Ihlamur ağacı, dünyada 40 farklı türde yetişebilen hoş kokulu bir ağaç türüdür. Genellikle sahil kenarlarında kolayca yetişebilmektedir. Ihlamur ağacı, tohumlama, çelik, dallandırma ve kalem aşısı gibi farklı yöntemlerle çoğaltılabilmektedir. Her çiçekte olduğu gibi tohumlama yöntemi uzun zaman aldığından, en çok kullanılan yöntem dallandırmadır. Ihlamur ağacı, ılıman iklim özelliği gösteren yerlerde, güneşin hâkim olduğu bölgelerde verimli şekilde yetişme alanı gösterirler. Toprak konusunda, humuslu toprağı tercih ederler. Yapraklarının daha sağlıklı ve canlı yetişebilmesi için bol su ihtiyacı duyarlar. Toprağın mutlaka yanmış gübre ile desteklenmesi gerekir. Sulamanın eksik yapılması veya ağacın bulunduğu yerden memnun kalmaması sonucu, yapraklarında sararma görülür. Eğer, ıhlamur ağacının toprağında solucanlarla karşılaşırsanız, ağacın sağlıklı yetiştiğinin göstergesi olduğunu unutmayın.

Ihlamur Ağacı Çiçek Açmıyor

Ihlamur ağacının yapısı gereği 30 metreye kadar boy atabilmektedir. Sarımsı çiçekleri ile etrafa hoş koku yayan bir ağaçtır. Haziran ve Temmuz aylarında kurutularak, çay olarak tüketilmektedir. Ihlamur ağacının çiçek açması, uzun yıllar sabırla beklenmesi gereken bir süreçtir. Yıllarca ıhlamur ağacının çiçek açmasını bekleyip, sonuç alamayanlar olmuştur. Ağacın bakımı yapıldıktan sonra, hemen çiçek açmasını istiyorsanız, ağacın dişi mi erkek mi dikildiğinin bilinmesi gerekir. Ihlamur ağancın dişi mi erkek mi olduğunu anlamak için gövdesine bakmanız gerekir. Eğer, gövde renginde kırmızı lekeler varsa dişi, yeşile doğru lekeler varsa erkek ıhlamur ağacıdır. Ağaç dişiyse ve çiçek açmıyorsa, yanına erkeği dikilerek tozlaşması sağlanır. İlkbahar mevsiminin gelmesiyle, arıların bol olduğu ıhlamur ağacı, hoş kokusuyla daha cazip hale gelmektedir. Çiçek verdiği dönemlerde, güneşli bir zamanda çiçeklerinin toplanması, çiçeklenmesini arttırmaktadır.

Görsel Kaynak: al-akhbar.com

Ihlamur Ağacı Büyüme Hızı

Ihlamur ağacı ılıman iklim gösteren ve sıcak bölgelerde kolaylıkla yetişebilmektedir. Bulunduğu iklim ve ortam gereği büyüme göstermektedir. Bazı ıhlamur ağaçları büyüme gösterse de çiçek açması gecikmektedir. Bunun nedenleri konusunda, ağacın bulunduğu ortam, verilen gübrenin yapısı, sulama özellikleri ve budama unsurları göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde sahil kenarlarının ılımına iklim özelliği göstermesi, ıhlamur ağacının kolayca yetişmesine imkân tanımıştır. Toprak yapısı olarak da humuslu toprak yapısını sevmesi, ıhlamur ağacının büyüme hızını büyük oranda etkilemektedir. Her canlı gibi ıhlamur ağacı da yeteri kadar sulanırsa, 5 ve 10 yıl arasında büyüme ve çiçeklenme gösterecektir. Genel olarak yavaş büyüyen ıhlamur ağacı, sabırla beklenmesi ve bakımının düzenli olarak yapılması gereken bir ağaçtır.

Görsel Kaynak: jimdrohman.com

Ihlamur Ağacı Ne Zaman Dikilir?

Ihlamur ağacı dikilmeden önce toprağın işlemden geçmesi gerekir. Toprak sert yapıda ise, yumuşatılarak ve yabani otlardan ayıklanarak zemini hazırlanır. İlkbahar ve sonbahar aylarında dikimi yapılması tavsiye edilmektedir. Kış ayları geldiğinde yapraklarını döker. Ihlamur ağacının toprağı tuzlu olmadığı sürece, asidik toprakta yetişebilir. Ihlamur ağacını dikmek için farklı yöntemler kullanılmaktadır. Dallandırma yöntemi en sık kullanılan yöntemlerdendir. Ayrıca, ıhlamur tohumu yapısı gereği su geçirmez yapıda serttir. Çizikler atılarak su geçirmesi sağlandıktan sonra, tohumlama yönteminin süresi kısaltılmış olur.

Ihlamur ağacı nerede yetişir?

Ihlamur ağacı, ılıman iklimi ve güneşi seven ağaç olarak, Akdeniz, Marmara ve ege bölgesi gibi sahil kenarlarında yetişebilir. Toprak konusunda seçici olmasından dolayı, bakımı zaman alan ve sabır isteyen bir ağaçtır. Çok tuzlu toprakta gelişemezken, yarı asitli toprakta yetişebilir. Toprağın derin ve verimli olması, çiçek açması ve boylarının uzaması için önemlidir. Ihlamur ağacı yetiştirirken, yetiştirilecek ortamın iklimi ve toprağı göz önünde bulundurulmalıdır. Toprak önceden işlemlerden geçirilerek, ıhlamur ağacı için ortam hazırlanmalıdır.