İlkbahar aylarında genellikle tezgahları süsleyen ve yaz aylarının vazgeçilmez meyvesidir. Vişne aslında herkes tarafından Kiraz ile aynı olduğu bilinir fakat tadı biraz daha ekşi ve genellikle meyve suyu yapımında kullanılır. Daha çok reçeli yapılır çok fazla taze olarak tüketilmez. Birçok faydası olan vişne vücuda ferahlık sağlar. Bağışıklığı güçlendirir, yaşlanma karşıtıdır, güçlü bir antioksidandır, kanser hücrelerinin büyümesini engeller, kabızlığı önler, kan dolaşımını hızlandırır, kalbi korur, kolesterolü dengeler, A ve C vitamini sayesinde mikroplara karşı korur, mineral kaynağıdır, depresyona karşı sakinleştirici özellik gösterir ve kan yapıcı bir meyve olmakla beraber kalp krizi riskini azaltır. Bu lezzetli meyve sadece reçel ve doğal yollarla alınmaz bunların dışında pasta ve tatlılara da oldukça güzel bir tat verir. Vücut için önemli olan birçok görevin gerçekleşmesini kolaylaştırır. Bunlar sindirim, boşaltım, idrar sökme, kasların kasılması ve kanı temizlemeye yardımcı olan başlıca görevlerindendir. Günümüzde sadece bir meyve olarak tüketilen vişne bakıldığı zaman harika bir şifa kaynağıdır.

Vişnenin Zararları

Her meyve ya da bitki gibi Vişne’nin de fazla tüketilmesi zararlıdır. Hamile veya emzirme yapan kadınların belirli miktarda kullanmasında fayda vardır. Ekşi bir tadı olduğundan dolayı çok fazla tüketiminde mide de hazımsızlık ve mide yanması gibi sonuçlar doğurur. Ayrıca hazır Vişne suyu almak yerine evde suyunun çıkarılmasında fayda vardır. Özünü yitirmeden ve kendine özgü lezzetini tatmak için günlük belirli ölçü de Vişne suyu içmenin zararı yoktur. İçerisinde potasyum, kalsiyum, fosfor ve sodyum gibi mineraller bulunduğu için günlük mineral ihtiyacını karşılar ve fazla tüketildiğinde bu minerallerin fazlası yine rahatsızlık oluşturur. Herhangi bir ağrı kesici veya antibiyotik gibi bir ilacın ardından vişne tüketilmemesinde fayda vardır. İçerisindeki sorbitol ile yediğiniz ilacın etkileşimi sonucu midede yanma veya hazımsızlık oluşturabilir. Ayrıca bir meyve ya da bitki de olduğu gibi yine alerjik özelliklerinden dolayı dikkat edilmelidir.

Görsel Kaynak: masreiat.com

Vişnenin Cilde Faydaları

Yaşlanma karşıtı olduğundan dolayı ciltteki kırışıklığı veya içerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde sivilce oluşumunu önler. Gözaltında şişme veya morarmaya karşı etkilidir. Vücuttaki fazla yağları yakarak zayıflamaya yardımcı olur. Kan akışını hızlandıracağı için deri de oluşabilecek yaraların veya egzama gibi hastalıkların önüne geçer. Fazla hareketten dolayı vücut kırgınlığını ve kaslardaki kasılmayı önlediği için kemikleri koruyarak vücudun diri kalmasını sağlar. Gut hastalığına faydası olduğu gibi metabolizmayı da hızlandırarak vücutta sarkma ve aşırı kilo almaya karşı dengeleyicidir. Vişne aynı zamanda günümüzde maske olarak da kullanılır. Maske olarak kullanılmasındaki amaç siyah nokta oluşumunu önlemek ve içerisindeki mineraller sayesinde cildin pürüzsüz kalmasını sağlamaktır.

Görsel Kaynak: imgfotokritik.com

Vişne Sapının Faydaları

Vişne sapı içerisinde A, C ve E gibi değerli mineralleri barındırmakla beraber antioksidan özelliğini gösterir. Vişne sapı idrar sökücü, kabızlığı önler, bağırsakları temizler, bağışıklığı güçlendirir, menopoz ağrılarını ve enfeksiyona karşı koruyucu özellik gösterir. Vişne sapının kurtulması esnasında saklayıp kapalı bir kapta muhafaza ederek bu tür ağrıların oluşması durumunda bir tutam alıp kaynamış su içerisine atıp kaynatarak sabahları aç karnına içilmesi durumunda faydasını göreceksinizdir. Vücutta oluşan ödemi söküp atarak damarlardaki tıkanmayı ve pıhtılaşmayı önler. Vişne ağacının kabuğu, yaprağı, sapı ve çekirdeğine kadar hepsinin ayrı ayrı faydası bulunmaktadır. Vişne sapı radyasyona maruz kalıp işinden dolayı radyoloji gibi bölümlerde çalışanlar tarafından kullanılmasında fayda vardır. Radyasyona karşı korur ve vücudu daha dirençli hale getirir. Ayrıca kilo problemi olanlar için her gün yarım çay bardağı aç karnına kullanılması önerilir.