Leylak çiçeği oldukça dayanıklı bir bitki olması ile hemen hemen her yerde botanik ve süsleme için kullanılan, mor ve güçlü yapısı ile dikkat çeken bir mini ağaç türüdür. Bilimsel olarak Syringa vulgaris olarak anılmaktadır. Ortama kattığı müthiş görüntünün yanı sıra çok hoş bir kokusu olduğu bilinmektedir bu özelliğinden dolayı evlerde, bahçelerde, balkon ve işyerlerinde oldukça sık rastlanmaktadır. Leylak çiçeğinin bir diğer özelliği ise bulunduğu ortama hemen ayak uydurabilmesidir. Zor şartlara uyum sağlayan bitki nazlı ve narin bir yapısı bulunmamaktadır. Soğuğa karşı dayanıklı olması ile birlikte kurak dönemlerde de suyu verildiği şartlarda kendini koruyabilmektedir.

  • Güneşli ortamları sever yarı gölge ortamlarda rahatlıkla yaşamını sürdürebilmektedir.
  • Çok değişik bir renge sahiptir eflatun ile açık mor arasında muhteşem bir renk tonu ile dikkatleri çekmektedir. Fakat bazı türleri mor, pembe, sarı gibi renklere sahip olabilmektedir.
  • Daha iyi yetişmesi ve renginin canlılığını koruyabilmesi için asitli toprakların seçilmesinde fayda vardır bununla birlikte toprakta bulunan kireçlerde suyu tutarak daha rahat bir yaşam alanı sunmaktadır.
  • Leylak çiçeği Çin, Trakya ve Balkanlarda yaygın olarak bulunmaktadır. Yaklaşık 100 adet türü bulunan Leylak çiçeğinin bir diğer özelliği ise kelebekler için ilgi çekici oluşudur.

Leylak Çiçeğinin Özellikleri

Leylak çiçeği oldukça ilgi çekici bir görüntüye sahip ve hoş kokulu çok yıllık bir bitkidir. Sadece bahar aylarında çiçek açan bitki kurak yazlarda da soğuk kışlarda da oldukça dayanıklı olduğu bilinmektedir. Özellikle yaz aylarında yeteri kadar su verilmesi gerekmektedir. Su kaybı olduğundan yaşamını yitirebilmektedir. Ve düzenli bir su isteği olduğu bilinmektedir. Günün belirli saatinde her gün su verilmesi Leylak çiçeği için oldukça faydalıdır. Saksıyı komple doldurulması yanlış kuru bırakılması da ayrıca tavsiye edilmemektedir. Budaması düzenli yapıldığında seneye daha sağlıklı bir çiçek açabilmektedir. Bütün bitkilerde ortak olarak yapılması gereken olay çiçek hala tomurcuk halinde iken kesilmemesi gerekmektedir. Çiçeğini açıp solmaya başlandığında kesilmesi tavsiye edilmektedir.

Görsel Kaynak: ftd.com

Leylak Ne Zaman Açar?

Leylak çiçeği tam bir bahar bitkisidir. Baharın ilk günlerinde açmaya başlayan Leylak Çiçeği baharın son günlerinde solarak çiçeklerini dökmeye başlamaktadır. Fakat bazı özel durumlarda kışın geçmesi veya baharın erken gelmesi gibi durumlarda bu tarih değişebilmektedir.

Görsel Kaynak: lmanac.com

Leylak Saksıda Yetişir Mi?

Leylak her ortama uyum sağlayan bir bitkidir. Bu sebepten ötürü oldukça rahat yetiştirilebilen ve kolay bir bakımı olan bir bitkidir. Bu sebepten ötürü toprağı dikkatli çekildiği ve saksının genişliği doğru ayarlandığı zaman saksıda yetişmesi gerçekleşebilmektedir. Saksıdaki Leylak Çiçeği tıpkı bahçedeki gibi güzel kokusu ve ilgi çekici görüntüsü ile balkon ve evlerde tercih sebebi olabilmektedir.

Görsel Kaynak: flowermeaning.com

Leylak Ağacı Ne Zaman Dikilir?

Leylak ağacı dikimi birçok yöntemle yapılabilmektedir bunlardan birisi Kök Çeliği ile çoğaltmaktır. Leylak’tan kış vakitleri alınan olgun bir sürgün ile yine kış vakitleri toprağa dikilerek yetiştirilmesi gerçekleşmektedir. Bunun haricinde tohumla çoğaltmadır. Eylül ayında çiçekler açmadan önce üst kısmında tohum oluşan bitkiden elde edilen tohumlar yeşerene kadar ıslak pamukta bekletildikten sonra sonbaharda veya kış aylarının başında bol asitli bir toprağa yerleştirildikten sonra sulaması yapılması gerekmektedir bu şekilde çoğaltılması mümkündür. Yetişmiş bir ağacı farklı bir ağaca dikilmesi için belirli bir süre yoktur yılın her zamanında dikimi gerçekleşir fakat tavsiye edilen dönem bahar ve kış aylarıdır. Toprağa adapte olan ağaç ilk yılından çiçek vermeye başlamaktadır.

Görsel Kaynak: flowermeaning.com

Leylak Çiçeği Anlamı

Leylak çoğu çiçek gibi bir sevgi ifadesi olarak tercih edilmektedir fakat en önemli anlamı güven ifadesidir. Güven vermek ve karşı tarafa güvenildiğini hissetmek amacı ile oldukça tercih edilmektedir. Mezuniyetlerde bu çiçeğin kullanılmasının ne büyük sebebi bu verdiği güven ifadesinden kaynaklanmaktadır. Yine renkten renge göre de birçok anlamı olabilmektedir. Mor tonları ilk aşkı temsil etmektedir, pembe olanı ise sevgiliyle aynı zamanda arkadaş olunacağı ve her dertte ve sıkıntıda yanında olunacağı anlamına gelmektedir. Mavi rengi başlı başına huzuru temsil ettiğinden dolayı Leylakta da bu ifade kendisini göstermektedir. Mutluluk ve hüzün simgesi olarak verilmektedir. Son olarak beyaz renk içtenliği ve saflığı ifade etmekte beyaz leylakta yine bu ifadenin güçlü bir göstergesi olarak tercih sebebi olmaktadır.