Hızlı büyüyen, bezelye olarak adlandırılan tatlı ve nişastalı yeşil küçük toplar,  sadece lezzetli değil aynı zamanda onları sebze diyetlerinizde zorunlu bir madde haline getiren bir çok besin öğesine sahipler. Öte yandan, bezelyelerin sunduğu çeşitli besleyici yararları dikkate alarak besin değerlerinin güçlü bir merkezi olarak görülebilirler.

  • Kilo Kaybı: Bezelyeler düşük yağlı ve düşük kalorili bir gıda türüdür. Dolayısıyla vücut ağırlığının yönetimindeki kolaylık nedeniyle çoğunlukla vejetaryen olmayan diyetlerde bulunurlar. Yeşil sebzeler zaten iyi bir sağlık kaynağı olarak görülüyor ancak bezelyelerden bahsederken ağırlıklarını etkili bir şekilde yönetmeye yardımcı oluyorlar. Bezelye, fıstık ve baklagiller ile karşılaştırıldığında kalorili olarak nispeten düşüktür.
  • Mide Kanseri: Tabağınızdaki bu küçük toplar, mide kanseri gibi korkunç hastalıkları önleme kapasitesine sahiptir. Kombestrol olarak adlandırılan koruyucu polifenol içeriğinin, bezelye bakımından bol miktarda bulunan kanseri önlediği bilinmektedir.
  • Bağışıklık: Bezelyelerde yüksek düzeyde antioksidan, vücutta ciddi hastalıklara neden olabilecek çeşitli reaksiyonları engeller. Vücudunuzun bağışıklık sistemini güçlendiren demir, kalsiyum, çinko, bakır, mangan gibi birçok mineralin zengin kaynaklarıdır.
  • Yaşlanma Karşıtı: Bezelyeler ayrıca cildin yaşlanmayı önlemede de faydalıdır. İçinde bulunan flavonoidler, kateşin, epikateşin, karotenoid, alfa karoten vs gibi antioksidanlar cildinizin yaşlanma sürecini önlemeye yardımcı olur ve cilde doğal bir parlaklık kazandırır.
  • Kırışıklıklar ve Osteoporoz: Bezelyelerin anti-inflamatuar özellikleri, antioksidanların etkisi ile birleşince, kırışıklıkların ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olur. Bazen iltihapların işlenmesi çok sıkıcı olabilir ve bezelyelerde bulunan antioksidanlar tarafından iyi bir şekilde ele alınır.
  • Alzheimer ve Artrit: Bezelyelerde bulunan Vitamin K, Alzheimer ve artrit gibi ciddi hastalıkların önlenmesinde size yardımcı olur. Alzheimer hastalarında, bezelye tüketiminin düzenli yapılması beynin sinir hasarını sınırlar. Bezelye, K vitamininin en iyi kaynağı olduğu düşünülmektedir.
  • Kan Şekeri: Bezelyelerde yüksek lif ve protein içeriği şeker sindirimini yavaşlatır. Bezelye, beyaz şeker veya kimyasal maddeler gibi ekstra şekerler içermez ve bu nedenle vücutta kan şekeri düzenlenmesini sağlar. Bu eylemde bezelye proteinleri çok önemli bir rol oynamaktadır.

Hamilelikte Bezelyenin Faydaları

Araştırma çalışmaları, anne adaylarında folat bakımından zengin gıdaların yeterli miktarının yeni doğan bebeklerinde nöral tüp kusurlarının önlenmesinde yardımcı olacağını önermektedir. Dolayısıyla, bezelye, doğum yapacak anneler için ve yeni doğan bebeklerin sağlığı için iyidir.

