöntem de suda köklendirmedir. Bir bitkinin tutması için ihtiyaç duyulan şey kökleridir. Her bitki bir saksıdan başka bir saksıya geçirilebilir bunda hata olan bir durum yoktur. Fakat bitkinin yaşamını sürdürebilmesi için kökleriyle toprağa tutunması gerekmektedir. Bitki köklerinden çıkarıldığında ya da köklendirildiğinde toprağa konulduğu zaman bu işlemi kendiliğinden gerçekleştirmektedir. Önemli olan onun köklerine dikkat etmek ya da kökü olmayan bitkileri de suda köklendirme işlemi ile kökleşmesini sağlamaktır. Suda köklendirme yöntemi adı üzerinde kökü olmayan, kökü hasar görmüş bitkiler içindir. Örneğin sadece yaprağının kırılmasıyla suda yeni kök oluşturulabilir. Bu durum kesinlik veren bir durum değildir fakat yine de yapılması mümkündür. Bazen bitki yeni kök oluşturmuyor ya da suda uzun süre kaldığında çürüyebiliyor fakat yeni kök de oluşturabiliyor. Bu kök oluşumundan sonra da ihtiyacı olan yere toprağa dikiliyor. Böylece yeni bir çiçek oluşturulmuş oluyor. Bu durum elbette ki süreç gerektirmektedir. Bu nedenle suda kök işlemi için bu sürenin bilincinde olunmalı ve sabırlı davranılmalıdır.

Görsel: vip.townnews.com

Tohum İle Çoğaltma Yöntemi

Çiçeklerden tohum alarak çoğaltma işlemi kolay gözükse de meşakkatli aşamaları vardır. Fakat tohum alındıktan sonra aşırı derecede fazla bitki elde edebilirsiniz. Çoğaltma işleminde en önemli kriter sabırdır. Bitki çoğaltma işlemi bebek gibidir.

  • Öncelikle tohum alınacak bitki iyi seçilmeli sağlıklı gür ve gayet göze hoş bir çiçek olmalıdır.
  • Rüzgar olmayan nemsiz kuru bir alanda kuruması beklenilmelidir.
  • Bitki tam kuruma evresini 20-25 günde sağlar.
  • Tohum almak için uygun mevsim ağustos sonu – eylül ayı içidir.
  • Bitkinin tohumları genelde çiçeklerin açtığı kısımda siyah yada kahverengi pirinç taneleri büyüklüğünde olur.
  • Gözünüze dökülen tohumlar azda gelse fazla sayıda çiçek elde edeceğinizden emin olun.
  • Aldığınız tohumları kuru ve nemsiz bir yerde muhafaza ediniz.
  • Tohumların uygun dikim mevsimi şubat sonu ile mart içidir.