Sarıçam ağaçlarının orijinal yapısı göz önünde bulundurulduğunda kereste için çok uygun değildir. Zira İskandinav bölgelerinde oldukça kıvrımlı bir şekle sahip olan sarıçam ağacı ülkemizde tam tersi bir yönde pürüzsüz sayılabilecek bir yapıda uzamaktadır. Sarıçam ağacı genel olarak 20 metre ile 50 metre arasında bir uzunluğa erişebilmektedir. Kaydedilen en uzun sarıçam ağacı 52 metre yüksekliğe sahiptir. Yetiştiricilik bakımından kolay ağaçlardan biri olarak kabul edilebilir. Özellikleri oldukça ve yararı oldukça fazladır. Günümüzde sarıçam ağacının yetiştiriciliğini yapan birçok kişi vardır. Sarıçam yetiştiriciliği ile uğraşan ülkemizde Karadeniz ve ege bölgelerinde daha çok yoğunluğun olduğunu görmekteyiz.

Sarıçam Ağacı Hangi Bölgede Yetişir?

 Sarıçam ağacı çam ağaçları ailesinden gelen ve bu ağaç grubunun en önemli üyelerinden biridir. Genel olarak ağacın yetişme alanları ülkemiz göz önünde bulundurulduğunda coğrafyanın ortalama %89 ile uyumluluk göstermektedir. Bu yönü ile ağaç incelendiğinde sorun oluşan tek alan sulama noktasında gerçekleşmektedir. Zira sarıçam ağacı sulak bölgeleri daha çok seven bir türdür. Ülkemizde yoğun orman dünyasının hali hazırda ayakta kaldığı alanların başında gelen doğu Karadeniz ve iç ege şehirlerinde halen varlığını sürdürmektedir. Ağacın Trakya bölgesinde de hatırı sayılır oranda geniş alanlara yayılmış olduğu bilinmektedir.

Görsel Kaynak: wikimedia.org

Sarıçam Ağacı Özellikleri

Sarıçam ağacı yaşama ömrü göz önünde bulundurulduğunda son derece kısa sayılabilecek bir rakam ortaya çıkmaktadır. Çünkü ağacın ortalama ömrü 100 ile 120 yıl arasındadır. Bu nedenle son derece kısa bir ömre sahip olan ağaç bu zaman diliminden sonra kurumaya ve parça parça kırılmaya başlamaktadır. İçerdiği reçine sayesinde son derece yanıcı olan bu ağaç türü ahşap ev yapımında hoş kokusu nedeni ile özellikle tavan bölgelerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Sarıçam yaprakları genel çam ağacı familyasında olduğu gibi iğne yapraklardan oluşmaktadır. Fakat çam ağaçlarına göre son derece uzun olan iğneleri ortalama olarak 4 ila 8 cm’ye kadar uzamaktadır. Ağaç yaprakları son derece sivri bir yapıya sahiptir. Ayrıca yeşil ve sarı renkte olan iğneleri sayesinde dikkat çekmektedir. Ağacın bol reçineye sahip olması kabuğunun olağan üstü bir yapıda görünmesini sağlamaktadır.

Sarıçam sık kozalak üreten bir ağaç türüdür. Zira ağacın kendisi gibi kozalakları da yanmaya çok müsaittir. Bu yüzden ülkemizde ve İskandinav ülkelerinde soğuk kış geceleri için şömine tutuşturucuları olarak sarıçam kozalakları kullanılmaktadır. 3 ila 6 cm ulaşan kozalak ölçüleri oldukça geniş açmakta ve süsleme için de bolca kullanılmaktadır.

Sarıçam etrafa geniş kök salan bir ağaç türü değildir. İhtiyaç durumunda taşınması kolaydır. Ortalama 5 metre çapta bir alanda kökleri son bulabilir. Fakat en önemli özelliği köklerinin uçları kesilse dahi yaşamaya devam edecek ve taşındığı yeni toprağa kısa sürede adapte olabilecektir.

Sarıçam ağacı ışığı yani güneşi fazlası ile seven bir ağaç türüdür. Bu nedenle su ihtiyacına paralel olarak ışık ihtiyacı da öne çıkmaktadır. Sarıçam ağaçları daha geniş ve uzun olabilmesi için mutlaka günlük 6 saatten fazla güneş ışığı ile doğrudan temas etmelidir.

Görsel Kaynak: wikimedia.org