Maydanoz ülkemizde salataların vazgeçilmezi olarak bilinir ancak faydaları o kadar çoktur içerisindeki A, K, C vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Bilinen faydaları; böbrek taşı, solunum yolu enfeksiyonu, bağırsakların çalışmasında ve idrar yolu enfeksiyonunda oldukça etkilidir. Günlük tüketiminde vücudun ihtiyaç duyduğu demir ve kalsiyumu karşılayarak kalori bakımında da  zengindir. Maydanoz da bulunan folatlar vücuttaki aminoasitleri zararsız hale getirir. Kalp krizine karşı korumuş olur. Felçlik, inme ve kanser riskini azaltır. Kemikleri güçlendirerek vücutta ağrıların oluşumunu engelleyip sinir sistemini düzenler. Romatizmal ve eklem ağrılarına karşı tam koruyucu özellikler sağlamakla beraber iltihaplara karşı tam bir oksidandır. Vücutta bulunan yaraların, sivilcelerin, aknelerin ve şişliklerin üzerine lapa şeklinde uygulanarak iyileşmesini sağlar. Ağız kokusunu giderir ve hazmı kolaydır. Vücut için gerekli olan tüm mineralleri içinde barındıran bu bitki potasyum, magnezyum, kalsiyum kaynağıdır.

Maydanoz Suyunun Faydaları

Maydanoz suyu tansiyon düşürme özelliğine sahiptir. Tansiyonu sürekli düşük olan kişilerin kullanmaması gerekir. İdrar sökücü, iltihap oluşumunu, enfeksiyonu, kansızlığı, prostat sorununu ve B12 vitamini konusunda oldukça güçlü bir etki gösterir. Fazla kullanılması tansiyon düşüklüğüne neden olacağı gibi zararlıdır. Kan akışını hızlandıracağı için terlemeden dolayı idrar yolunda enfeksiyonu önleyerek idrar da bollaşmayı sağlar. Adet gecikmelerinde yarar sağlayarak düzenli duruma geçmesini kolaylaştırır. Gaz sorunu yaşayan veya kabızlığı olan çocuklarda etki gösterir. Vücutta oluşan ödemi, diş eti kanamalarını ve karaciğerdeki yağlanmayı azaltır tam bir antibakteriyel özellik gösterir. Saçta kepek oluşumunu ve dökülmeyi durdurur. Göz bölgesinde kırışıklığı, kızarmayı  ve şişkinliği önler. Kilolu kişilerin Maydanoz suyunu düzenli kullanması sonucu kan akışını hızlandıracağı için zayıflamasını sağlar. Ancak ara verilerek kullanılmalıdır aksi takdir de fazla kullanılması zararlıdır. Safra hastalığı olan kişilerin Maydanoz suyu içmesi doğru değildir. Öncesinde doktorundan bu konu hakkında bilgi alması gerekir.

Maydanoz Çiğnemenin Faydaları

Hazmı kolaylaştırdığı için böbrekleri, bağırsakları, idrar yolunu ve sindirimi sağlar. Ağız kokusu giderici etki gösterir. Kokusu ile ferah nefes sağlayarak iştah açıcı özelliğe sahiptir. Sürekli çiğnenmesi durumunda diş eti kanamasını önleyerek kanı temizler ve kalbi korur. Ağız içi yaralarını önleyerek iltihaplanmaya karşı toksit etki gösterir. Yeni doğum yapan kadınlarda anne sütünün artmasını sağlar. Maydanozun hadisler de yer alması bu bitkinin önemini arttırıyor. Bir hadis de yatmadan evvel maydanoz yemek ferah bir nefese ve diş ağrılarının giderilmesine yarar sağlar denilmiştir. Yağlı ciltler de oluşan yağlanmayı ve yağlanmaya bağlı olan deri hastalıklarını önler. Sigara kullanan kişilerin ara ara Maydanoz çiğnemeleri ağızda oluşan kötü kokuyu ve diş eti güçsüzlüğünü önlediği gözlemlenmektedir. Ayrıca günlük bir tutam Maydanozu çiğ yemek anti kanserojen etkisi olduğundan dolayı kanserden korur ve vücudun gerekli vitamin alımını sağlar. Çiğneyerek kullananlar için de aynı şekilde zengin demir kaynağı olacağı için diş etlerini güçlendirir.

Maydanozun Zararları

Pek fazla zararı bulunmamakla beraber her şey gibi sadece fazla tüketiminde rahatsızlıklar oluşabilir. Ayrıca böbrek taşı olan kişilerin çok fazla kullanmaması önerilir. Yine aynı şekilde hamilelik döneminde ya da emzirme döneminde fazla tüketimi zararlıdır. Cilde çok fazla uygulandığında kaşıntı veya kızarıklık oluşturabilir. Ayrıca alerjisi olan kişilerin kullanmaması gerekir. Gebelik döneminde yine aynı şekilde çok fazla tüketimine bağlı olarak düşük meydana getirir. Maydanozun cilde uygulanması esnasında iyi kaynatılması ve uygulanacak yerin ise önceden yıkanıp temiz olması gerekir. Gastrit hastalığı olanlar Maydanoz suyunu kullanmaması önerilir. Bir bitki olarak kesinlikle zararı yok denilerek kullanılmamalıdır her zaman aşırı kullanımı farklı sağlık sorunlarına sebep olur.