Üzüm ikilim açısından yetiştirilmesi en kolay meyve ağaçlarından birisidir. Türkiye de üzüm her şehirde rahatlıkla yetişir. Zorlu kış şartlarına da uyum sağlayan üzüm ağaçları – 40 derece soğuğa kadar dayanabilir. Üzüm ağacı bakımı da oldukça kolaydır. Doğru bakımla üzüm verimi de oldukça fazla olur. Üzüm bakımında mutlaka göz önünde bulundurulması gereken konularda şunlardır;

  • Üzüm bağlarında mutlaka, kış budaması yapılmalıdır. Budama amatör kişiler tarafından değil işinin uzmanı kişiler tarafından doğru bir şekilde yapılmalıdır.
  • Bağlarda toprak işlemesi, sonbahar ve ilkbahar aylarında yapılmalı ve bağlarda yabani otların büyümesine engel olunmalıdır.
  • Bağlarda gübreleme yapılmalıdır. Gübreleme, için mutlaka toprak analizi yapılmalı ve bu doğrultuda toprağın ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineral takviyesi yapılmalıdır.
  • Üzüm bağlarında sulama için su kontrolleri sağlayan cihazlar kullanıldığı takdirde toprağın suya ihtiyaç duyduğu anlarda toprak sulaması yapılmalıdır.
  • Üzüm  bağlarında yaz budaması için doğru ay belirlenmeli ve budama yapılmalıdır.
  • Bağlarda hastalıklara karşı ve böceklere karşı ilaçlama yapılmalıdır. Bunun için böcek cinsi tespit edilmelidir.

Üzüm Asması Hastalıkları

Üzüm asması hastalıkları, çoğu kez bulaşıcı olduğu için bir hastalığa yakalanan üzüm asmaları hastalıklarının hemen önüne geçilmesi şarttır. Üzüm asmalarında meydana gelebilecek belli başlı hastalıklar ise; bağ küllenmesi: bu hastalıkta yapraklar içe doğru döner ve üzümlerde büyüme meydana gelemez. Yaprak mantarı hastalığı: bu hastalıkta ise yapraklarda göz – göz sarı lekeler oluşur. Genelde havaların kapalı ve güneşin geç açtığı dönemlerde bu hastalığa yakalanma riski fazladır.

Görsel Kaynak: naturefert.com

Üzüm Bağlarına Kükürt Ne Zaman Atılır?

Birçok meyve yetiştiriciliğinde olduğu gibi kükürt, üzüm bağları içinde oldukça gerekli bir vitamindir. Kükürt eksikliği ise şu şekilde anlaşılır; toprakta kireçlenme, besin değerinin düşmesi, enerji düşüklüğü yaşandığı zaman, protein eksikliğinde ve aminoasit yetersizliğinde, bitkide herhangi bir hastalık tespit  edildiğinde,  tuz oranının yükseldiği zaman ve buna bağlı etmenlerin arttığı dönemlerde üzüm bağlarına kükürt takviyesi yapılmalıdır. Kükürt, üzüm bağları için ilkbahar aylarının başlarında uygulaması yapılmalıdır. Toprağın kükürte ihtiyaç duyup duymadığı ise toprak analizleri soncunda meydana çıkar.

Görsel Kaynak: 7savers.com