İlk ekimde bolca sulamadıktan sonra filizlenme zamanına kadar toprak kurumadığı sürece sulamaya gerek yoktur. Çiçek filizlenmeye başladıktan sonra boyu yaklaşık 15 cm civarı olana kadar az az sulamaya kadar devam edebilirsiniz. Daha sonrasında tekrar bolca sulanmaya başlayabilirsiniz fakat haftada bir olmak kaydıyla. Tabi çok sıcak havalarda bu süreyi değiştirebilirsiniz.

Bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken başka bir şeyde bahçe böcek, sürüngenleri ve bazı kelebek türleri yıldız çiçeğini yemeyi çok severler o yüzden dikkat etmemiz gerekmektedir. Yıldız çiçekleri hızlı büyür ve boyları 30 cm civarı olduğunda tomurcuklanan baş kısımları dahil koparmakta fayda vardır daha sonrasında daha gür çıkmalarını sağlar. Tomurcuklandıkça bazılarını koparmak çiçeklerin aralanmasına ve diğerlerinin daha hızlı ve güçlü büyümesini sağlar. Vazoya koymak isterseniz sabahları dalları bir makas yardımı ile kloru uçurulmuş musluk suyuna koyabilirsiniz.

Yıldız Çiçeği (Dahlia) Çiçeği

Yıldız çiçeği bakımına dikkat edildiği zaman ve yumrusuna da dikkatli bakıldığı zaman tekrar tekrar çiçek verebilecek bir bitkidir. Çıkış yeri yani anavatanı Meksika olup, aynı zamanda Washington’ın başkenti olan Seattle’nin resmi çiçeği olarak adlandırılmıştır.

Yıldız Çiçeği Çeşitleri Neye Göre Ayrılır

Yıldız çiçekleri renkleri, boyları yaprak çeşitleri gibi ayrıldığı takdirde binlerce çeşitleri vardır. Yıldız çiçekleri 30 cm’den başlayıp 2 metreye kadar uzayan boyları vardır. Bu özelliklere göre çeşitli gruplara ayrılsa da başlı başına bitkilerinin çeşitlerine göre 11 çeşide ayrılmıştır.

Görsel Kaynak: amazonaws.com

Yıldız Çiçeği Toprağı İçin Uygun Yaprak Seçimi Nasıl Olmalıdır

Yıldız çiçeği için özel bir toprak seçimi yapmaya gerek olmasa da suyu kolay süzmeyi sağlayan ve asitli topraklarda üremesi daha kolaydır. Eğer bahçede yetiştireceksek ve toprağın uygun olmadığını düşünüyorsanız perlit ekleyerek daha havadar ve süzen bir toprak olmasını sağlayabiliriz. Aynı zamanda trof ve kestane toprağı ile asitlik oranını arttırabilirsiniz.

Uygun Ortamı Hazırladıktan Sonra Sıra Geldi Ekim İşlemini Yapmaya

Ekim işlemini yapmadan önce güneşe ihtiyacı olan bir çiçek olduğunu hatırlamak ve eğer bahçemize direk toprağa dikim yapılacak ise ona göre bir yer tercihi yapmak gerekir. Saksıya ekim yapılacak ise saksılarımızı güneş alabilecek bir yere yerleştirmemiz gerekmektedir. Yumru ya da soğan olarak adlandırılabilecek olan kök kısımlarını yirmi santim kadar derinliğe gömmek en doğrusudur saksıda ise bunu yapamayacağımız için seçebileceğimiz en derin saksının orta kısmına yumruların tamamen toprağa gömülebileceği şekilde dikmek en doğrusudur. Dikim işleminden sonra bol su dökerek sulamak gerekmektedir. Yumruları ekmeden önce toprağa gübre veya kurumuş yapraklar ile takviye yaparsak daha etkili olabilir. Dikim işlemi bittikten sonra eğer uzun ve ağır türlerden bir çeşidi ekim yaptıysanız çiçeğiniz yanlara devrilebileceği için yanlarına daha çiçeklerini büyümeden destek olması için çubuklar yerleştirmenizi çiçeğinizin büyürken daha sağlıklı olmasını sağlar.

Görsel Kaynak: fluwel.com

Yıldız Çiçekleri Kışın Nasıl Korunur

Yıldız çiçekleri çok soğuk ortamlara dayanıksızdır. Toprak altında üstü trof ya da yaprak çürükleri ile saklanabilse de toplanıp ılık bir ortamda file ya da bez, talaş gibi bir zemine konmasında fayda vardır. Topraktan söküldüğünde nemi gitmesi için iki ya da üç saat havalandırmakta fayda vardır.  Naylon poşette çürüme yapabileceği için saklamamak gerekir. Çok kurur yada ıslak kalırsa çürüyüp hasta olabileceği için çok hafif nemli ve ılık bir zeminde saklamakta fayda vardır.