Leylandi çamı 4 mevsim yeşil ve dayanıklı bir bitki olmasından dolayı sıkça tercih edilen çam türüdür. Genel olarak bahçe duvarlarına örtücü ve çit olarak kullanımı sağlanan bir bitkidir. Aşırı soğuk ve rüzgara dayanıklı diğer çam türlerine nazaran daha hızlı büyüyen bir türdür.
- Leydandi çamı suyu geçirgen fazla sert olmayan toprakları tercih etmektedir.
- Dikim esnasında çukurun gayet derin olması yapraklarında bir bölümün toprağa gömülmesi gerekmektedir.
- Yeni dikilen leylandi özellikle kurak yağmur yapmayan zamanlarda 2 günde 1 kova kök diplerine yedirilerek sulanmalıdır.
- Bitkinin ilk dikiminde rüzgar nedeniyle köklerinin zedelenmemesi için sağlam bir sopa ile sabitlenmesi tavsiye edilmektedir.
- Ekim ayından itibaren istediğiniz şekilde budama yapabilirsiniz.
- Leylandi çamına senede 1 defa taban ve yüzey gübresi vermek çok faydalı olacaktır.
Leylandi Hangi Ay Dikilir?
Leylandi çamının Ekim ayında dikilmesi ağaç için en uygun zamanlardan biridir. Sulaması, budaması kısaca bakımı düzgün yapılmalıdır. Geçirgen toprağı sever. Leylanadi çamının kökleri çok derinlere kadar indiğinden, toprak genişçe açılmalı ve bol su ile sulanmalıdır. Çok fazla derinlik istediğinden toprak derince açılmalı ve bol su ile sulanmalıdır. Düzenli sulama için, damlama sulama sisteminin kullanılması en çok tavsiye edilen sistemlerden biridir. Leylandi fidanı toprağa dikildikten sonra, cansuyu bolca verilmelidir. Rüzgar veya herhangi bir şeyden etkilenmemesi adına, sopa ile sabitlenerek, destek sağlanmalıdır. Bu aşamadan sonra bol su verilmesi, ağacın sağlıklı büyümesine neden olacaktır. Ekim ayında dikilen fidanlar, yine ekim ayında budanabilir. Budama işlemi mart ayına kadar sürebilir. Diğer aylarda budama yapılması ağaca zarar verebilir. Bu yüzden dikilecek ve budama yapılacak aylara dikkat edilmesi gerekir.
Leylandi Ne Zaman Dikilir
Leylandi çamı ağacı, her mevsim yeşil kalmayı başarabilen, duvar ve çit kenarlarına uygulanabilen bir ağaç türüdür. Evin bahçe duvarından daha yüksek şekilde leylandi çamından duvar örmek mümkündür. Çok hızlı şekilde büyüyebildikleri gibi soğuğa ve budamaya dayanıklı olmalarından dolayı, tercih edilen ağaçlardan biridir. Düzenli sulandığı takdirde hızlı büyüme gösterir. Onun dışında, dayanıklı bir ağaçtır. Susuzluğa karşı da dayanıklı olsa da, sulandığı takdirde daha çabuk büyüme göstermektedir. Leylandi çamının asıl vatanı İngiltere olsa da, Türkiye şartlarında da yetişebilmektedir.
Leylandi çamının bulunduğu bölgelerde ses yalıtımı özelliği gösteren ağaç sayesinde, ses ve görüntü kirliliği ortadan kalkmaktadır. Özellikle, Ekim aylarında dikilmesi tavsiye edilmektedir. Toprak olarak geçirgen ve yumuşak toprak özelliğini istemektedir. Bakımı dikkatli yapıldığında sağlıklı şekilde büyüme gösterebilmektedir.
Leylandi Kaç Metre Arayla Dikilir?
Leylandi çamı tek ağaç olarak yetiştirilebildiği gibi, duvar ve çit olarak toplu şekilde de yetiştirilebilmektedir. Genellikle peyzaj kullanımında yaygın olarak kullanılan ağaç türüdür. Dayanıklı olması ve bakımının kolay olmasından dolayı tercih edilen ağaç türüdür. Budama yapılırken nasıl büyümesini istiyorsanız o şekli verebilirsiniz. Leylandi çamı dikiminde 1 metre arayla dikim yapılması, leylandi ağacı büyüdüğünde budamayla aralarını doldurarak şekil verebilirsiniz.
Eğer daha çabuk ve daha sık olmasını istiyorsanız, 1 metreden daha kısa mesafelerde dikim yapabilirsiniz. Zamanla büyüyen çam aradaki boşlukları doldurarak sıklaşacaktır. Budama ile de istenilen şekil verilebilmektedir. Dikimi sırasında aradaki mesafeyi ne kadar uzak tutarsanız, ağaç büyüdükçe budayarak şekil vermek ve aralarının dolması o kadar uzun sürecektir. Ayrıca Leylandi çamını saksıda yetiştirip, başak bir toprak veya başka bir yere dikme gibi bir durumda, Leylandi olumlu sonuç vermemektedir. Bu yüzden Leylandi dikiminde, toprağının geçirgen ve derin olması çok önemlidir. Kökleri derinlere kadar inerek toprağa güçlü şekilde tutunabilme özelliğinden dolayı, saksıda verim vermemektedir. İklim olarak her yerde kolayca yetişme özelliği göstermektedir.