  1.  Sindirimi Geliştirir: Bezelyelerin yüksek diyet lifi içeriği onları iyi bir sindirim yardımcısı yapar. Elyaf ayrıca sindirimi iyileştirerek genel olarak vücudun metabolizmasını geliştirir.
  2. Gözlere birebir: Bezelye, lutein, karoten, zea-ksantin ve vitamin-A gibi antioksidan flavonoidlerin yeterli miktarına sahiptir. A vitamini, mukus zarlarının, cildin ve göz görüşünün sağlığının korunması için gerekli olan besleyici maddelerden biridir.
Görsel Kaynak: 8-themes.com

Bezelyenin Cilde Faydaları

Sağlıklı beden ile sağlıklı cilt arasında kuvvetli bir bağlantı vardır. Her ne yerseniz derinize yansır. Bu nedenle, cilt sağlığı için besin, vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınması hayati öneme sahiptir. Bezelyelerin cildiniz için faydalı olabileceği bazı yollar şunlardır.

  1. C Vitamininin Faydaları: Bezelye, kolajenin üretiminde rol oynayan C vitamini için iyi bir kaynaktır, bu nedenle cildimizi sağlam tutmaya yardımcı olur. Güçlü bir antioksidan olan C vitamini hücreleri, serbest radikallerin neden olduğu zararlardan korur. Böylece, bezelye gibi C vitamini bakımından zengin gıdaları yeme, cildinizin oksidatif hasarla savaşmasını sağlar.
  2. İltihaplanmayla Savaşır: Bezelye, B6 vitamini, C vitamini ve folat (folik asit) gibi cilt dostu besinler içerir. Bu besinler cildinizi sıkı, tonlanmış ve geri dönüş şeklinde tutan doğal kolajen ve elastin protein depolarını soyan iltihaplanmayı ve serbest radikal hasarını etkili bir şekilde karşılayabilir.
  3. Chilblains Tedavisi:  Chilblains, kışın soğuk hava koşullarından dolayı parmakların ve parmakların şişmesi ve iltihabıdır. Yeşil bezelye tavuklar için doğal bir çare. Bu amaçla, suda yeşil bezelye kaynatın. Bezleri sıkarak, 1 çay kaşığı susam yağı bu suya karıştırın ve bir süre parmaklarınızı sürün. Ardından, bu suyla yıkayın. Bu, şişme, iltihaplanma ve rahatsızlığı önemli ölçüde azaltacaktır.
  4. Parlayan Ciltler İçin Bezelyeler: Bezelyeyi kaynatabilir ve yapıştırmak için öğütebilirsiniz. Bunu vücudunuzun ve yüzünüzün her yerine uygulayın. Bu macunla ovulmak size parlak bir cilt kazandıracaktır.
Görsel Kaynak: urbanseedling.com

Çiğ Bezelyenin Faydaları

  • Yanıkları yatıştırır: Yanan hissi azaltmak için, yanmış alana taze yeşil bezelye yapıştırın

Bezelyenin Saçlara  Faydaları

Vücudunuzun geri kalanında olduğu gibi, saç foliküllerine hayati besin maddelerinin sağlanması, saçın optimal büyümesi ve sağlığı için gereklidir. Bezelyalar, saçınıza aşağıdaki faydaları sağlayan bu besin maddelerinin iyi kaynağıdır.

  • B vitamininin faydaları: Daha önce belirtildiği gibi, bezelye folat, B6 vitamini ve B12 vitamini gibi iyi bir B vitamini kaynağıdır. Bu vitaminler, kafa derinizin, folliküllerin ve büyüyen saçlarınki dahil olmak üzere tüm vücut hücrelerine oksijen ve besin taşıyan kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna yardımcı olur. Bu vitaminlerin eksikliği dökülme, yavaş büyüme veya kırılmaya eğilimli zayıf saçlara neden olabilir.
  • Saç Dökülmesini Önler: C vitamini, saç follikülleri tarafından optimal büyüme için gerekli olan kollajen oluşumunda rol oynadığı için önemli bir mineraldir. Bu vitaminin küçük eksiklikleri bile, kolayca kopan kuru, kırılgan saçlara yol açabilir.